Her er huset, der hjælper med at spare
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Her er huset, der hjælper med at spare

Tv-stuen og viktualierummet skal genindføres i nybyggeriet, hvis elforbruget skal under kontrol. Det er en af ideerne i designet af det såkaldte Kvotehus, hvor antropologer har arbejdet sammen med arkitekter og ingeniører under projekteringen. Viktualierummet betyder, at man kan nøjes med et mindre køleskab og ikke nedkøler mad- og fødevarer unødigt, mens tv-stuen gør brug af tv, dvd- og spillemaskiner til et mere bevidst valg, end hvis de var placeret i stuen. Illustration: Pluskontoret/Realdania

Sort samvittighed er i virkeligheden blå og på størrelse med en femkrone. I hvert fald i et hus på Steens­ager i Nyborg.

Kvotehuset, som det kaldes, er designet til at hjælpe beboerne med at minimere deres energiforbrug – uden at det går alt for meget ud over komforten. Derfor er huset, der er en del af Realdanias projekt ‘MiniCO2 Husene’, udstyret med et system, der konstant måler og viser beboernes forbrug af varme, el og varmt vand og sammenholder det med beboernes målsætninger.

Forbruget kan følges på beboernes smartphones og på en skærm, der hænger i midten af det 150 kvadratmeter store parcelhus. Desuden er bruseren i badeværelset udstyret med en termostat, der begynder at lyse rødt, når vandplaskeriet overstiger kvoten. Ignorerer beboerne advarslerne, stopper det varme vand, og hele huset lukker ned.

Der er dog ikke mere lukket og slukket, end at beboerne kan genstarte huset ved at trykke på en femkronestor blå knap under skærmen. Genstarten skulle dog gerne få dem til at tænke mere over deres energiforbrug – hvad der tilsyneladende er behov for i mange lavenergihuse, for flere undersøgelser har vist, at energi­forbruget i lavenergihusene slet ikke er så lavt, som politikerne, der gjorde lavenergibyggeri til et lovkrav, forventede – og som de ingeniører, der projekterede husene, beregnede.

»Erfaringen viser, at den ekstra isolering og andre tekniske tiltag ofte veksles til mere komfort i stedet for lavere energiforbrug. Ideen med Kvotehuset er, at huset skal samarbejde med familien om at spare energi. Dels ved at fortælle beboerne, hvad deres status er, og dels ved at gøre det let at spare energi,« fortæller Jørgen Søndermark, der er arkitekt og projektleder for MiniCO2 Husene hos Realdania Byg.

Genstartsknappen er måske nok den mest iøjnefaldende sparehjælp, men det er ikke den mest afgørende. Hele husets indretning og udstyr er nemlig målrettet mod at gøre det let at spare. Intelligent teknologi, som energibesparende hvidevarer og programmerbare kontakter, der eksempelvis gør det let at slukke for elektronik på standby, gør det nemlig ikke alene. Energibesparelserne skal tænkes ind i selve arkitekturen.

Tv’et smidt ud af stuen

Eksempelvis er underholdningselektronik som fjernsyn, musikanlæg, spillemaskiner og tablets nogle af de største strømslugere i moderne huse. Derfor har arkitekterne valgt at genopfinde tv-stuen som et multi­medierum. Bagtanken er, at hvis tingene står i stuen, vil de blive brugt meget mere, end hvis de er i et multimedierum, hvor man kan gå ind og bruge dem, men hvor man slukker og går ud, når man skal være sammen med resten af familien.

En anden genopfindelse er et viktualierum, der er isoleret fra resten af huset, så det altid holder en sval temperatur. Derfor er det ideelt til opbevaring af mad- og drikkevarer, der ellers ville skulle stå i køleskabet. Det betyder, at man kan nøjes med et mindre køleskab og ikke bruger energi på at nedkøle mad til 5 grader, som sagtens kan holde ved lidt højere temperaturer.

Husets orientering, de forskellige rums placering og størrelsen af vinduerne er også designet til at optimere lysindfaldet, så behovet for kunstig belysning minimeres, samtidig med at overophedning undgås, så der ikke bliver brug for køling.

Uden for huset er der desuden bygget en overdækket ‘tørregård’, så familien kan tørre tøj udendørs uafhængigt af vejrliget. I moderne huse er der sjældent en vaskekælder, så beboerne har i en stor del af året valget mellem at tørre tøj på stativ inde i huset, hvilket kan give fugtproblemer, eller at bruge en tørretumbler, som bruger meget energi.

At fastsætte en kvote og sørge for, at huset lukker ned, når den overskrides, er nok for ekstremt for de fleste, men husets andre løsninger er der god grund til at efterligne, siger professor Kirsten Gram-Hanssen fra Statens Byggeforskningsinstitut, som står bag en af de undersøgelser, der afslører det uventet høje energiforbrug i nye parcelhuse:

»De fleste af os tænker jo ikke meget over vores energiforbrug. Jeg forsker i det, men alligevel ved jeg ikke, hvor meget energi min router eller min vaskemaskine bruger. Det er faktisk ikke helt let at finde ud af. Derfor er der brug for, at folk får feedback fra huset om, hvor meget energi de bruger.«

Men information er ikke nok.

»Det vil selvfølgelig være absurd ikke at give folk adgang til deres data. Man skal bare ikke tro, at det er hele løsningen. International forskning viser, at hvis man giver folk en simpel form for feedback – eksempelvis ved at vise deres energiforbrug – så opnår man måske en besparelse på 1-2 procent. Designer man deciderede kampagner, hvor naboer eksempelvis konkurrerer, så kan du komme op på 12-15 procent i en periode.«

Det skal være let at spare

Vil man virkelig have energiforbruget ned, skal beboerne også hjælpes til at betjene og vedligeholde deres stadigt mere avancerede huse, og til at forstå, hvordan deres adfærd påvirker energiforbruget. Desuden skal husene ligesom kvotehuset indrettes, så energispild undgås, siger Kirsten Gram-Hanssen.

»Vi snakker nogle gange om, hvad der er barrieren for at få folk til at gøre det rigtige i forhold til at spare energi. Men måske er det en forkert præmis. For de fleste er det vigtige nok mere at have det rart i deres bolig og at bo pænt. De går ikke op i energiforbruget – medmindre de får en eksorbitant høj regning. Derfor skal det være let at spare. Eksempelvis ved at have en udendørs tørreplads eller et viktualierum.«

Realdania følger beboerne i Kvote­huset i mindst to år. Til marts kommer evalueringen af det første år, hvor beboerne har måttet kæmpe lidt med indkøringsproblemer. Derefter vil det hold, der følger byggeriet, sørge for, at alle systemer bliver indreguleret optimalt efter beboernes behov og følge familien i endnu et år for at se, hvor stor forskellen er.

»Når man køber et nyt hus, får man normalt ikke nogen grundig introduktion til husets systemer. Det svarer til vores år ét, hvor familien bare er blevet kastet ind i huset. Vores antagelse er, at man vil kunne se en stor forskel, når vi indregulerer huset i år to,« forklarer antropolog Mia Kruse Rasmussen fra Alexandra Instituttet, som følger byggeriet.

Formålet med MiniCO2 Husene er, at de skal inspirere byggebranchen og myndighederne til at tænke i såvel nye tekniske løsninger som ny lovgivning.

Tablets bruger lidt energi - sammenlignet med feks en PS4 + TV

Tørretumbler er en stor hjælp til børnefamilier, og kan ikke undværes.

  • 5
  • 1

.. ikke underligt at danskere ikke smiler mere, når man går til disse ekstremer:

"Desuden er bruseren i badeværelset udstyret med en termostat, der begynder at lyse rødt, når vandplaskeriet overstiger kvoten. Ignorerer beboerne advarslerne, stopper det varme vand, og hele huset lukker ned."

For vi må ikke have velvære, alt skal ske i den hellige askeses navn - hvis vi er heldige, så kan vi måske få lov til at drikke et glas sejrsgin.

Og hvordan i alverden kan en termostat i øvrigt lyse rødt?

Måske vi hellere skulle se lidt mere på energitilvejebringelsen i stedet for at spare os ihjel, og gøre livet alt for surt.

Men ok, hvis man også mener at tablets er nogle af de største strømslugere, så er der vist en sej forklaringsopgave i sigte.

  • 13
  • 3

Køber sådan et hus til et antal Mill. kr, belater Kæmpe ejendoms skatter om året -og så spare måske 5000 kr/året på Komfort energy...
Hold dog op.....

  • 8
  • 1