Selv om DSB har modtaget 73 IC4-tog fra Ansaldobreda, er det kun de 19, som rent faktisk kan køre – resten er enten gået i stykker, på værksted, under ombygning, afventer ombygning, til eftersyn, til inspektion eller i færd med at få opgraderet kørecomputeren.
Det er primært manglen på reservedele, som betyder, at DSB kører langt færre kilometer med de Pininfarina-designede togsæt end planlagt.
Alligevel bekendtgør DSB i den netop offentliggjorte statusrapport til Folketingets transportudvalg, at man fra 19. august går i gang med at køre med to sammenkoblede togsæt mellem landsdelene.
Sidst DSB forsøgte denne øvelse var i vinteren 2010/2011, hvor forsøgene på at til- og frakoble IC4-togsættene skabte så mange problemer, at man allerede i foråret 2011 opgav projektet igen.
På papiret har DSB overtaget 73 IC4-tog og mangler derfor kun at få leveret de sidste 10 IC4-tog fra producenten Ansaldobreda, før hele IC4-ordren på 83 togsæt er i hus.
Men i realiteternes verden er det kun 19 IC4-tog som rent faktisk er så driftssikre, at DSB tør sende dem ud på skinnerne med passagerer.
Det fremgår af den nyeste offentliggjorte IC4-statusrapport, som DSB er forpligtet til at udarbejde til Folketingets transportudvalg.
Heraf fremgår, at DSB i 2013 kun har taget fem nye IC4-tog og ét enkelt IC2-tog i brug.
DSB afviser at stille op med uddybende kommentarer over for Ingeniøren, men i statusrapporten er oplyst, at det først og fremmest er den desperate mangel på reservedele, som holder det store antal IC4-tog ude af drift.
Skaffer reservedele uden om Ansaldonreda
I rapporten afslører DSB, at de på mange områder har opgivet at skaffe reservedele gennem Ansaldobreda, men på egen hånd forsøger at finde de tidligere Ansaldobreda-underleverandører i Italien og indgå nye leveranceaftaler med disse.
På DSB's rapportsprog er det formuleret som følger:
’Reservedelssituationen forsinker løbende vedligeholdet og giver togsæt ude af drift. Dette problem vil blive mere udtalt efterhånden som kilometerproduktionen stiger. Dette vil udgøre en flaskehals i fejludbedringerne et stykke tid frem i 2013. Der er løbende dialog om problemstillingen, men hele indkøbs-setuppet med identificering og indgåelse af leveranceaftaler med tidligere Ansaldobreda-underleverandører er en omfattende og langsommelig proces’.
Langt fra egen målsætning om driftsklare togsæt
Ifølge DSB var der i perioden mellem 1. januar og 1. maj kun fem dage, hvor DSB levede op til sin egen målsætning om at have 23 køreklare IC4-togsæt i driftspuljen klokken 8 om morgenen. Langt det meste af tiden var der mellem 10 og 20 IC4-tog klar til passagerkørsel ved daggry.
De mange IC4-tog, der ikke er køreklare, er også årsagen til, at IC4-togene har været en langt sjældnere gæst på skinnerne end planlagt.
På dette tidspunkt i 2013 skulle IC4-togene ifølge DSB's oprindelige planer have tilbagelagt mere end en million kilometer, men har kun kørt 854.000. IC2-togene skulle have kørt 165.000 kilometer, men har kun kørt 47.000 kilometer.
Driftsstatistikken viser, at IC4-togene i 2013 i gennemsnit har kørt 3.350 kilometer mellem generende tekniske problemer (hændelser) og 40.677 mellem deciderede nedbrud.
De kortere IC2-tog klarede sig lidt dårligere. Her var der 23.601 kilometer mellem deciderede nedbrud og 3.600 kilometer mellem generende tekniske hændelser.
April var en god måned - bare ikke for kaffemaskinerne
DSB glæder sig dog over, at både IC4- og IC2-togene havde en væsentlig bedre driftsstabilitet i april end i de foregående måneder. I april blev der således slet ikke registreret nogle nedbrud med IC2-materiellet, ligesom der var hele 126.000 kilometer mellem nedbruddene på IC4-togene. DSB oplyser dog ikke, hvor mange IC4- og IC2-togsæt, der rent faktisk blev sendt på skinnerne med passagerer i april.
Af statistikken fremgår desuden, at kaffemaskinerne på IC4-materiellet havde en oppe-tid på 80,8 pct. i april – en klar tilbagegang sammenlignet med de foregående måneder.
