Her er kvinden som skal byde rumvæsner velkommen

De forenede nationer (FN) er på vej til at udnævne en 58-årig malajisk kvinde som klodens repræsentant, der skal tage høfligt imod eventuelle gæster fra det ydre rum, hvis de kommer for at besøge os.

Kvinden hedder Mazlan Othman, og hun er daglig leder af UNOOSA, (United Nations Office for Outer Space Affairs), som ligger i Wien, skriver den engelske avis The Telegraph.

UNOOSA-afdelingen af FN blev oprindeligt etableret i 1959 med 69 internationale repræsentanter, da det blev klart, at rumfartsteknologien kunne forvandle rummet til en krigsskueplads, hvis man ikke fik nogle fredsskabende, politiske aftaler på plads.

Siden har afdelingen også fået andre opgaver, såsom at arbejde for, at u-landene får gavn af rumforskning og satellitdata. UNOOSA er også involveret i organisationen små-satellit projektet, hvori mange landes universiteter kappes om at sende bittesmå satelliter i kredsløb omkring Jorden.

Men en af de usædvanlige opgaver for FN's særlige rumkontor, som er UNOOSA's sekretariat, er altså at samle verdens nationer i en fælles aftale om, hvordan man bedst hilser på intelligente rumvæsener, hvis de en dag tropper op i Wien og beder om et møde med jordens leder.

Ingen flirten med rummænd

I 1967 var det de 69 nationers holdning, at det ville være bedst at sterilisere rumvæsenerne med det samme for alle tilfældes skyld. Det blev nedfældet i den såkaldte Outer Space Treaty, skriver The Telegraph.

Mazlan Othman støtter dog nu en mildere og mere tolerant velkomst af de fremmede. Hun ventes at blive valgt som FN's officielle jord-ambassadør for ukendte rumvæsener, så det bliver hende, der skal sige goddag først af alle.

Mazlan Othman er selv astronomisk ekspert. Hun har medvirket i opdagelsen af en række af de 400 planeter uden for vores solsystem, som er blevet opdaget i de seneste 15 år. Det er altså planeter, som cirkler om andre stjerner end solen. Og det er opdagelsen af alle disse kloder, som har gjort det aktuelt at være velforberedt på besøg fra rummet.

Ambassadør-valget gennemføres i næste måned i forbindelse med et kommende symposium "Searching for Life Signatures", som foregår i the Kavli Royla Society International Centre i Buckinghamshire i England fra 6.-8. oktober 2010.

Nye radioteleskoper

Symposiet handler blandt om indvielsen af helt nye teknikker, som skal lytte efter intelligent liv i universet. De første forsøg på at høre radiotransmissioner fra rumvæsener blev udført i 1960 af radioastronomen Frank Drake.

Siden er blandt andet SETI-projektet blevet etableret. SETI er et projekt, som bruger radioteleskoper, og som er blevet verdenskendt, fordi de mange timers rumstøj, der modtages døgnet rund, bliver distribueret i små bidder til tusinder af private menneskers computere. Her behandles de mange data og sendes derpå retur af særlige screen-savere.

Men fremover udvides efterforskningen efter fremmede, intelligente livsformer med en ny generation af radioteleskoper, såsom ATA (Allen Telescope Array), LOFAR (Low Frequency Array) og SKA (Square-kilometre Array).

Ifølge pressemeddelesen for symposiet mente pioneren Frank Drake, at jagten på intelligent liv i rummet i virkeligheden er menneskets forsøg på at forstå sig selv i en kosmisk sammenhæng.

Men netop den tankegang er ikke populær hos alle. Den berømte astrofysiker Stephen Hawkings mener således, at det vil være meget uheldigt at give sig til kende over for en fremmed livsform. Især hvis de viser sig at ligne mennesker en lille smule.

Risikoen er nemlig, at de kommer hertil og opfører sig lige så hensynsløst som Columbus, da han koloniserede Amerika.
**

Dokumentation

UNOOSA's hjemmeside
Invitation til symposiet i Buckingham
Artikel i The Telegraph
Artikel i Nasa's arkiv 1
Artikel fra Nasa's arkiv 2

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

"I 1967 var det de 69 nationers holdning, at det ville være bedst at sterilisere rumvæsenerne med det samme for alle tilfældes skyld. Det blev nedfældet i den såkaldte Outer Space Treaty."

Dette citat får mig til miste enhver respekt UNOOSA. Det er usandsynligt rumvæseners forplatning skulle være identisk med vores, således at et sådan indgreb kyndigt kunne foretages. Og hvis det kunne, så vil denne modtagelse være en god måde at starte en interplanetær krig på... :)

 • 0
 • 0

med UNOOSA, så længe intet tyder på, at interstellare rejser nogen sinde bliver mulige ?

Jeg vil i hvert fald - for et noget mindre budget - gerne påtage mig at hilse på samtlige ET'er, der måtte komme til jorden (samt kastrere dem, hvis det er den øjeblikkelige politiske koncensus) ;o)

mvh Flemming

 • 0
 • 0

"I 1967 var det de 69 nationers holdning, at det ville være bedst at sterilisere rumvæsenerne med det samme for alle tilfældes skyld. Det blev nedfældet i den såkaldte Outer Space Treaty."

Det er godt nok noget af en overfortolkning. Jeg kan i hvert fald ikke finde den omtalte passage. Læs selv hele traktaten på http://www.oosa.unvienna.org/oosa/en/Space...

Langt de fleste lande har faktisk ratificeret Outer Space Treaty, som den kaldes, og det angives som en medvirkende årsag til at ingen nationer for alvor er interesseret i at investere i økonomisk udvikling i rummet - de vil ikke selv kunne høste frugterne.

 • 0
 • 0

Det her lyder gakgak... Er det kun mig der synes det? Jeg troede ikke man spildte kræfter på at lede efter intelligent liv mere. Astronomi er fedt, men jeg er ramt af en lille depression mht. lange rejser i rummet. Selv nær lysets hastighed, kommer man ingen steder. Så skal vi lære hvordan man folder rumtiden, så man kan komme til den anden ende af papiret med ét skridt; det er fortsat lidt hippie-agtigt, men man skal selvfølgelig aldrig sige aldrig.

Og så er der jo det lyseslukkende logiske ræsonement: Hvis det er fysisk muligt ('liv' af hvilken som helst form) at opnå evner til at rejse mellem stjernerne og bosætte sig alle steder, kan en civilisation sikre sig mod udryddelse. Med tanke på universets størrelse og alder, bør der så ikke eksistere en 1 mia år gammel og meget klog civilisation, som har bredt sig voldsomt? Vi burde da have hørt fra dem - i det mindste burde deres radiobølger fløjte forbi ørerne på os.

Hvis derimod alle civilisationer kun eksisterer i tidsintervaller mellem naturkatastrofer på deres planet, vil vi aldrig møde/høre nogen.

 • 0
 • 0

@Steen Eiler Jørgensen:Du har formodentligt og forhåbentligt ret!

Det er sikkert en journalist som vist ikke har lavet sit arbejde ordentligt, eller har kopieret fra en anden som ikke har gjort det ordentligt.. Om ikke andet er det en særdeles morsom fejloversættelse som burde være opdaget med det samme.

Dit link dækker dog kun en enkelt resolution. Her er en et link med en del flere:http://www.oosa.unvienna.org/oosa/en/Space...

Jeg kan ikke se at nogen af dem omhandler det omtalte citat... Så kilden til dette citat er indtil videre ukendt og kan pt. kun spores tilbage til journalist Kent Krøyer, som skrev artiklen her på ing.

 • 0
 • 0

Stephen Hawking anbefalede nu, at vi holdt lav profil og ikke reklamerede for Jordens metaller og resourcer til en overlegen civilisation.

Heldigvis ser det ud til. at det ikke er muligt at rejse lysår, men den her naive reach-out skal der nok lige ses på: Er det nu også klogt?

 • 0
 • 0

Hvorfor lede efter intelligent liv i rummet, når man burde starte på jorden !

 • 0
 • 0

Hvis nu man tænker sig at de læser med på internettet så er det idag forklaret hvorfor vi endnu ikke har fået besøg. Skal vi ikke prøve at ændre traktaten og se om der så kommer nogen?

 • 0
 • 0

Er det dét, hun vil råbe så højt, at alle de vel 100 mio mennesker på jorden, der vil være i stand til at kommunikere med eventuelle ET's, tier stille og lader hende byde velkommen?

Good luck, siger jeg :-)

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten