Her er den nye rumdragt til SpaceX

Illustration: SpaceX
Illustration: SpaceX

Elon Musk offentliggjorde i går det nye design for rumdragterne, der i fremtiden skal beskytte astronauter på deres missioner.

»Det er værd at bemærke, at det rent faktisk virker (og ikke er en model),« skriver Elon Musk i sit opslag på Instagram.

Dragten, der er endt med at minde mere om dragter fra sci-fi film end NASAs nuværende rumdragter, skulle naturligvis kunne håndtere de opgaver, der forventes af en rumdragt. Men opgaven var også at gøre dem elegante,

»Det var utroligt svært at balancere æstetik og funktionalitet. Det er let at gøre begge ting hvert for sig,« konkluderer Musk i opslaget.

Illustration: SpaceX

Dragten er allerede testet i "double vacuum", da en af de vigtigste funktioner i en rumdragt er at sikre bæreren mod rummets manglende tryk.

Musk lover i sit opslag, at der vil komme flere opdateringer i løbet af de kommende dage.

Dragten ser umiddelbart ud til at være mere strømlinet uden meget af det udstyr, der kræves for at lave rumvandringer. Så umiddelbart er dragten i den viste udgave primært designet til beskyttelse, mens de bliver fløjet fra Jorden til rumstationen i SpaceX's Dragon-rumkapsel.

Læs også: Nasa-rapport: Vi løber snart tør for rumdragter

Illustration: Boeing

Nye dragter fra både NASA og Boeing

NASA er selv igang med at udvikle nye rumdragter, da det tidligere på året blev kendt, at de er ved at løbe tør for de gamle.

SpaceX og Boeing vandt begge kontrakter med NASA, der gør, at de i 2018 skal sende bemandede missioner til den International Rumstation, skriver Space.

Boing har også designet en ny dragt til deres missioner, de kalder Boeing Blue, der må siges ikke at have prioriteret æstetikken nær så højt som designerne hos SpaceX.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Dragten skal udelukkende bruges til at sikre at SpaceX's astronauter ikke dør under transporten hvis der opstår brud og trykfald på Dragon rumkapslen. De skal således hverken beskytte mod stråling eller hurtigflyvende rumstøv. Har formentlig heller ikke noget AC system.

Synes det er godt at der bruges resourcer på at få dragterne til at se godt ud. Hvis rummet skal gøres folkeligt og have bred støtte så skal det også være cool. Nørd-design duer ikke.

 • 12
 • 0

Dragten skal udelukkende bruges til at sikre at SpaceX's astronauter ikke dør under transporten hvis der opstår brud og trykfald på Dragon rumkapslen. De skal således hverken beskytte mod stråling eller hurtigflyvende rumstøv. Har formentlig heller ikke noget AC system.

Umiddelbart ser det også ud til, at der mangler en luftforsyning. Ved trykfald i rumkapslen må man formode at hver astronaut har adgang til ilt enten via en tilkoblet slange eller en iltflaske i dragten. Der ser ikke ud til at være plads til dette under dragten, der er decideret "slimline". Det kan selvfølgelig være skjult på ryggen af dragten, der ikke vises på billederne.

 • 1
 • 0

Ilt er helt sikkert via slange. De skal sidde fastspændt i en stol så der er ikke plads til en iltflaske på ryggen. Kan dog ikke se muffe til slange. Måske i hjælmen eller i venstre side af ryggen eller på brystet under hjælmen hvor der godt kunne være en klap der skjuler to iltmuffer. Eller måske kommer den først på dragten på et senere tidspunkt. Burde måske være på maven så man kan se når man tager den af og på.

 • 2
 • 1

Jo jo, dragten ser skam meget fanzy ud, og skal nok gøre sig godt på en veltrænet astronaut - men hvordan kommer den til at sidde på en mægtig rumturist med 20 kg succes-ballast på vommen?

Man mindes dykkerkurser sydpå hvor lidt for vellevende turister forsøgte sig med et stykke kropsnært neopren - ikke altid den mest yndefulde kombination!

 • 2
 • 3
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten