Her er Seas-NVE's værn mod hacking af elmålere

Med den rette computer, den rigtige software og kendskab til fire passwords kan det i princippet lade sig gøre at ændre på, hvor stort et strømforbrug elmålerne hos elselskabet Seas-NVE registrerer.

Frygten for, at det skulle ske, er dog ikke noget, der holder afdelingschef for målerafdelingen i Seas-NVE Bo Danielsen vågen om natten.

»Jeg føler mig meget tryg ved det her,« siger han.

Seas-NVE's intelligente elmålere har ellers netop det optiske øje, som gør det muligt at kommunikere med måleren via det rette kabel og en pc, uden at bryde målerens plombering. En fremgangsmåde, der ifølge det amerikanske forbundspoliti FBI er blevet anvendt til ulovligt at sænke det strømforbrug, målere i Puerto Rico registrerer.

Resultatet har angiveligt været, at et lokalt elselskab har mistet flere hundrede millioner dollars på blandt andet ulovlig omprogrammering af intelligente elmålere.

Læs også: El-snydere hacker intelligente elmålere

Men Bo Danielsen anser det altså ikke for videre sandsynligt, at noget tilsvarende skulle overgå Seas-NVE.

»Det ville kræve, at du stjæler en pc fra os, at du kender vores passwords, og at du ved, hvordan du skal gøre det her,« siger han og tilføjer:

»Det ville være det samme som at sige, at vi har en medarbejder, som bevidst gør noget, og det anser jeg for usandsynligt.«

Seas-NVE's elmålere, der er af mærket Echelon, kun kan tilgås fra en række specifikke pc'er, som indeholder et særligt certifikat, og altså ikke fra en vilkårlig pc. Derudover kræver det hele fire passwords at komme ned til den del af elmåleren, hvor den måde strømforbruget bliver registeret på, kan ændres.

»Det, der ligger tættest på selve målerchippen, altså det helt centrale i måleren, det er det hårdeste password, og ikke et eller andet standardpassword,« siger Bo Danielsen.

Skulle det alligevel lykkes for nogen med det rette udstyr og ikke mindst den rette viden at omprogrammere elmåleren og sænke det målte strømforbrug, så ville Seas-NVE alligevel opdage det inden for 24 timer, fortæller Bo Danielsen.

Den slags ændringer bliver nemlig logget i måleren og kommer til at optræde som såkaldte events, og Seas-NVE bliver gjort specifikt opmærksom på, når den slags sker, bedyrer afdelingschefen:

»Faktum er, vi ville få det at vide som en event efter højst 24 timer.«

I Puerto Rico var nogle målere desuden blevet forsøgt påvirkede med magneter, men den skulle heller ikke gå hos Seas-NVE, da målerne er udstyrede med detektorer, der registrerer magneter, og markerer det som en event i loggen, som Seas-NVE ser inden for et døgn, forklarer Bo Danielsen.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Var det ikke tidligere medarbejdere der havde udvilket snydemetoderne i Puerto Rico??? og så delt metoden med venner og bekendte...

 • 0
 • 0

I forlængelse af PHK's blogs om forbrugsaflæsning over den optiske port, kunne det være interessant at høre Seas-NVE, om dette er muligt jf. "Bekendtgørelse om måling af elektricitet i slutforbruget" http://www.ft.dk/samling/20101/almdel/epu/...

Deres målere er indkøbt inden bekendtgørelsen trådte i kraft, men derfor er der jo intet, som forhindrer dem i at gøre det muligt for forbrugeren at aflæse måleren. Jeg har forsøgt at spørge Seas-NVE om det, men tror ikke rigtig personen i den anden ende forstod spørgsmålet. Måske ing.dk kunne lave en artikel om det, hvor de spørger elselskaberne.

 • 0
 • 0

De kommer ud og sætter et stykke tape over det optiske øje

De kunne sådan set sætte et klistermærke af typen som motorvejsmærkater etc., der ikke kan fjernes uden at gå i stykker.

 • 0
 • 0

Er det ikke sådan, at det nævnte blinkende øje netop tillader forbrugeren en ikke-galvanisk regisrering af sit forbrug ? Og er det ikke derfor kontraproduktivt at blænde dette øje ?

Så kan man (jeg) mene, at dette interface er tåbeligt primitivt og iøvrigt istedet kunne være en klokke med et slag for hver 1 kWh forbrugt. Eller en snor med en dåse ...... Men nu er branchen jo ikke den mest dynamisk-brugervenlige. Det kommer vel af monopolet.

Hvorfor der ikke er en port hvori et wifi, anden trådløs, USB eller bare Bluetooth modul indsættes - ja det må tilskrives de gamle grå bureaukratier med monopol-blod i årene ........

 • 0
 • 0

Den selvsikkerhed som præger SEAS-NVE er jo en udfordring.

Jeg håber en lokal, dansk hacker vil gøre deres selvsikkerhed til skamme - bare fordi det er muligt......

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten