Her er regionernes plan for oprydning af vores værste forureninger

Illustration: Wikipedia

Danske Regioner har netop offentliggjort sin plan for oprydningen af de ti største og dyreste forureninger i Danmark. De bliver også kaldt generationsforureninger, og omfatter blandt andet Cheminova-forureningerne og det gamle Grindstedværket.

Planen omfatter tre faser over perioden 2020-2032, mens den samlede regning løber op i 2,7 mia. kroner, som Ingeniøren allerede kunne fortælle i sidste uge.
Planen er opdelt i flere faser, blandt andet fordi regionerne ikke har nok viden til at sætte gang i en oprensning alle steder.

»Nogle forureninger kan vi gå i gang med at rydde op med det samme, andre kræver flere undersøgelser, før vi ved, hvad der skal til. Fælles er, at de alle har brug for investeringer i løbet af de næste år,« siger formand for Danske Regioner, Stephanie Lose (V), i en pressemeddelelse.

Kamp om regningen

I flere år har der været politisk armlægning om finansieringen af oprydningen. De fem regioner bruger tilsammen cirka 440 mio. kroner årligt på alle jordforureningsopgaver, herunder også en mindre del til undersøgelser og afværgetiltag på generationsforureningerne.

Men regionerne mener, at generationsforureningerne er så omfattende og krævende, at det er nødvendigt med en særskilt statslig pulje til oprydningen.

Regeringen og dens støttepartier tilkendegiver i deres såkaldte forståelsespapir, at generationsforureningerne skal prioriteres, men endnu er der ikke sat flere penge af til oprydningen.

Miljøminister Lea Wermelin (S) bad sidste år regionerne om at udarbejde en prioriteret plan for oprydningen. Og den er altså klar nu, inden statens økonomiforhandlinger med regioner og kommuner begynder.

Første fase

Første fase til 740 mio. kroner strækker sig fra 2020 til 2026 og omfatter blandt andet en oprensning af tre af de forureninger, som man ved mest om: Cheminovas gamle depot Høfde 42, Cheminovas gamle fabriksgrund og Kærgaard Klitplantage, hvor Grindstedværket med myndighedernes tilladelse deponerede spildevand fra 1956 til 1973.

Herudover er der sat penge af til at fjerne et hotspot med høje forureningskoncentrationer ved Himmark Strand, der først for nylig blev identificeret som en generationsforureninger, og hvor Danfoss deponerede spildevand fra 1950 til 1967 med myndighedernes tilladelse.

I fase et har regionerne desuden prioriteret at gennemføre yderligere undersøgelser af Grindstedværkets gamle fabriksgrund og de tre generationsforureninger, der vurderes at udgøre en trussel for grundvandet: Lundtoftevej, Naverland og Vestergade 5, som alle ligger i Region Hovedstaden.

Fase to og tre

Fase to, planlagt til perioden 2024-2030, har fokus på oprensning af Himmark Strand og de forureninger, som der blev undersøgelser i gang af i første fase. Og så er der sat penge af til at undersøge Collstropgrunden ved Esrum Sø og Cheminovas nuværende fabriksgrund nærmere. Collstropgrunden ved Esrum Sø blev der ved træimprægnering af telefonpæle forurenet med blandt andet arsen, krom og kobber i perioden 1936-76.

I tredje og sidste fase (2026-2032) skal Collstropgrunden og Cheminovas nuværende fabriksgrund oprenses ifølge planen. Cheminovas nuværende fabriksgrund, hvor der blandt andet produceres pesticider, beskrives som ”kraftigt forurenet” og står til samlede udgifter for godt en mia. kroner og vurderes at være den dyreste at undersøge og oprense. Danske Regioner bemærker også, at oprydningen her kompliceres af, at kemivirksomheden er aktiv på grunden.

Prisestimatet er mere sikkert for fase et end for de efterfølgende faser, og Danske Regioner foreslår, at økonomien i faserne løbende forhandles i takt med, at der bliver gennemført undersøgelser.

Regionernes plan kan læses her.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Morten Munk Andersen skriver: "Danske Regioner har netop offentliggjort sin plan for oprydningen ..." Det hedder: "Danske Regioner har netop offentliggjort DERES plan ..." osv. (possesivt pronomen 3. person flertal). Jeg ville skrive det privat til journalisten, og trykkede på hans navn øverst, men linket virker ikke. Derfor skriver jeg det her.

 • 2
 • 2

Ja, ja. Det ene og det andet. Det er fem regioner, der tilsammen udgør Danske Regioner. Derfor skal de opfattes som "flere". For der er vel ikke tale om pluralis majestætis: "We are not amused", hvor det i virkeligheden kun var én person, nemlig Dronning Victoria, der ikke syntes det var amusing.

 • 0
 • 3

Samfundet har én sum penge. Enten kan man bruge dem på at rydde op på forureningsgrunde, hvor staten har givet lov til at foruerene, eller vi kan bruge dem på klima. Bliver pengene brugt på forureningsbekæmpelse, nytter de noget. Penge brugt på klima er spildt.

 • 2
 • 4

Danske Regioner, De Tre Musketerer og Forenede Vognmænd er alle enheder, der består af flere enkeltheder. Ville man fx sige "De Tre Musketerer har netop offentliggjort sin plan for" ... eller "De Forenede Vognmænd har netop offentliggjort sin plan for" ...? Nej, vel?

 • 0
 • 1

Samfundet har én sum penge. Enten kan man bruge dem på at rydde op på forureningsgrunde, hvor staten har givet lov til at foruerene, eller vi kan bruge dem på klima. Bliver pengene brugt på forureningsbekæmpelse, nytter de noget. Penge brugt på klima er spildt.

Enig. Danmarks påvirkning af klimaet er måske 1% af verdens påvirkning så det er forsvindende, mens denne forurening påvirker Danmark 100% og derfor vil oprydning af dette betyde noget for Danmark.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten