Her lampen, som lyser udelukkende ved hjælp af tyngdekraft

Et britisk crowdfounding projekt har fået så meget medvind, at produktet bag nu bliver introduceret i Kenya på et 50 dage langt roadtrip.

Der er tale om en lampe til fattige hjem. Lampen skal hverken bruge strøm eller batterier, men udnytter alene tyngdekraften til at holde lys i en LED-pære. Lysstyrken er 16 lumen.

Den britiske designer Jim Reeves og hans medgrundlægger af Gravity Foundation, Martin Riddiford, har brugt årevis på at udvikle lampen. Deres mål har hele tiden været en simpel og billig lampe til tredjeverdenslande, men efter at have arbejdet længe på et koncept med batterier droppede de den idé, fordi batterierne er dyre (de udgør 60 til 70 procent af den samlede pris), hurtigt går i stykker og bliver efterladt i naturen.

I stedet arbejdede de på en løsning med tandhjul, hvor et vægtlod på 12 kilogram får et hjul med et højt drejningsmoment til at dreje langsomt rundt. En gearing overfører energien til en DC-generator med 1000 rotationer i minuttet. Det får en LED-lampe til at lyse.

Det eneste, brugerne skal gøre, er at løfte den 12 kilogram tunge sæk op, når de skal have lys. Så er der energi til 20 minutter og en effekt på 0.075 W.

»Udviklingen inden for LED-lysteknologi har gjort, at den eneste nødvendige energi er en pose fyldt med sten eller andre tunge materialer,« siger Jim Reeves til The Engineer.

Virkeligheden gav grund til småjusteringer

Udviklerne har haft folk til at teste lampen. Det gav grund til flere ændringer. Nogle fandt det irriterende, at de hele tiden skulle løfte den tunge pose op, og børn og ældre havde svært ved at håndtere 12 kilogram. Så udviklerne lavede et snoretræk, så alle kan trække lampen op igen.

Det viste sig også - ikke overraskende - at børn havde svært ved ikke at gynge lidt i lampens snor, så designet måtte forstærkes.

Eftersom højere vægt giver kraftigere lys, ansporer det også folk til at hænge meget tunge poser op, men udviklerne har indbygget en advarsel i form af rødt lys, der fremkommer, når vægten er for høj

Crowdfoundede 3,5 mio. kr på fire dage

GravityLight fik en overvældende succes med at introducerede ideen på crowdfoundingsiden Indiegogo. Målet om 3,5 millioner kroner blev nået på kun fire dage.

Siden har firmaet fået 1,8 millioner kroner fra Innovate UK og Shell og bliver nu også støttet af Siemens. Den store succes har betydet, at der allerede er sendt 7500 lamper ud til 26 forskellige lande som et forsøg, og nu starter den større udrulning så i Kenya.

Målet for 2018 er, at 100.000 mennesker vil bruge lampen.

GravityLight: lighting for the developing countries from Therefore on Vimeo.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvis der virkelig var så mange mennesker der drømte om sådan en lampe, mon så ikke den var blevet produceret af en kinesisk producent for længst og til en langt billigere pris. Den indeholder jo ingen nyskabende elementer.

 • 8
 • 16

Hvis der virkelig var så mange mennesker der drømte om sådan en lampe, mon så ikke den var blevet produceret af en kinesisk producent for længst og til en langt billigere pris. Den indeholder jo ingen nyskabende elementer.

Nogen gange skal nogen bare få idéen til at anvende allerede eksisterende ting på en anden måde, og man kan bare se det indlysende; "hvorfor fik jeg ikke den idé?"

Nu, hvor den er lavet, skal der nok komme en kinesisk piratkopi.

 • 22
 • 0

Overskriften påstår ikke at tyngdekraft er energi, men underforstår blot, at det kræver et vist arbejde, at løfte vægten op for at lade den virke over tid, dvs. arbejde/energi > strøm. Altså en stråmand

 • 4
 • 0

Storslået. Og producerer 75 mW. En opfindelse verden har ventet på.

Men videoen en godt lavet, med glade legende afrikanske børn, kilppet til en fyr der leger med en drejebænk. Flot.

/sarcasm

 • 2
 • 22

Nej det er ikke opfindelsen af koldfusion, men god brug af kendte teknologier på en ny måde til at løse et problem, som trods mange forsøg ikke er endeligt løst. At lygten er for kompliceret til at blive repareret lokalet er dog stadig et problem.

Lygten med håndsving kører på batteri, hvilke de ville undgå. Det samme gælder diverse smarte solcelle-løsninger.

 • 5
 • 0

Hvis en far kan give sine børn mulighed for at lære at læse og skrive og få sig en uddannelse ved at løfte 12 kg et par meter op i luften, så tror jeg han vil være lykkelig.

 • 11
 • 0

Det er da sjovt - princippet er præcis det samme som i bormholmerure og visse gamle væg-ure. Der skal man også trække lodderne op med jævne mellemrum - hvorefter de bevæger sig nedad og trækker et tandhjul osv osv

 • 4
 • 0

Lampen drives så sandelig af kinetisk energi.

Loddet bevæger sig med konstant hastighed, så loddets kinetiske energi er konstant og derfor drives lampen IKKE af (at reducere og dermed tappe fra) kinetisk energi. Loddets potentielle energi derimod falder lineært og med samme effekt som lampen lyser, deraf kan man konkludere at lampen drives af potentiel energi.

Peter B. Hansen 11 i Mekanik DtH prøven 1988

 • 6
 • 4

monter tårne ved vindmøller lad en elmotor trække lod op når der er vind og lad loddet drive dynamoen når der ikke er vind

 • 2
 • 4

monter tårne ved vindmøller lad en elmotor trække lod op når der er vind og lad loddet drive dynamoen når der ikke er vind

Joda...

Hvis du laver et lod på 15000 tons, og du hejser det 50 meter op, har du lagret 1 times produktion fra en 2 MW-vindmølle.

Tårnet vil nok ikke være glad for at bære de 15000 tons.

Hvis du laver loddet af beton, vil det fylde 5-6000 kubikmeter. Jeg kender ikke det indvendige volumen af et mølletårn til en 2 MW-vindmølle, men jeg gætter på, at det højst er et par tusind kubikmeter.

 • 1
 • 1

Så det næste må vel blive at man trækker en fjeder op, som kan drive en motor i 20 minutter. Hvilke andre gamle teknologier kan genanvendes til LED lys?

 • 2
 • 0

Man tager fejl. Lampen drives så sandelig af kinetisk energi.

Hjælp mig lige, Søren ... hvorfor er der ikke tale om potentiel energi?

I min bog er kinetisk energi, en energi, der oplagres, ved at accelerere en masse i bevægelse (f.eks. et svinghjul), mens potentiel energi oplagres ved at bevæge en masse imod en modsatrettet kraft (i dette tilfælde tyngdekraften).

Der er selv sagt tale om samme princip som et bornholmer-urværk.

Der kunne således også have været anvendt en spiralfjeder, som i andre urværker. Det ville have gjort den mere handy.

Den ville nok ikke kunne lyse helt så længe, før den skulle trækkes op igen - men det er vel meget godt, da det vil motivere én til at spare på lyset - og det skal man jo. ;o)

 • 3
 • 0

Mon kan kan gemme mere energi/gram i (torsions)fjedre eller svinghjul (KERS gerne lufttomme og med magnetlejer)?:

1. jun 2011, ing.dk: Volvo vil skære i brændstofforbruget med formel 1-teknologi.

28. mar 2009, ing.dk: Bremseenergi giver formel 1-kørere et ekstra boost.

.

Man kan omdanne varme til elektrisk energi ved at sende elketricitet ind i batteri når varmt og ud i en superkapacitor når koldt batteri (Så batterierne skal males sorte og op på taget?):

26. maj 2014, ing.dk: Nyt batteri kan genoplades med spildvarme. En del af den energi, der ellers ville gå tabt som spildvarme, kan forvandles til elektrisk energi i et nyt batteri udviklet af amerikanske forskere: Citat: "... I en artikel i Nature Communications beskriver forskerne, hvordan varme kan forvandles til elektricitet med en effektivitet på 5,7 procent, når temperaturen svinger fra 60 til 10 grader celsius. Det er en ganske høj effektivitet i forhold til den, som termoelektriske materialer typisk byder på. ..."

-

Udvinding af kvantemekanisk vakuum energi?:

Assessment of proposed electromagnetic quantum vacuum energy extraction methods. Garret Moddel Department of Electrical, Computer, and Energy Engineering University of Colorado, Boulder CO 80309-0425, USA moddel@colorado.edu (Dated 30 October 2009): Citat: "... Abstract In research articles and patents several methods have been proposed for the extraction of zero-point energy from the vacuum. None has been reliably demonstrated, but the proposals remain largely unchallenged. ... III. CONCLUSIONS The tremendous energy density in the zero-point field (ZPF) makes it very tempting to attempt to tap it for power. Furthermore, the fact that these vacuum fluctuations may be distinguished from thermal fluctuations and are not under the usual thermal equilibrium make it tempting to try to skirt second law of thermodynamics constraints. ... Our apparent lack of success in extracting energy from the vacuum thus far leads to two possible conclusions. Either fundamental constraints beyond what have been discussed here and the nature of ZPE preclude extraction, or it is feasible and we just need to find a suitable technology. ..."

Samme emne?:

University of Copenhagen - Niels Bohr Institute. (2016, December 22). The sound of quantum vacuum: Quantum membranes for ultraprecise mechanical measurements. ScienceDaily: Citat: "... a team lead by Professor Albert Schliesser could show that the membrane's vibrations, including all its overtones, follow the strange laws of quantum mechanics. In their experiment, these quantum laws implied that the mere attempt to precisely measure the membrane vibrations sets it into motion. As if looking at a drum already made it hum! ..."

 • 1
 • 4

Her er nogen med en ide til en lampe, der kan sælges for $10 iflg. deres intro video.

Og i løbet af no time ender tråden helt ude i hampen...

 • Nogen kan ikke rigtig blive enige om hvilken energiform der driver dimsen.. Helt ærligt...
 • Nogen mener den allerede er opfundet? Google det da så og post et link
 • Andre.. Latterlig "opfindelse"
 • Glen Møller Holst - ved ikke rigtig hvad jeg skal mene... Men nok, at du er lidt langt ude et eller andet sted

Suk...

Opgaven er ret simpel:

Lav en billig, enkel lamp man kan bruge alle steder uden adgang til f.eks. sol eller vand.

Brug dog krafterne på det i stedet... Ja, der findes noget der ligner - men ikke helt vel?

 • 16
 • 0

Energimæssigt er det meget ineffektivt. Man tager kemisk energi fra mad og lader kroppen omdanne det til potentiel energi og videre derfra til strålingsenergi. Hvis de sulter i forvejen virker det ikke så smart.

 • 1
 • 15

Iøvrigt en strålende ide. I familie med dette - typisk løsning I engelske parker og butiksdøre.

https://m.youtube.com/watch?v=4MivEfGLJmc

Løsningen med et lod der trækker i døren så den lukker igen findes også udendørs på danske kirkegårde, hvor loddet sidder inde i et rør. Mere almindeligt er det at få tyngdekraften til at lukke døren direkte ved at hænge den skævt op. Ofte ses at døren er monteret med et specielt hængsel der gør at den falder på plads uanset om den bliver åbnet til den ene eller den anden side.

 • 10
 • 0

Iøvrigt en strålende ide. I familie med dette - typisk løsning I engelske parker og butiksdøre.

https://m.youtube.com/watch?v=4MivEfGLJmc

Løsningen med et lod der trækker i døren så den lukker igen findes også udendørs på danske kirkegårde, hvor loddet sidder inde i et rør. Mere almindeligt er det at få tyngdekraften til at lukke døren direkte ved at hænge den skævt op. Ofte ses at døren er monteret med et specielt hængsel der gør at den falder på plads uanset om den bliver åbnet til den ene eller den anden side.

Ideen med lampen er selvfølgelig fremragende. Ja, det er simpel at efterligne. Og når ideen først er set, er det let at føle, at den kunne man da også selv have fået. Den følelse har jeg haft masser af gange. Jeg håber, at de får succes med at hjælpe nogle fattige mennesker, og gerne tjene en skilling på det tilmed.

Det jeg egentlig ville kommentere, var trissesystemer til dørlukkere. Jeg har monteret en wire gennem en trisse med 4 kg modvægt over min loftlem. Vægtforskydningen ved åbning gør, at det er let at åbne lemmen samtidigt med, at den holder sig selv fint; både åben og lukket. Ingen revolutionerende ide, men en lille ting der letter livet en smule lige dér.

 • 7
 • 0

jeg lavede lys v.h.a Trærafter,cykeldynamo ,snor og en sten på spejderlejr i 1969.(6år gammel)

 • 1
 • 3

den lampe gav jo stort set intet lys.sælg dem noget ordentlig lampeolie og gode lamper i stedet problemet var jo lamper der soder. selvom ikke ved hvor stor problemet er med indeklima, når man bor i en hytte lavet af strå og lort :)

 • 1
 • 7

Det er formidabelt med flere gode løsninger, der i praksis kan erstatte de elendige petroleumslamper.

Mon GravityLight kan holde længere end et lithiumbatteri i fx "Little Sun" (oplades med solceller), uden at koste mere (eller være billigere)? Jeg formoder der er lavet accelererede levetids-test. De lyskilder med kondensatorer eller lithium-celler kan man tage med sig rundt, og det er brugbart i visse situationer, hvorimod det faste lys godt kan bruge vægtlodder.

Alle lamper kan løbe tør for energi, men vægtlodder kan hæves på få sekunder. Det er en hurtig genstart eller opladning om man vil. På den måde er det et glimrende alternativ til lamper, der kun kan lades op om dagen. Batterilamper og vægtlodslamper giver en god redundans når de kombineres. :-)

Steder uden el-net, får langt mere lys for pengene ved at købe solcelle/li-ion-celle-lamper og vægtlods-lamper, end ved at købe elkabler, sikringer, afbrydere m.v. til et el-net. Erstatningen for petroleumslamperne skal være så billig, at det en lampe købt på afbetaling er samme udgift som til petroleum. Men fattige har jo ikke råd til at købe bras, der hurtigt går i stykker, så holdbarheden og funktionaliteten er mindst lige så vigtig som prislejet.

 • 3
 • 0

Loddet kunne udskiftes med en spand og elektriciteten sendes til boligen via kabler.

Når spanden når jorden løber vandet ud - og spanden hæves af et lille lod i snor (ligesom ved kirkegårde).

Når spanden når toppen fyldes vand igen fra et reservoir.

Det kunne fx anvendes steder hvor der er meget nedbør og/eller vandfald.

-

Alternativt kan alt nattelys erstattes af at de alle gik rundt med FIR-briller om natten. Så vil vi være vores eget og andres lys i vores liv :-)

(Bieffekt: Rovdyr og tamdyr kan også ses)

 • 0
 • 1

Hjælp mig lige, Søren ... hvorfor er der ikke tale om potentiel energi?

Seriøst?

Når loddet er ophængt i et tyngdefelt har det potentiel energi mgh. Sålænge det hænger stille kan det ikke udføre arbejde, loddet har kun potentiel energi og lampen lyser ikke. Hvis loddet får lov til at falde omdannes den potentielle energi til kinetisk energi i loddet og dynamoen som igen leverer strøm til lampen. Lampen lyser. Når loddet når ned til bunden er al dens potentielle energi via kinetisk og elektrisk energi omdannet til lys. Lampen lyser ikke. Så må manden op af stolen og løfte loddet på plads igen. Hvis han da ikke har en kone.

Uden potentiel energi ingen kinetisk energi. Og uden kinetisk energi ingen lys. Så det er måske blot en strid om ord.

 • 3
 • 3

så længe det kræver fysisk arbejde er det ikke nogen sensation venter stadig på evighedsmaskinen

 • 0
 • 3

Seriøst?

Når loddet er ophængt i et tyngdefelt har det potentiel energi mgh. Sålænge det hænger stille kan det ikke udføre arbejde, loddet har kun potentiel energi og lampen lyser ikke.

Ja, seriøst, ovenstående er en misforståelse - men hvis det kan være en trøst; en ret almindelig en af slagsen. ;-)

Den type energi der bruges = den type energi der aflades under arbejdet.

Når der er tale om at dynamoen drives af potentiel energi, er det fordi du har opladet en mængde potentiel energi (beliggenheds-energi) i loddet, da du hævede dets beliggenhed fra gulvet.

Jo højere beliggenhed (dvs imod tyngdekraften), jo mere energi.

Under arbejdet med at drive dynamoen, mindskes højden, hvilket vil sige at den potentielle energi aflades for at drive dynamoen.

Ergo kører dynamoen på potentiel energi.

Den alt for udbredte misforståelse, ligger sandsynligvis i en tendens til at opfatte begrebet "potentiel" som noget "uforløst", hvilket kunne forstås som at man ikke kan bruge af denne energi, fordi den jo så ikke er uforløst.

(Hvor mange skiver kan man skære af et helt franskbrød ? ... ingen! ... for så er det jo ikke helt længere.)

Men sagen er altså at, indtil energien er brugt op, så er der stadig "uforløst" (potentiel) energi i loddet. Der bliver bare mindre og mindre af den, idet den bruges til at drive dynamoen.

En anden nævnte i øvrigt helt korrekt vandkraft - hvilket også er potentiel energi. Her aflades den blot ikke ved at mindske afstanden, men ved at mindske massen.

Der er ganske vist også en lille smule kinetisk energi (bevægelsesenergi) involveret i det pågældende lod, nemlig den smule, der blev opladet i loddet, da det blev accelereret fra stilstand til bevægelse.

En lille del af den potentielle energi blev altså konverteret til kinetisk energi, idet det blev brugt til at sætte loddet i bevægelse.

Men så snart dynamoen yder en effekt, der modsvarer loddets masse*gange hastighed, holder accelerationen op, og loddet falder med jævn hastighed.

Og så længe hastigheden er jævn, aflades den kinetiske energi jo ikke, så det er netop ikke denne der driver dynamoen.

Den lille smule kinetiske energi, der er opladet i det faldende lod, udløses først når det rammer gulvet (eller når snoren ikke er længere), hvormed den afsættes i loddets kollision mod gulvet eller til at oplade lidt potentiel energi i snoren, som derefter aflades i et lille "bounce back".

Havde loddet ikke en dynamo at trække, men derimod var faldet frit, ville al den potentielle energi blive konverteret til kinetisk energi, idet loddet ville blive accelereret op i en meget højere hastighed, og fortsætte accelerationen, indtil energien udløses i en langt mere energifyldt kollision.

Håber det giver mening. ;-)

 • 3
 • 0

16 lumen, det eneste man kan bruge det til er at se hvor store ting er. Man kan ikke bruge det til hverken at arbejde ved eller læse. Det skal i hverfald tæt på. Og så kun 20 minutter.

Et håndsving og en stor elektrolyt vil kunne gøre det bedre.

16 lumen, en meget meget lille vindmølle med meget lidt vind burde kunne levere det.

Forstår heller ikke helt modstanden mod batterier. Jeg tænker ikke de skal i gang med avancerede litium batterier. Næ en aflagt bly akkumulator vil kunne holde hytten ved pænt lys i flere dage med moderne LED lys. Og denne akkumulator teknologi er kendt lokalt, så genanvendelses potentialet er maksimalt.

Faktisk kender vi det også herhjemmefra. Min fars fortæller, at da han var barn, havde de ikke strøm indlagt, men de havde radio. De skulle blot om til en nabo en gang i mellem og lade akkumulatoren op.

 • 1
 • 1

Søren

Når den sidste engang har forstået at en evighedsmaskine ikke er noget at vente på,

Sludder Søren - den er da i den grad værd at vente på, men som navnet antyder, skal du vente - - - en evighed ;o)

mvh Flemming

 • der ikke rigtigt vil sætte sine sparepenge i dette projekt - man fravælger batterier, da de er for komplicerede, men har en masse (fin)mekanik og får (som andre også nævner) en lampe, der ikke er særligt anvendelig (for lidt lys)
 • 0
 • 0

Her er nogen med en ide til en lampe, der kan sælges for $10 iflg. deres intro video.

Og i løbet af no time ender tråden helt ude i hampen...

Nogen kan ikke rigtig blive enige om hvilken energiform der driver dimsen.. Helt ærligt...  
Nogen mener den allerede er opfundet? Google det da så og post et link  
Andre.. Latterlig "opfindelse"  
Glen Møller Holst - ved ikke rigtig hvad jeg skal mene... Men nok, at du er lidt langt ude et eller andet sted 

Suk...

Helt enig. Sådan en gang kævl. Hvis den kan hjælpe nogen, så er den smart. Og den løser et vigtigt problem. Hvis vi ikke har lys, så kan vi ikke udrette noget som helst, og i verdens fattigste og mest ressourcesvage lande er der i allerhøjeste grad brug for at få udrettet noget.

Hvis I vil harcelere over en fjollet 'opfindelse', så tag den her: http://fodevarewatch.dk/Drikkevarer/articl...

En fyr har brugt de sidste par år på at 'udvikle' en flad flaske! Jeg ved ikke hvad jeg skal sige...!

 • 1
 • 1

Håber det giver mening. ;-)

Der giver skam fin mening, er smukt forklaret og du har helt ret. Så jeg vil ikke pindehugge men blot anføre at enhver energikonvertering drives af potentiel energi - fra loddet i tyngdefeltet til benzinen i tanken til grøden i maven.

Jørgen Anders Jakobsen har selvfølgelig også ret. Og journalisten. For tyngdekraften udfører jo et arbejde på loddet. Det er netop derfor det har potentiel energi.

Men - og ikke for at pindehugge - så kan man med en vis ret sige at maskinen drives af den mekaniske energi som tilføres loddet når det løftes op i tyngdefeltet til startpositionen. Denne mekaniske energi drives af den potentielle kemiske energi i den mad konen har spist, mad hvis kemiske energi er lagret strålingsenergi fra solen, energi som er resultatet af konvertering til stråling af potentiel energi i solens indre.

For at gøre det kort. Maskinen drives af fusionsenergi.

 • 1
 • 0

Den kan koge vand, lyse med 100 lumen eller lade med 2 W og den kan køre på grene, kviste, træpiller etc.

I den kontekst vi taler om er det ikke vejen frem at bruge biobrændsler. Det virkelig afgørende vil være at kunne lave mad på solenergi. Det kan man allerede sagtens men ak, kun når solen skinner og da har man Ikke tid til at lave mad men skal arbejde i marken og den slags der også krævet dagslys.

Så det helt virkelig afgørende vil være at kunne lagre solenergi om dagen til brug for madlavning om aften. Et simpelt, prisbilligt og vedligeholdelsefrit system.

Jeg forstår ikke hvorfor det ikke allerede er slået igennem.

https://www.google.dk/url?sa=t&source=web&...

 • 2
 • 0

Så jeg vil ikke pindehugge men blot anføre at enhver energikonvertering drives af potentiel energi - fra loddet i tyngdefeltet til benzinen i tanken til grøden i maven.

Jeg er såmænd slet ikke uenig. Du misforstår blot hvad begrebet 'potentiel energi' præcis dækker over.

Det dækker ikke over enhver form for energi, der har et potentiale for at blive udløst (selv om det havde været en mere logisk fortolkning af ordet "potentiel"). Det dækker kun over det der synnonymt kan betegnes som "beliggenhedsenergi".

Læs evt. beskrivelsen på wiki:

"Potentiel energi eller "beliggenhedsenergi" er en form for "oplagret" energi: Man kan "deponere" en vis mængde energi i et mekanisk system ved at "overvinde" en eller anden kraft, f.eks. tyngdekraften på et tungt legeme, og dermed flytte legemet imod denne kraft. Energien kan senere frigøres, f.eks. ved at lade det løftede legeme falde så det "følger med" trækkraften. F.eks. deponerer man noget energi i en blyant, hvis man bruger sin egen energi på at løfte den op fra bordet, denne energi frigøres når man slipper blyanten og lader den falde til bordet."

Så Jørgen Ander Jakobsen har helt ret i at det er potentiel energi - og kun potentiel energi - der er tale om. At der så sker flere konverteringer undervejs, inden det bliver til lys, er en anden ting.

Det er også korrekt, som flere andre er inde på, at gravitationen ikke i sig selv er energi. Den er kun en kraft.

Det er først når man tilføjer et stykke vej (faldhøjde) det bliver til energi, da kraft x vej = energi.

 • 0
 • 0

Du misforstår blot hvad begrebet 'potentiel energi' præcis dækker over.

Jeg opfatter f.eks. en tankfuld benzin som kemisk potentiel energi - uanset hvad Wiki siger. Iøvrigt skriver Wiki også:

"Particles tend to move from higher chemical potential to lower chemical potential. In this way, chemical potential is a generalization of "potentials" in physics such as gravitational potential. When a ball rolls down a hill, it is moving from a higher gravitational potential (higher internal energy thus higher potential for work) to a lower gravitational potential (lower internal energy). In the same way, as molecules move, react, dissolve, melt, etc., they will always tend naturally to go from a higher chemical potential to a lower one, changing the particle number, which is conjugate variable to chemical potential."

https://en.wikipedia.org/wiki/Chemical_pot...

Men det er jo blot en strid om ord. Det er vel ikke så vigtigt om potentiel energi (noget ulogisk) kun må referere til tyngdefelter i stedet for at inkludere f.eks. trykfelter, temperaturfelter, kemiske forbindelser osv., altså energi på en form som betyder den kan udføre et arbejde ved at udnytte potentialforskelle (højt tryk - lavt tryk, høj temperatur - lav temperatur, høj energitæthed - lav energitæthed - eller høj berliggenhed - lavbeliggenhed).

I virkeligheden er alle energilagre potentiel energi.

 • 1
 • 0

Men det er jo blot en strid om ord. Det er vel ikke så vigtigt om potentiel energi (noget ulogisk) kun må referere til tyngdefelter i stedet for at inkludere f.eks. trykfelter,

Potentiel energi inkluderer faktisk trykfelter. Hvis du ophober et (over- eller under-) tryk, som kan aflades, er der tale om potentiel energi - ligesom hvis du spænder en fjeder, eller snor elastikken i en modelflyver, er der også tale om potentiel energi.

Det ligger alt sammen i definitionen "at deponere energi ved at overvinde en kraft", som meget præcist både beskriver og afgrænser begrebet "potentiel energi".

Hvad "potentiel energi" så videre kan dække over, kan sikkert blive en strid om ord, og det er da ikke utænkeligt at begrebet vil flytte sig, og med tiden komme til at dække over andet og mere - som den anden dag, hvor vi diskuterede "disruptive innovation".

Dog må jeg lige vende tilbage til udgangspunktet for diskussionen:

Den omtalte lampe drives IKKE af kinetisk energi, men derimod af potentiel energi. ;o)

 • 2
 • 0

Der siges ikke noget om faldhøjden i videoen. Min hovedregning gav ca. 13-14 cm for et 12 kg lod og ingen tab i transmission og generator. Er der nogen der har fundet en oplysning om faktisk faldhøjde?

John Larsson

 • 0
 • 0

Tråden viser at der er styr på energi. energiformer, betegnelser og konverteringer.

Her er så spørgsmålet til mange millioner støtte euro . Hvilken energi er oplagret i saltvand, og frigives ved fortynding med ferskvand?

 • 0
 • 0

Der siges ikke noget om faldhøjden i videoen. Min hovedregning gav ca. 13-14 cm for et 12 kg lod og ingen tab i transmission og generator. Er der nogen der har fundet en oplysning om faktisk faldhøjde?

Antag forsøgsvis en faldhøjde på 1 meter og et lod på 12kg.

Den potentielle energi bliver så 9,82m/s^2 * 12kg = 117,84J

Denne energi skal fordeles over 20 minutter = 1200s og vi får så 117,84J/1200s = 0,0982J/s = 0,0982W

Lampen tilføres 0,075W, så hvis virkningsgraden er god kan det godt passe. Ellers må der lidt mere højde til.

Lampens virkningsgrad: 16Lumen pr. 0,075W = 213 Lumen/W. Bedre end de fleste LED lamper til husholdning.

 • 0
 • 0

De kan vel bruge mobilladeren når deres telefon er opladt. Ja, for jeg tror på at deres behov for at have strøm på deres mobiltelefoner vil have langt højere prioritet for dem, end at have lys om natten. Undskyld at jeg er sådan en lyseslukker ;)

 • 0
 • 2

Jeg måtte skuffet konstatere at de selvfølgelig har valgt den ulidelige og deprimerende kolde hvide farve, i stedet for den varme hvide farve vi alle kender fra belysningen i vores boliger.

Test til dem der er skeptiske overfor min kommentar. Prøv at udskifte noget af jeres belysning i hjemmet til kold hvid, og se om det ikke betydeligt nedsætter følelsen af livsglæde på meget kort tid.

 • 0
 • 0

Test til dem der er skeptiske overfor min kommentar. Prøv at udskifte noget af jeres belysning i hjemmet til kold hvid, og se om det ikke betydeligt nedsætter følelsen af livsglæde på meget kort tid.

For at den test kan blive valid, skal man nok først have prøvet at bo i en lerhytte i Udkants-nigeria, med 50 km til nærmeste stikkontakt ... som konceptet jo er målrettet til.

For dem er det jo nok en markant forbedring af livskvalitet, overhovedet at kunne se noget om natten, og hvis den blege farve betyder at de med den begrænsede energi kan se mere, så er de nok næppe så kræsne med farven.

 • 2
 • 0

Fantastisk, de har genopfundet penduluret. I næste måned kommer de nok med en rund anordning, som praktisk kan stå på et bord med suppe i......

 • 1
 • 9

Den kolde hvide farve har samme effekt på dig uanset om du er rig eller fattig. Jeg pointerer bare at når de nu var i gang med at udvikle lampen, ville det have været fint at har den detalje med. Fattige-børn-i-Afrika er et tyndt argument som ofte bruges til at afvise andre rationelle overvejelser.

 • 0
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten