Her er det første geologiske kort over Titan

Titan har søer (blå), kratere (rød), klitter (lilla), bakker (orange), kanaler (pink) og sletter (grøn).. Illustration: NASA/JPL-Caltech/ASU

I årene mellem 2004 og 2017 var Nasa’s sonde Cassini på besøg hos Saturn og dens måner. Den foretog bl.a. 120 forbiflyvninger af den største måne Titan, der er på størrelse med planeten Merkur.

Læs også: Nasas Cassini-mission nærmer sig sin afslutning: Få overblik over 20 års mission

Titan har en tæt atmosfære med methan og nitrogen, som er transparent for mikrobølger med en bølgelængde på 2,17 cm, som blev benyttet af sodens syntetiske aperturradar (SAR).

I en artikel i Nature Astronomy beskriver en forskergruppe ledet af Rosaly Lopes fra Nasa’s Jet Propulsion Laboratory i Californien, hvordan de nu ud fra disse målinger har sammenstykket et geologisk kort over Titan.

Titan adskiller sig markant fra Jorden, når det gælder materiale, temperaturer og tyngdefelt, men dens overflade ligner alligevel Jorden meget med forskellige typer af terræner.

Titan er også det eneste andet objekt i Solsystemet end Jorden, hvor der er stabile flydende søer nær polområderne. På Titan indeholder de dog methan og ethan. Og når det regner på Titan fra skyer er det også methan og ethan, der kommer ned.

Læs også: Tak for alt, Cassini og Huygens

I det hele taget er Titan geologisk aktiv, hvor methan og ethan indtager samme rolle som vand på Jorden, forklarer forskerne.

Et særligt forhold er, at kratere kun optager 0,4 pct. af arealet. Der er kun fundet 23 kratere med en diameter over 20 km. Det indikerer, at overfladen er forholdsvis ung på Titan.

Forskerne skriver i den videnskabelige artikel, at meget tyder på, at klitter og søer stadig dannes og forandres på Titan.