Her er teknologien, der kan give blinde noget af synet tilbage

Forestil dig en blind person med et sæt briller, hvor der sidder et lille videokamera, som er tilkoblet en computer på størrelse med et sæt spillekort.

Det kan meget vel være det, der skal til, hvis blinde skal genvinde lidt af synet, skriver amerikanske Newsobserver.com..

Et forskerhold fra Duke University Medical Center i Californien har fundet en måde at manipulere med blindes beskadigede nethinder, så de i bedste fald vil kunne skelne sorte og hvide nuancer.

Det har forskerholdet gjort ved at sætte små elektroder fast på flere forsøgspersoners nethinder. Personernes øjeæbler blev samtidig udstyret med en lille videomodtager, som er koblet sammen med et kamera på ydersiden af et sæt briller.

Sådan ser teknologien ud tæt på. Illustration: Second Sight Medical Products

Argus II, som teknologien hedder, vil så aktivere dele af synet ved at omdanne lys til signaler i hjernen. Cellerne i nethinden hos blinde er dog enten døde eller beskadigede, men forskerne har designet implantatet på øjeæblet sådan, at de små impulser går uden om de døde celler. I stedet får brugerne visuelle billeder sendt til de dele af øjet, som stadig fungerer.

Dean Lloyd, en californisk advokat, har siden 2007 haft et implantat indopereret. Det betyder, at han i dag kan skelne eksempelvis grå, sorte og hvide sokker fra hinanden. En opgave, der før det ‘kunstige øje’, var umuligt for ham, skriver Newsobserver.com.

Teknologien er dog dyr, da udstyr til én patient vil løbe op i over 800.000 kroner. Samtidig skal patienten være mindst 25 år gammel og lide af genestiske defekter på sin nethinde.