Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Her gik det galt, da stuerne i boligblok pludselig brasede sammen

I denne uge skulle murere fra NCC have været i gang med at genopføre formuren på en boligblok i boligforeningen Vesterports afdeling Mølleparken i Frederikshavn. Men søndag formiddag bragede tre hjørnelejligheder ned og fangede to beboere i murbrokkerne.

I dag er begge heldigvis uden for livsfare, og beboerne i 32 omkringliggende lejligheder er blevet genhuset, indtil man er sikker på, at resten af blokken er stabil.

Læs også: Boligblok i Frederikshavn kollapsede under renovering

Formuren på blokken på Provst Dreslers Vej var pillet ned, da kollapset skete. Illustration: Screendump Tv2 Nord

Årsagen til kollapset kendes endnu ikke, men ulykken skete på et tidspunkt, da entreprenøren NCC var godt i gang med at efterisolere blokkens facader og udvide altanerne. Det fortæller bygherrerådgiver John Grønning fra D.A.I Arkitekter og Ingeniører i Aarhus.

»De havde skrællet den eksisterende facadesten væk, fjernet altanpladerne og påstøbt nye sokler. Derefter skulle de til at gå i gang med at mure en velisoleret ydervæg op og udvide altanerne.«

Læs også: Ups: Glemte at sømme taget fast på Fakta

Sådan så bygningen ud, før renoveringen gik i gang i august. Illustration: D.A.I. Arkitekter og Ingeniører

Blokken på Provst Dreslers Vej var den første i afdelingen, der skulle renoveres. De kollapsede lejligheder lå i nummer 25. Den kollapsede del var lejlighedernes stuer, der lå ud mod et hjørne i en delgavl. Her skulle ydermuren som sagt efterisoleres, og den yderste del rives ned, så altanerne kunne gøres både dybere og bredere. Tagets hjørne skulle fremover bæres af en søjle.

Entreprenøren havde ifølge John Grønning afstivet hjørnet og arbejdede på tidspunktet for kollapset ikke i nærheden af lejlighederne.

Sådan skulle blokken se ud efter renoveringen. Taghjørnet på såvel ende- som delgavle på altansiden skulle bæres af søjler, så lejlighedernes altaner kunne udvides. Illustration: Sahl Arkitekter

Entreprenøren, NCC, der har totalentreprisen på renoveringen af afdelingen, forventer tidligst at kunne udtale sig om årsagen til kollapset i morgen, tirsdag. Imens ligger arbejdet på lejlighederne stille.

Den uheldsramte blok skulle have været færdigrenoveret i januar 2015.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Når man søger på ing efter ncc er det som om, at det her er sket før, hvor man blot har været heldig at det ikke gik så galt, som denne gang? Men skræmmende at det kan gå så galt i Danmark anno 2014

  • 6
  • 0

Havde det ikke været billigere, alt i alt, at bygge nyt?

Jeg havde i øvrigt samme ide, at fjerne formuren på min "murermestervilla" og ersttatte den med en rammekonstruktion for at kunne isolere ordentligt, men de bygningsingeniører jeg talte med ville ikke binde an med det, da riskoen for sammenstyrtning efter deres mening ville være alt for stor.

  • 6
  • 0

Ikke for at ville bagatellisere denne triste ulykke med alvorlig tilskadekomst, men forkortelsen af ende- og delgavle til fordel for denne søjleløsning fremstår egentlig ret ringe, både hvad angår arkitektur og nytteværdien af de længere altaner. Så med mindre de udskiftede murdele i forvejen var væsentlig beskadigede, så synes jeg ikke om denne renovering. Den ganske store også visuelle last på sådan et bygningshjørne harmonerer slet ikke udseendemæssigt med en rundsøjleløsning, så ændringen her fremstår i mine øjne mest af alt som beskæftigelsesterapi.

Ret mange fejlkilder kan der i øvrigt ikke være til dette bygningskollaps.

  • 4
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten