Her er hvad aliens kan vide om Jordens overflade
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Her er hvad aliens kan vide om Jordens overflade

Med en simpel teknik er det muligt at afkode, hvordan Jorden er inddelt i land og hav alene ud fra Jordens refleksion af Solens lys. Kan du genkende de overordnede strukturer? Illustration: S. Fan m. fl./California Institute of Technology

Mere end 4.000 exoplaneter er nu fundet og katalogiseret i Nasa's Exoplanet Archive.

Et interessant spørgsmål er, om andre civilisationer i Universet også har lignende arkiver. Er Jorden i så fald med – og hvordan er dens struktur og form i givet fald så er afkodet af de fremmede? Kan de eksempelvis se forskellen på land og hav?

En sådan viden vil være nyttig, hvis vi selv kan gøre os tanker om, hvad man kan konkludere om exoplaneter ud fra meget simple observationer.

Forskere fra California Institute of Technology har sat sig for at undersøge, hvad man kan vide om Jorden alene ud observationer i variationer i refleksion af Solens lys.

I en artikel, som senere vil blive offentliggjort i The Astrophysical Journal Letters, har de beskrevet, hvordan de har genanalyseret en række data, som tidligere er brugt til at studere Jorden som exoplanet.

Opdeling i to hovedkomponenter

Data stammer fra en satellit, som er placeret i Lagrangepunkt 1 for Solen og Jorden i en afstand af ca. halvanden million kilometer.

I den nye analyse er disse data, som er taget over en periode på to år, bearbejdet, så de svarer til observationer fra et meget fjernt punkt i et andet stjernesystem.

Til rådighed er kun data, der viser, hvordan Jorden reflekterer Solens lys ved en række bølgelængder mellem 317 nm og 779 nm – som er udvalgt af hensyn til studier af Jordens klima, der er satellittens primære formål.

Variationen i refleksionen nedbryder forskerne med en snedig analyse i to hovedkomponenter, hvor den ene indeholder information om Jordens overflade, mens den anden primært indeholder information om Jordens skydække.

Den første komponent varierer med tiden, mens den anden tilnærmelsesvis er konstant med tiden.

Her ses hvad der er muligt at konkludere om Jordens overflade sammenlignet med fordelingen af land og hav. Illustration: S. Fan m. fl./California Institute of Technology

Herved er det muligt at lave et overfladekort, som man kan sammenligne med kendte fordeling mellem land og hav.

Et lille forbehold

Forskerne konkluderer på den baggrund, at det under meget simplificerede antagelser, hvoraf nogle endog nok ikke holder helt i virkeligheden, er det muligt ud fra lysobservationerne at få en vis viden om Jordens overflade.

I den videnskabelige artikel gør de omhyggeligt opmærksom på, at der er en lang række faktorer, som kan påvirke, hvad en lignende undersøgelse kan give af viden om andre exoplaneter, som kan være meget forskellige fra Jorden, og som bør studeres mere indgående.

De håber dog, at deres analyse kan tjene som udgangspunkt for undersøgelser af exoplaneter med ukendte overflader og eventuelt skysystemer, der minder om Jorden, med henblik på at vurdere deres muligheder for at huse liv.

Emner : Universet
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten