Op med dørene, passagerer ind og ud, og 15 sekunder senere er der strøm på bussen.
Schweiziske ABB viser for første gang en ny type lynoplader til elbusser frem på en forsøgsrute ved Geneve lufthavn. Det sker i forbindelse med firmaets konference TOSA 2013, der blandt har fokus på grøn energi i den kollektive trafik.
På bussens tag sidder en slags oplader-arm, der med en indbygget laser kontrollerer, om bussen holder rigtigt i forhold til et udhæng over bussen. Ved hjælp af laseren kører oplader-armen op i en sliske.
Her oplades bussens batteri med 400 kW på 15 sekunder, hvilket er den tid, det i snit tager at læsse passagerer af og få nye om bord på busser. Den overliggende slidske er forbundet til et 50 kVA-netværk.
Samtidig har hvert udhæng, som bussen kører ind under, en 3 kWh superkondensator. Den energilagring betyder en hurtig ladning, mindre slitage og lavt energitab, hævder ABB.
Ulempe ved superkondensator
Af ulemper ved superkondensatoren kan nævnes, at energimængden gemt pr. enhed masse er betydeligt lavere, end hvis man benytter et konventionelt kemisk batteri.
For enden af den godt 2 kilometer lange testrute står en 200 kW-lader, som bruger godt fire minutter på at fylde strøm på bussen. Den nye type elbus kan have 133 passagerer med og er 19 meter lang.
Den kører på ren el, men hvor langt en fuld opladning rækker i kilometer, oplyser ABB ikke noget om. I første omgang skal bussen og teknikken holdes til ruten ved lufthavnen.
Du kan se videoen til ABB's nye opladertype her. Kig med fra ca. 0:11 og frem til 0.50:
Læs også: Se ny elbus lynoplade på 15 sekunder
Volvo bruger elektrisk grid
Svenske Volvo tester i Gøteborg hurtigladninger til tre elbusser. Foruden et batteri har busserne også en dieselmotor, som overholder den nye Euro 6-norm, der træder i kraft i 2014.
Modsat ABB's nye løsning holder Volvo fast i elektriske grids på toppen af bussen, som man kender dem fra tog og letbaner.
Volvos hybridbusser skal bruge mellem seks til ti minutter på at lade op ved hver endestation, hvilket giver strøm til omkring ti kilometers kørsel. Volvo har regnet ud, at en gennemsnitlig busrute er 12 kilometer. Derfor holder Volvo fast i, at den metode til opladning giver bedst mening kombineret med en konventionel 5 liters dieselmotor.
