'Her er ingen vej tilbage': Afsmeltning af Zachariae Isstrøm i Grønland konstateret uafvendelig

Plus16. november 2022 kl. 05:3817
'Her er ingen vej tilbage': Afsmeltning af Zachariae Isstrøm i Grønland konstateret uafvendelig
Afsmeltningen af gletsjeren Zachariae Isstrøm i det nordøstlige Grønland sker med en hast, der gør forandringerne irreversible. Illustration: Shfaqat Abbas Khan, DTU Space.
DTU-forskere opjusterer massetabet fra iskappen på det nordøstlige Grønland.
Artiklen er ældre end 30 dage

»Lige præcis i det her område i Nordøstgrønland har vi passeret tipping point.«

Sådan lyder den nedslående vurdering fra Shfaqat Abbas Khan, der er professor på DTU Space og førsteforfatter på en nyligt publiceret Nature-artikel, der som tidligere omtalt af Ingeniøren påviser, hvordan klimamodeller har undervurderet afsmeltningerne af Indlandsisen i det nordøstlige Grønland.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
17 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
17
17. november 2022 kl. 18:35

Og i øvrigt er det almindelig at gletchere skrider ned, også uden at de behøver at smelte. I modsat fald ville isen/sneen ligge væsentligt højere på Grønland.

  • ligesom det er almindeligt, at der falder ny sne oven på. I modsat fald ville der ingen gletchere være. Eller: Hvad fanden er det for en god dag mand, økseskaft (mangel på) argumentation.

Pointen her er, at gletcheren trækker sig tilbage, og i følge forskerne bag skrivet har nået et irreversibelt punkt!

Forhold dig til DET i stedet for dine evindelige, let gennemskuelige benægterretoriske whatabouterier - det er for ynkeligt!

16
17. november 2022 kl. 18:33

Hej Svend,

Jeg fornemmer du er fakta resistent, men det er et faktum at tabet af indlandsis i Grønland mange steder er enormt, ved at sammenligne satellitdata fra Sentinel og Landsat kan man over årene, fra begyndelsen af 1970erne til i dag, tydeligt se at klippeformationer ("Nunatakker" på Grønlandsk) "vokser" inde på isen, og dermed indikerer at den omkringliggende is synker, og vi taler flere steder om mange meter, og dermed mange m3. Jeg kan desværre ikke her vise dig eksempler her, men de er mange, men du ville nok på trods din stædighed have meget svært ved at argumentere imod disse fakta, hvis du fik dem vist.
Til dit forsvar: Undrer dig mig af forskningsverdenen ikke fremviser disse eksempler da selv børn ville kunne forstå logikken og fysikken i disse elementære fakta. I stedet for skrives der endeløse rapporter (som stort set ingen læser) og ugennemskuelige tabeller er de mest dominerende.

15
17. november 2022 kl. 18:11

Det er imho direkte dumt at forsøge at argumentere imod fakta Svend. Og fakta er, at der sker et accelererende massetab fra indlandsisen.

Hvor accelererende det er tror jeg ikke er afgjort. Det er større end de troede, er ikke ensbetydende med acceleration. Så vidt jeg læser artiklen har det hele tiden været større end de gamle værdier.

Og i øvrigt er det almindelig at gletchere skrider ned, også uden at de behøver at smelte. I modsat fald ville isen/sneen ligge væsentligt højere på Grønland.

14
17. november 2022 kl. 18:01

Utroligt at ing.dk - trods løfter om det modsatte - stadig tillader dette sludder - og så i de mængder

måske 'utroligt'(?):

...Hvis ikke der skal andet og mere end omdøbningen af et par simple begreber til for at få befolkningen med på ideen om, at videnskaben og alle dens fakta og fagligheder per definition altid befinder sig på regeringsmagtens, sundhedsmyndighedernes, medicinalindustriens og faktakommissærernes side. Hvis ikke den folkelige og videnskabelige samfunds-, myndigheds- og mediekritik på disse vitale områder længere er velkomne i det åbne samfund, ja så er det måske på høje tide, at vi vogter os for dets fjender nogle andre og langt mere nærliggende steder end i en sort naziuniform fra for 80 år siden

https://indblik.dk/tolerancens-paradoks-det-liberale-samfunds-doededans/

13
17. november 2022 kl. 08:07

Hvis de klimabekymrede undlod at manipulere og forfærdeliggøre hvert eneste forskningsresultat og teori, kunne det være at jeg ville tage dem bare lidt seriøst.

Hvad er manipulationen og den i din optik uberettigede forfærdeliggørelse af dette forskningsresultat egentlig Henning?

Og hvad skulle der mon til, før de de klimabekymrede kunne tage benægterne bare lidt seriøst? Der er bestemt ikke noget i denne tråd, der gør andet end at understrege, hvor tynde halmstrå, benægterne krampagtigt holder fast i.

12
17. november 2022 kl. 08:02

Alle ved at varme får sne til at smelte, selvom nogle skeptikere taler om et frysepunkt.

Den gamle stendøde hest kan du da ikke piske mere på Svend?

Ja, selvfølgelig smelter is ikke ved temperaturer under frysepunktet - vi har været der før.

Men: I og med, der rent fakstisk sker en afsmeltning fra områderne, temperaturen jo - nogen gange - være over frysepunktet. Med generelt stigende temperaturer vil perioderne med plusgrader selvfølgelig være længere og højere - og dermed smelter der mere. Og det er jo netop i Arktis, vi ser de højeste temperaturstigninger som følge af AGW.

Det er imho direkte dumt at forsøge at argumentere imod fakta Svend. Og fakta er, at der sker et accelererende massetab fra indlandsisen. At du så sidder med din lommefilosofi og siger der skal altså være plusgrader som "modargument" imod de forskere, der har styr på tingene, er heldigivs meget gennemskueligt

8
16. november 2022 kl. 18:49

måtte jo trække de sædvanlige faktaforladte benægtere frem - igen igen - suk.

Utroligt at ing.dk - trods løfter om det modsatte - stadig tillader dette sludder - og så i de mængder ☹️

5
16. november 2022 kl. 17:59

Det er stærke ord at sætte på en udvikling der ikke kan være fulgt i mange år. Desuden må der være nogle forudsætninger for at det går som spået.

Temperaturen deroppe er næppe problemet, det er hundekoldt det meste af året. Det er snarere mangel på nedbør og måske et varmere hav/strøm der får ishylden til at forsvinde.

Hvis vejrmønstrene ændrer sig kan nedbøren øges, og så vil isdækket øges igen. For tiden er massebalancen over normalen 1981 til 2010.

Engang var Grønland dækket af skov og krat, men alligevel kom isen.

4
16. november 2022 kl. 17:15

Jeg er nok en af dem som har fulgt udviklingen ved Zachariae Isstrøm længst, og kan nikke genkendene til det det meste af det skrevne, navnet er dog stavet forkert, det ermed -ae og ikke -æ. Men tidspunktet for "The Tipping Point" er desværre forlængst passeret, men den tilstand er der desværre ikke mange forskere der tør udtale sig om, det skete allerede omkring år 2002 - 2003, så der i virkeligheden en gammel nyhed?

Espen Olsen

1
16. november 2022 kl. 08:34

Mennesket går ind for udviklingen, dvs. fortællingen om fremskridt og vækst.

En mere kausalanalytisk tilgang til, hvad den står for i relation til menneskets indflydelse på sine fundamentale livsbetingelser, har ingen gang i den demokratiske proces eller de individuelle dispositioner af økonomisk og social karakter, fordi det ikke er foreneligt med fortællingen om udviklingen.

Udviklingen er en slags fortælling, tilhørende mennesket. Den adskiller sig fra evolutionen, den umælende naturs udvikling.

Udviklingen i social forstand er ikke forenelig med det nødvendige hensyn til livets forudsætninger. Derfor er den blevet en falsk fortælling, tilhørende mennesket, en social konstruktion.

Vi passerede en milipæl for antallet af medlemmer af den ekstremt overrepræsenterede art, homo sapiens, med hele 8 milliarder i går, d.15 nov.

Samme dag udkom der et studie, der viser at de mandlige medlemmer af arten på globalt plan gennemsnitligt har fået halveret kvaliteten af deres sæd, og at den hastighed, hvormed sædkvaliteten falder hos mænd tilhørende arten homo sapiens, er fortsat stigende fremmadrettet i mange årtier:https://elpais.com/ciencia/2022-11-15/la-calidad-del-esperma-de-los-humanos-ha-bajado-a-la-mitad-en-el-ultimo-medio-siglo.html

Ingen kan være imod udviklingen, så hvis de værste konsekvenser af den skal undgås, så kommer det nok ikke til at ske som konsekvens af demokratisk enighed.

Hvis menneskets forplantningsevne reduceres voldsomt, så vil det udfolde sig i forlængelse af evolutionen, på udviklingens bekostning. Ikke nødvendigvis det værste for livet på planeten, heller ikke for dem, der bliver tilbage efter os.