Her er teknikken der skal forhindre fejldømte mål ved VM

Nu skal det være slut med, at bolden krydser målstregen, uden at den bliver dømt inde. FIFA har udvalgt det mållinje-system, som ved hjælp af 14 kameraer skal holde et vågent øje med bolden, når der spilles VM i fodbold i Brasilien i 2014.

Valget er faldet på det tyske GoalControl GmbH, som anvender kameraer placeret rundt på fodboldstadionet, skriver FIFA selv.

Det betyder et nej til det danske system med navnet ‘GoalRef’, der fungerer ved hjælp af et magnetfelt omkring målet og med en antenne bygget ind i en specialdesignet bold.

Valget af det tyske system skyldes ifølge FIFA selv, at systemet er bedre til at tilpasse sig eksempelvis klimaforandringer på forskellige baner placeret i Brasilien.

14 kameraer i alt placeret op toppen af stadionet. Mållinje-området bliver så scannet og registrerer boldens placering ned til nogle få millimeters afstand. Illustration: FIFA

Der skal placeres syv kameraer ved hver ende af fodboldbanen, som scanner målområdet på både x-, y- og z-aksen. Highspeed-kameraer aflæser så afvigelser på ned til nogle få millimeter, men kameraer opfanger ifølge det tyske firmas hjemmeside ikke større objekter som spillere, dommere eller eksempelvis fugle på banen.

Er bolden inde, vil dommerens ur vise ‘goal’, men skulle der være voldsom brok fra det hold, som netop har lukket et mål ind, vil kameraerne kunne genspille målet, lige efter at dommeren har godkendt målet

Systemet skal forhindre fejlkendelser som den, engelske Frank Lampard blev udsat for, da han ved seneste VM i Sydafrika i 2010 huggede bolden i kassen i ottendedelsfinalen mod Tyskland. Dommerens fløjte forblev dog tavs, hvilket forhindrede England i at udligne til 2-2.

Det kommende fodbold-VM-system bliver meget lig det HawkEye-system, som man kender fra eksempelvis Wimbledon i tennis.

Prisen for at smække i alt 14 kameraer op på brasilianske stadion ligger på godt 1,4 millioner kroner for hver af de 12 arenaer.
Den helt store test af GoalControl-systemet finder i første omgang sted til Confederations Cup, som også afholdes i Brasilien fra 15. til 30. juni i år.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvor er den fjerde dimension? Jeg kan gå med til, at det er et avanceret 3D system (x,y,z positionering af en bold), men kan ikke ellers finde belæg for flere dimensioner.

 • 0
 • 0

Det må være tiden de synes er den fjerde dimension. Lidt poppet måde at angive det på efter min mening.

 • 0
 • 0

gætter også på det er tiden ...

det skal jo være lidt poppet når det er fodbold men tænker det er da godt nok en dyr fornøjelse med 14 kamera + bagvedliggende

specielt når det sikkert skal være standard, men de må jo have en fin lille model af hvordan en bold har bevæget sig rundt på banen bagefter

 • 0
 • 0

Så må vi finde på andre undskyldninger for at tæve dommeren.

 • 0
 • 0

Hvis bolden rammer ene sidestolpe og kommer indenfor målstregen men snurrer rundt og rammer anden målstolpe og ud på banen, så skal der fortsat ikke dømmes mål. Hvis bolden rammer overliggeren og fortsætter ned bag målstregen men snurrer rundt og ender ude på banen! Heller ikke dømmes mål.

Oplevede et sjovt mål, fuld knald på bolden og den rammer Overliggeren og fortsætter lodret op i luften ____ lander inde på banen men men men Nu ruller bolden ind i målet, over stregen og enten ligger i netten eller inden i målet. OK der blev mål og en overrasket målmand. Det jeg mener er teknik kan køres for langt ud.

 • 0
 • 0

Og det er også misvisende hvis man mener, at det er hvert enkelt kamera der bidrager med de 3 akser (x,y,z). Dybdeinformationen z opnås med traditionelle matrix kameraer kun i et stereo setup, eller som i dette system flere indbyrdes kalibrerede kameraer.

Highspeed er også et vidt begreb men, der skal en del FPS og opløsning til at måle boldens position med få mm nøjagtighed. Derudover skal kameraerne være indbyrdes synkroniseret. Industrielle kameraer med sådanne specs er ikke billige.

Skitsen er jeg også skeptisk i overfor. Der er vel et par 100 meter fra forreste kamera til målet. Målet og FOV er vel 7 meter i bredden og det kræver derfor en linse med meget lille brændvidde. Et sådan kamera er ekstremt følsom over for rystelser. Det skal derfor være selvkalibrende eller ekstremt mekanisk stabilt ophængt.

Min umiddelbare reaktion er, at det er alarmerende billigt pr system.

Men FIFA investerer vel ikke i noget hvis funktion er påvist og har zero-error - eller hvad ? Forestil Jer en debat der vil blive hvis systemet måler forkert og vi på slow og TV kan se det !

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten