Her er verdens første kunstige sæd

De første laboratorieudviklede sædceller har slået et slag med halen i Newcastle i England. Og de engelske forskere, som står bag de små krapyler, håber at have slået et slag for fremtidens fertilitetsbehandling, skriver New Scientist.

Sædcellerne er blevet skabt ud fra stamceller, som er blevet taget ud af mandlige embryoner (tidligste fosterstadier). Stamcellerne blev taget ud af embryonet, da det var kun fire dage gammelt og opbevaret i flydende nitrogen.

Efter at have taget stamcellerne frem og opvarmet dem til stuetemperatur forsynede forskerne dem med en genetisk markør. Herefter kunne de adskille de såkaldte kimceller fra resten af stamcellerne.

Forskere i England har fremstillet levende sædceller ud fra kimstamceller fra menneskelige embryoner. (Foto: Wikimedia) Illustration: Wikimedia

Kimcellerne er dem, der har potentialet for at blive til sæd.

Da de potentielle sædceller var isoleret, blev deres kromosomantal halveret til 23 ved hjælp af meiosis. Og nu ligger de faktisk klar.

Forskning i sterilitet

Forskerne håber, at de kunstigt fremstillede sædceller vil gøre det muligt at opnå en bedre forståelse af, hvorfor nogle mænd bliver sterile.

»Det vil gøre det muligt for forskerne at studere hvordan reproduktionsceller bliver påvirket af gift. For eksempel hvorfor drenge med leukæmi, som bliver behandlet med kemoterapi, kan blive sterile for livet - og måske lede frem til en løsning,« siger professor i stamcellebiologi på Newcastle Universitet, Karim Nayernia.

Den kunstige sædproduktion rejser dog også etiske spørgsmål. Josephine Quintavalle, fra Comment on Reproductive Ethics, en interessegruppe, der fokuserer på etiske dilemmaer i forbindelse med reproduktion, mener at sædproduktionen er problematisk ud fra et etisk synspunkt.

»Levedygtige menneskelige embryoner er blevet ødelagt for at skabe sæd, som kun tvivlsomt er levedygtige og sunde,« siger hun til BBC.

Forskerne har dog ingen planer om, at sæden skal bruges til fertilitetsbehandling. Hverken nu eller i fremtiden.

Dokumentation

Læs artikel fra New Scientist

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Artiklen starter: Og de engelske forskere, som står bag de små krapyler, håber at have slået et slag for fremtidens fertilitetsbehandling, skriver New Scientist.

Artiklen afsluttes: Forskerne har dog ingen planer om, at sæden skal bruges til fertilitetsbehandling. Hverken nu eller i fremtiden.

Er det bare mig der bliver forvirret?

 • 0
 • 0

Ja det lyder jo godt nok lidt selv modsigende, kan jeg godt se. Forklaring: De vil bruge sædcellerne til at undersøge forskellige ting - fx hvad der sker med dem, når de bliver udsat for kemoterapi. Når man ved mere om det, kan det være, at man bedre vil kunne behandle folk som har svært ved at få børn. Eller måske lige frem finde ud af, hvad man kan gøre for at undgå, at de bliver sterile til at starte med.

De vil IKKE bruge sædcellerne til at lave børn med. Man kan altså ikke gå hen og aflevere nogle af sine stamceller (hvis man måtte have gemt dem fra, da man blev født) og så få lavet en portion sæd og bruge den til at lave et barn.

Hilsen Marie

 • 0
 • 0

Vil disse ufrugtbare mænd på denne måde ikke bare give skavanken videre til deres børn, som giver skavanken videre til deres børn, som giver... (?) Og er det ikke "bare" et forfængeligt ønske fra den ufrugtbare mand, at det for enhver pris skal være hans sæd, brugbar eller ej, frem for at bruge donorsæd ?. Ved at give naturen en hjælpende hånd ved kunstig befrugtning, gør vi mennesker så ikke os selv og samfundet en bjørnetjeneste, hvis generne derved bliver stadig ringere mht. frugtbarhed ?.

 • 0
 • 0

Nogle forskere er vist begyndt at spekulere i, om det vil være muligt at lave sædceller ud fra kvindelige stamceller. Så vil lesbiske kunne få deres helt eget biologiske afkom. Men selvfølgelig kun pigebørn. Og så er mænd vel for alvor overflødiggjort og udrydningstruet. Hilsen Marie

 • 0
 • 0

Vil disse ufrugtbare mænd på denne måde ikke bare give skavanken videre til deres børn, som giver skavanken videre til deres børn, som giver... (?)

Jeg regner med, at generne er fastlagt allerede når man fødes. Den erfaring du får, fra du er få måneder gammel foster, og til du er 25 år, og får børn, betyder intet. Så svaret er måske modsat: Hvis man kan få børn, allerede som få måneder gammel foster, og derved opnå kort tid mellem hver generation, så er muligt at opnå den forbedring der vil være opstået af naturlig vej, på kort tid.

Skavankerne antages at forsvinde, ved selve paringen mellem sæd og æg. Så snart, at dette er overstået, er det bare at komme igang med næste generation - det vil give det mest bæredygtige afkom. Her, er det kun en fordel, at komme ned på kun få måneder ved at bruge stamceller fra fostre.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten