Her er rejsekort-rapporten, som ministerium forsøgte at skjule

19. oktober 2012 kl. 06:309
Der måtte en klage til Ombudsmanden til, før Transportministeriet frigav en lang række oplysninger om rejsekort. Se dem her.
Artiklen er ældre end 30 dage

Halvandet år skulle der gå, fra Ingeniøren første gang bad om aktindsigt i en række dokumenter vedrørende det elektroniske rejsekort, til det lykkedes at hive en del af oplysningerne ud af Transportministeriet.

Først efter en klage til Folketingets Ombudsmand og yderligere tre måneders sagsbehandling lykkedes det at fremskaffe de efterhånden historiske dokumenter.

Ingeniøren bad om aktindsigt i en lang række dokumenter. Mellem dem var en omstridt rapport om de elektroniske bus- og togbilletter udarbejdet af konsulentfirmaet Gartner i 2010.

Både konsulentrapporten og en række andre dokumenter indeholder massevis af sorte streger. Transportministeriet har streget passager - i nogle tilfælde næsten hele dokumenter - over, som ministeriet stadig ikke mener, at offentligheden skal have adgang til at læse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ingeniøren har fået råd fra Danmarks Journalisthøjskoles ophavsretsekspert Oluf Jørgensen i forbindelse med klagen til Folketingets Ombudsmand. Han mener ikke, at der er grund til igen at klage til ombudsmanden over de mange overstregninger. Det råd har vi valgt at følge.

Du kan læse alle dokumenterne - inklusive overstregninger - nedenfor.

DEL 1 af 2 - Svar på anmodning om aktindsigt i rejsekortet til Magnus Bredsdorff
[scribd:110403040]
DEL 2 af 2 - Svar på anmodning om aktindsigt i rejsekortet til Magnus Bredsdorff (1)
[scribd:110403052]

9 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
3. november 2014 kl. 12:52

citat: (med en kommentar indsat) " Jeg konstaterer, at skattemyndighederne ifølge Skattesagskommissionen, ( = indsæt xxxxx ) har givet urigtige oplysninger til den tidligere ombudsmand i forbindelse med en sag om aktindsigt, skriver Jørgen Steen Sørensen i en pressemeddelelse.

  • Myndighederne er efter loven forpligtet til at give korrekte oplysninger til ombudsmanden. Denne sandhedspligt er afgørende for, at ombudsmandsinstitutionen kan fungere, idet ombudsmanden ubetinget skal kunne basere sine undersøgelser på, at myndighederne taler sandt over for ham.

  • Jeg ser derfor med stor principiel alvor på det, der er sket, hedder det fra ombudsmanden. " fra dette linkhttps://jyllands-posten.dk/politik/ECE7169063/Ombudsmand-ser-med-stor-alvor-p%C3%A5-skattesag/

Godt at Ombudsmanden "opdaterer" alle´s viden om hvordan loven er. Embedsmænd er ikke ubetinget forstå denne sandhedspligt, kan få en principel kritik på CVét.

2
22. oktober 2012 kl. 11:39

Nu må der være nogen i Gartner eller et ministerie som tager sig lidt sammen og lækker denne rapport!

2
22. oktober 2012 kl. 10:28

Hvis nu Bjørn så gerne vil svare på spørgsmål kunne han så ikke starte med af komme med en rapport, uden så mange sorte streger i

og derefter forklare hvordan det kan være billigerer af blive ved med af køre med de ganske analoge papklippekort

2
19. oktober 2012 kl. 13:40

De overstregede dokumenter er jpg. filer.

  • øv osse; jeg tænke det nok! :)
2
19. oktober 2012 kl. 11:51

Hr. Wahlstens indlæg skal nok ses som et forsøg på damagecontrol fra hans side, for siden hvornår er kombinationen af 'Rejsekort' og 'Åbenhed' fungeret...

Enhver kritik er blot fejet til side med en omgang spin (Hr. Wahlstens fortid i DSB fornægter sig ikke) om hvor stor en succes Rejsekortet er. Hr. Wahlstens og dermed Rejsekortets succeskriterier er åbenbart ikke de samme som dem mange kunder oplever...

Men det er da dejlig, at Rejsekortet nu vil til at svare på kritikken, og forhåbentlig uden det sædvanlige spinfilter som har været en fast del af informationspolitiken i dette offentlig ejede selskab.

Nu er spørgsmålet blot hvor lang tid denne åbenhed vil vare - nok kun indtil 'presset' har lagt sig, så falder vi nok tilbage i de sovjet-russiske tilstande igen.

2
19. oktober 2012 kl. 11:32

[quote]Han mener ikke, at der er grund til igen at klage til ombudsmanden over de mange overstregninger

  • har Ingeniøren forsøgt at trække på 'konsulentbistand' fra [b]Politiken[/b] vedr. fjernelse af overstregninger i pdf-dokumenter?? :)[/quote]

Der er nogen der har lært af andres fejl. De overstregede dokumenter er jpg. filer.

2
19. oktober 2012 kl. 11:22

Han mener ikke, at der er grund til igen at klage til ombudsmanden over de mange overstregninger

  • har Ingeniøren forsøgt at trække på 'konsulentbistand' fra [b]Politiken[/b] vedr. fjernelse af overstregninger i pdf-dokumenter?? :)
2
19. oktober 2012 kl. 11:12

Rejsekort anbefaler alle interesserede forskere og andre specialister, der udtaler sig om Rejsekortet, at gå til kilden for at få svar på sine spørgsmål, i stedet for at udtale sig på baggrund af historier i pressen. Vi stiller gerne op.

Er det en ny politik ?

Siden hvornår ?

(Indtil nu har der været totalt lukket fra alle parter når man har prøvet at få svar på spørgsmål.)

Betyder det også at medarbejderne ikke længere har en fyringstrussel hængende over hovedet hvis de svare på spørgsmål ?

Eller er det bare et ubehjælpeligt forsøg på at sige "dette er ikke den offentlige IT-skandale i leder efter." ?

Hvis du mener noget om åbenhed, kan du så ikke starte med at give offentligheden indsigt i den oprindelige kravspecifikation med alle de ændringer der er lavet og aftalt efterfølgende ?

Du kan også fortælle os hvor mange af de registrerede rejser der er foretaget med umuligt høje hastigheder ?

Hvad er den samlede fejlprocent på afregning af rejser, opdelt på årsag, uanset om fejlen er i kundens farvør eller ej ?

2
19. oktober 2012 kl. 11:02

Rejsekort trodsede ikke anbefaling om nyt it-system 19-10-2012

Det fremgår som hovedhistorie i Ingeniøren den 19 oktober 2012, at Rejsekort trodsede anbefaling om nyt it-system. På basis af denne historie følger en historie om at ”Minister skjulte rapport om usselt rejsekort-system”.

Facts er, at Rejsekort i slutningen af 2010, hvor der var kritiske forhandlinger med leverandøren, både fra Gartner og fra KPMG havde fået anbefalinger om at forbedre arkitekturen i rejsekortsystemet ved at etablere et datawarehouse udenfor det af leverandøren leverede system, hvortil data overføres, bearbejdes og sendes videre til trafikselskaber til regnskabsføring og til Bus&Tog som grundlag for trafikanalyser og indtægtsdeling.

Dette blev besluttet i Rejsekort og implementeringen sat i gang i efteråret 2010. Og det var et godt råd og det har fungeret fint siden.

Da Rejsekort den 21. december 2010 indgår Tillægsaftale V med leverandøren, var denne kritik således håndteret og derfor har dette punkt naturligt nok ikke en fremtrædende plads i det resume af Gartner rapporten, der offentliggøres.

Som Professor Kim Normann Andersen også fremfører i Ingeniøren, ”så ville offentligheden kende til det nu, to år efter rapporten blev skrevet”.

Rejsekort og leverandøren har fulgt den aftale, der blev indgået i 2010 og på mandag, den 22. oktober sættes alle busser i Nordjylland i drift. Så nu kan rejsekortet benyttes til al kollektiv trafik på Sjælland og i Nordjylland, til alle tog i Danmark undtagen Odder og Lemvigbanen, og pilotdrift er indledt i Sydtrafiks busser i Esbjerg, Varde, Ribe og Vejen.

Der er gennemført over 9 mio rejser med rejsekort, over 160.000 rejsekort er solgt og kundeundersøgelser viser, at kunderne har taget rigtigt godt imod rejsekortet og mellem 10 og 20 % siger, at de har rejst mere med den kollektive trafik pga rejsekortet.

Når det er sagt skal det ikke dække over, at der har været mange problemer og udfordringer og sikkert også vil komme det fremadrettet. Ingeniøren vil utvivlsomt bidrage til synliggørelsen. Men dagens historie holder altså ikke.

Rejsekort anbefaler alle interesserede forskere og andre specialister, der udtaler sig om Rejsekortet, at gå til kilden for at få svar på sine spørgsmål, i stedet for at udtale sig på baggrund af historier i pressen. Vi stiller gerne op.

Venlig hilsen Bjørn Wahlsten Administrerende direktør i rejsekort A/S