Her er teknologierne der skal redde landbrugets klimaregnskab

Plus18. oktober 2021 kl. 14:133
Her er teknologierne der skal redde landbrugets klimaregnskab
Illustration: Maabjer Energy concept.
Fem teknologier og indsatser, der fortsat er under udvikling, skal sikre 5 ud af de 7,4 mio. ton reduktioner af landbrugets klimagas­udledninger, der indgår i ny klimaaftale.
Artiklen er ældre end 30 dage

Klimaaftale Udviklingssporet skal trække læsset

Mere end et halvt ­hundrede forhandlingsmøder. Tovtrækkerier om kvælstof­udledninger og reduktionsmål. Alliancer og blokopdeling.

Den nyligt vedtagne klimaaftale for landbruget har trukket tænder ud i forhandlingslokalet. En sen aftentime mandag i sidste uge kunne Rasmus Prehn (S) som glad landbrugs- og fødevareminister præsentere, hvad han selv har kaldt for en danmarkshistorisk og bred aftale om landbrugets bidrag til at nå klimalovens 70-procents reduktionsmål i 2030.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
20. oktober 2021 kl. 11:42

Hvis man vælger at fokusere på ”brun bioraffinering” hvor fremtidshåbet er den såkaldte SkyClean-teknologi. Så bør man være opmærksom på, at den teknologi lagre(taber) ca. halvdelen (måske endda mere afhængig af hvordan den såkladte biochar skal være) af energien i råproduktet, i form af det kulstof, der bliver spredt på markerne. hvorfra det langsomt frigives (vist ca. 1000 år). Ulemperne ved biochar er heller ikke er fuldt belyst, det er eventuelle effekter af indholdet af bl.a. tungmetaller og polyaromatiske kulbrinter (PAH).

De mere traditionelle CCS teknologier, hvor CO2 udskilles fra kraftvarmeværkers røggas, tryksættes og sendes via rør, enten til gamle oliefelter eller tilsvarende steder i undergrunden, bruger kun ca. 10% af energien til den proces.

Der kan også føres næringsstoffer tilbage til markerne hvis biomassen har være håndteret på et kraftvarmeværk, så det er ikke et argument for brun bioraffinering.

Hvad mere er, at pyrolyse af restbiomasser har vist sig at være en vanskelig teknologi at få driftsstabil. Det tog en del år før anlægget i skive kom til at fungere stabilt. Og investeringerne har være meget høje i forhold til størrelsen af anlægget. Anlægget i Skive blev idriftsat i 2008, og der er gode økonomiske grunde til, at vi ikke har set meget til det teknologispor siden.

2
18. oktober 2021 kl. 19:42

Hvilke landbrugsprodukter mener du binder CO2?

Skovbrug er vel ikke landbrug, vel?

1
18. oktober 2021 kl. 17:45

Trækker man den CO2 fra der er bundet i produkterne landbruget leverer, eller er det for ubetydeligt?