Her er verdens første kraftværk der udnytter temperaturforskellen i oceanerne
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Her er verdens første kraftværk der udnytter temperaturforskellen i oceanerne

Produktion af termisk energi ved hjælp af temperaturforskelle i havet har længe været muligt, men ikke økonomisk bæredygtigt.

Det kan vende, når den amerikanske industrigigant Lockheed Martin skal bygge et 10-MW-OTEC-anlæg ud for kysten i det sydlige Kina, skriver Gizmag. OTEC står for Ocean Thermal Energy Convertion og går ud på, at systemet tager det varme overfladevand, som ved hjælp af en varmeveksler bliver brugt til at fordampe en væske af vand og ammoniak, som har et lavt kogepunkt. Denne damp driver en turbine og producerer dermed strøm.

Der skal et omfattende system til for at producere nok energi med et OTEC-anlæg. Men Lockheed Martin mener at have opskriften. Illustration: Lockheed Martin

Det kolde vand fra havets dyb bliver derefter ført ind i spillet for at kondensere dampen, så den igen bliver til væske, og så kører det hele forfra i et lukket system.

Læs også: Nye sensorer til fly høster al deres energi fra temperaturforskelle

Den kolde væske kan desuden høstes og bruges til f.eks. kølere og AC-anlæg.

Lockheed Martin skulle have anlagt et lignende anlæg ud for Hawaii for et par år siden, men projektet er efter sigende skrinlagt. Illustration: Lockheed Martin

Ifølge Lockheed Martin har udfordringerne med den type termiske kraftværker hidtil været, at der er tale om store systemer, som skal have en vis robusthed. Og så skal vandet hentes meget langt nede, fra flere hundrede meters dybde, hvis det virkelig skal yde noget.

Det er især i de tropiske egne, OTEC-anlæg er brugbare. Illustration: Lockheed Martin

Med de markant stigende oliepriser og muligheden for at trække på efterhånden mange års egne erfaringer i den slags projekter kan Lockheed Martin nu se muligheder, som har fået Reignwood Group til at skrive under på en aftale. Reignwood er et thailandsk-kinesisk investeringsselskab, som vil bruge energien i et nyt, grønt ferieområde.

Læs også: Kilometerlange rør skal trække vedvarende energi ud af havet

Aftalen går på anlæg af en 10 MW-prototype, som vil blive det største kommercielle OTEC-anlæg til dato, og byggeaktiviteterne bliver sat i gang næste år.

Bliver det en succes, vil Lockheed Martin dog gerne videre med anlæg helt op til kapaciteter på 100 MW. Ifølge Lockheed Martins pressemeddelelse om sagen skulle Reignwood Group være frisk på at fortsætte samarbejdet med nye anlæg de kommende ti år.

Partnerne vil bygge endnu større anlæg over de kommende ti år. Illustration: Lockheed Martin

Et anlæg i størrelsen 100 MW mener partnerne vil kunne erstatte 1,3 mio. tønder olie og sænke CO2-udledningen med 500.000 ton. Med de nuværende oliepriser bragt ind i regnskabet skulle dette betyde, at der kan spares olie for 740 millioner kroner om året.

Læs også: Hawaii-forskere tuner anlæg til havenergi

Nogle af erfaringerne blev draget, da Lockheed Martin i 2009 skulle have etableret et lignende anlæg ud for Hawaii, men det blev siden blev skrinlagt eller i hvert fald sat på pause.

Tropiske områder er selvsagt særligt egnede til denne type anlæg, da temperaturforskellene i vandet her er størst, og så har anlægget det fordel, at det ikke er afhængigt af sol eller vind, men kan være i drift året rundt.

Se her Lockheed Martins video om OTEC

Indhold mangler

Foreligger der mon nogen data for, hvor stor en effektivitet de regner med sådan et anlæg har?

Men noget der undrer mig lidt er, hvorfor de bygger det omkring Kina, og ikke ovre ved den amerikanske vestkyst? Er vejret derovre meget slemt? (Tænker Orkaner m.v på østkysten nok ikke er så godt).

  • 1
  • 0