Her kender de ikke til ingeniørmangel: Medarbejderne strømmer til
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Her kender de ikke til ingeniørmangel: Medarbejderne strømmer til

I en tid, hvor rigtig mange virksomheder kæmper indædt for at skaffe de ingeniører, de har brug for, er udviklings- og konsulenthuset DIS lidt af et særsyn.

For mindre end to år siden beskæftigede virksomheden, der har hovedkvarter i Stilling ved Skanderborg, 100 medarbejdere - stort set alle ingeniører. For nylig rundede de medarbejder nummer 200 – et helt år før forventet.

Ifølge Michael Gadeberg, stifter af og administrerende direktør i DIS, har det tilmed ikke voldt de store problemer at besætte de 100 ingeniørstillinger, virksomheden er vokset med:

»Vores største tiltrækningskraft er de mange varierende spændende opgaver, for det er det, ingeniører tænder på: at arbejde i et miljø med ligesindede, hvor de både kan udfordre hinanden og sparre med hinanden,« lyder opskriften.

Står din karriere i stampe? Lad Jobfinder hjælpe dig videre.

Forklaringen på den voldsomme vækst er også temmelig ligetil, mener Michael Gadeberg, der selv er uddannet maskiningeniør:

»Grundlæggende skyldes det, at vi løser vores opgaver godt, og at vores kunder vil have os til at løse en ny opgave - sværere er det i grunden ikke.«

Selve rekrutteringsarbejdet er primært foregået med mund-til-øre-metoden, forklarer direktøren:

»Vi melder det ofte slet ikke ud, når vi skal ansætte nye. Det har vi jo folk til,« lyder det med jysk lune, inden Michael Gadeberg uddyber:

»Det rygtes jo, når vi har ledige stillinger. Ingeniører bevæger sig i de samme kredse og hører fra hinanden om forskellige spændende virksomheder. Når ingeniører så skal søge job, tænker de på de virksomheder, de har hørt godt om. Det ligger som en brancheviden, at der er nogle virksomheder, som kan være interessante,« mener han.

Læs også: Topchefens største 2015-udfordring: At få fat i de dygtigste ingeniører

Virksomheden, der arbejder med produktudvikling og konsulentydelser til industrien inden for automation, el, mekanik, software, hardware og projektledelse, blev grundlagt i 1997 og er siden vokset med mindst 30 procent hvert år. Nogle år endda med 100 procent – også under krisen, hvor væksten lå på den gode side af 40 procent.

Opskriften på at udvide medarbejderstaben så voldsomt i en tid med mangel på ingeniører handler ifølge Michael Gadeberg om flere ting.

Ikke mindst at man er god til at fastholde de medarbejdere, der allerede arbejder i virksomheden:

»En ting er, at vi er gode til at rekruttere, men kan man ikke fastholde, hjælper det ikke noget.«

Derfor har virksomheden opsat et mål om, at deres såkaldte DIS-anciennitet ikke må falde, selvom der bliver ansat nye medarbejdere:

»Ansætter vi 50 nye, skal der også være 50 ’gamle’ medarbejdere, som bliver, for ellers falder DIS-ancienniteten. Det er værre endnu, hvis én, der har været her i ti år forsvinder, for så skal vi ansætte ti nye. Det er et ambitiøst mål – og en bedrift, når det lykkes,« indrømmer Micahel Gadeberg.

Læs også: Klar tale går rent ind hos it-ingeniører

Ærlighed er et af nøgleordene, når han skal give sit bud på, hvordan det kan lade sig gøre både at fastholde og hyre i en tid, hvor ingeniørarbejdsmarkedet er fyldt med fristende tilbud:

»Hvis vi ikke holder det, vi lover, når vi ansætter folk, kan vi ikke fastholde dem, for det er i dagligdagen, at ærligheden skal stå sin prøve,« siger han.

Hver eneste gang DIS ansætter nye medarbejdere, er de til en såkaldt kultursamtale med Michael Gadeberg, hvor han bruger halvanden times tid til at fortælle om virksomhedens historie, planer – og ’hvorfor det er sjovt,’ som han udtrykker det.

»Vi værner om en kultur, hvor vi passer på hinanden, er noget for hinanden og vil hinanden. Når man har en ægtefælle, ved man godt, at hvis man ikke giver hinanden opmærksomhed, finder man det et andet sted. Man skal have en oprigtig interesse i, at folk trives,« mener han.

Læs også: Her er rekrutteringshemmeligheden bag Amazons succes

En stor del af ansvaret og æren for at bevare den særlige kultur i virksomheden tilfalder de medarbejdere, der har været her længe, og som Michael Gadeberg kalder kulturbærere:

»Nogle har været her i 5, 10 eller 15 år og det er dem, der via deres adfærd demonstrerer, hvordan kulturen er her i huset. De tør godt sige tingene, som de er, og fortælle mig, hvis de synes, jeg har handlet forkert, eller hvis vi bør lave noget om. De kan vise, at det ikke er forkert at fejle, men at det er forkert ikke at spørge om hjælp,« fastslår Michael Gadeberg.

Om væksten forsætter med samme hast, tør han ikke gætte på – og det er heller ikke et mål i sig selv, understreger han:

»Vores overordnede mål er at være en attraktiv og foretrukken leverandør til vores kunder. Vi er her for de spændende opgaver - og dem får vi af vores kunder.«

I sidste uge valgte DIS at markere ansættelsen af medarbejder nummer 200 ved at donerede 200 såkaldte iværksætterpakker til start af virksomhed i udviklingslande via Folkekirkens Nødhjælp:

»Det har vi primært gjort, fordi vi skal huske på, hvor svært det kan være at starte egen virksomhed. Når Lykkens Fe har drysset lidt guldstøv ud over os, vil vi gerne drysse lidt af det ud over andre. Det er en del af vores kultur, at man passer på hinanden – og det behøver ikke kun være medarbejdere i DIS,« siger han.

Hver iværksætterpakke har en værdi på 300 kroner og går f.eks. til en symaskine eller andet værktøj og maskiner, som kan få en lille forretning i gang.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten