Her er den første ægte blå rose

Et lille stik med sprøjte, og de hvide rosenblade bliver blå. Illustration: American Chemical Society

Blå roser findes ikke i naturen, men en kinesisk forskningsgruppe har i det videnskabelige tidsskrift ACS Synyhetic Biology anvist en vej, der kan føre til de blå roser, som gartnere forgæves har forsøgt at fremavle gennem århundreder.

Det er godt tidligere lykkedes for andre forskere for ti år siden efter op mod 20 års indsats at udvikle en rose, som nogle kalder blå, men som nok nærmere er brunviolet eller mauve.

Yihua Chen, Yan Zhang og deres kolleger vil udvikle en rigtig blå rose.

De har benyttet sig af to bakerielle enzymer, der kan konvertere L-glutamin, som findes i rosenblade, til det blå pigment indigoidin.

De har fremstillet et bakterie, som indeholder begge de to pigmentproducerende gener, som oprindeligt stammer fra to forskellige bakteriearter.

Når bakterierne sprøjtes ind i hvide roser, som forskerne havde købt fra den lokale blomsterhandler, begynder en blå farve de næste timer at sprede sig væk fra injektionspunktet. Eksperimenterne viste, at begge gener var nødvendige for denne proces.

Forskerne kunne eftervise, at pigmentet giver en farve med en bølgelængde ved 612 nm.

Effekten er dog kortvarig og delvis. Men forskerne siger, at det næste skridt bliver at udvikle roser, der selv producerer de to enzymer og dermed fjerne behovet for injektioner.

Emner : Kemi
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

da jeg gik i skole til bage i 1960erne, lavede vi bla et forsøg i biologi med hvide tulipaner hvor stilken blev flækket og hver halvdel sat i vand med forskelligt farve pigement og i løbet af relativt kort tid blev tulipanen tofarvet

  • 4
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten