Her er DSB-planen, der skal sikre 74 IC4-sæt i 2019

19. december 2014 kl. 05:0723
Her er DSB-planen, der skal sikre 74 IC4-sæt i 2019
Illustration: Leif Jørgensen/Wikipedia.
Den tidsplan, som skal sikre DSB 74 fuldt funktionelle IC4-togsæt i 2019 er realis­tisk, siger ny IC4-rapport. Men DSB er allerede bagud.
Artiklen er ældre end 30 dage

Fra 84 ikke driftsduelige togsæt, som ikke kan sammenkobles, og som stadig afslører nye problemer, til 74 fuldt funktionelle togsæt, der kan sammenkobles i drift og køre 20.000 kilometer uden at gå i stykker.

Det er den forandring, IC4-flåden ifølge DSB skal undergå frem til 2019. Og det er en realistisk plan, konkluderede ekspertgruppen fra den schweiziske ingeniørvirksomhed Prose i den IC4-rapport, som blev præsenteret i forrige uge.

DSB har udarbejdet en indsættelsesplan i otte faser fra 2013 til 2019. For hver af faserne har DSB opstillet delmål efter tre parametre:

Tilgængelighed: Slutmålet er, at 74 IC4-sæt skal være driftsklar i 2019.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Driftssikkerhed: Her er endemålet, at hvert IC4-tog skal kunne køre 20.000 kilometer mellem fejl.

Funktionalitet: Det endelige mål er, at alle IC4’s funktionaliteter skal være til rådighed.

Fase 3: Ingen sammenkobling

Prose har gennemført sin undersøgelse i indsættelsesplanens fase 3 i efteråret 2014, hvor DSB på flere parametre var bagefter planen.

Hvad angår funktionaliteten, skulle det allerede i 2013 (i fase 2) have været muligt at køre med sammenkoblede togsæt. Men DSB har indstillet al kørsel med sammenkoblede IC4-tog på grund af en softwarefejl. Sammenkoblingen af fire togsæt er nu udskudt på ubestemt tid, og Ingeniøren skrev i november, at DSB i stedet forventede at kunne køre med bare to sammenkoblede togsæt, da køreplanen for 2015 trådte i kraft i mandags. Det er ikke tilfældet, oplyser DSB til Inge­niøren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: IC4-rapport: Risiko for flere koblingsproblemer

Det andet funktionalitetsmål var, at IC4 skulle kunne køre med 180 km/h, hvilket heller ikke er opfyldt. IC4-togene er i dag pålagt hastighedsbegrænsninger på 169 km/h og på 140 km/h om efteråret, når skinnerne er glatte.

Det er en konsekvens af episoden ved Marslev i 2011, hvor et IC4-tog passerede et rødt lyssignal, fordi glatte skinner fik hjulene på en af togets aksler til at blokere. Det betød, at togets sikkerhedssystem, ATC, fik forkerte oplysninger og derfor ikke nødbremsede toget. Derfor kører IC4-togene nu med den pågældende aksel udkoblet. Uden trækkraft eller bremsekraft kan sensorerne på akslen levere præcise data om togets hastighed og position, men det bringer togets bremseprocent ned under de påkrævede 170 procent.

DSB har efter krav fra Trafikstyrelsen testet IC4-togenes antiblokeringssystem i efteråret, men resultaterne foreligger ikke endnu.

Klik på grafikken for at se den i fuld størrelse. Illustration: MI Grafik.

Fase 4: Softwareproblemer

Med overgangen til den nye køreplan, K15, i mandags har IC4-planen nået fase 4. DSB skulle nu have 41 togsæt i drift, hvilket ikke er tilfældet. 32 IC4-togsæt er driftsklar, hvoraf 11 indgår som reserve.

Togene skulle nu kunne køre 12.000 kilometer mellem tekniske fejl i intercitytrafik og i regionaltrafik i Østdanmark og 8.500 kilometer i regionaltrafik i Vestdanmark. Men ifølge DSB’s seneste statusrapport præsterede IC4 kun gennemsnitligt 6.617 kilometer mellem fejl i andet halvår 2014.

Læs også: Utraditionel anbefaling: Slid fem IC4-togsæt ned og find fejlene

Artiklen fortsætter efter annoncen

DSB skulle også have opdateret computersystemet TCMS på alle IC4-tog, hvilket endnu ikke er tilfældet. DSB har ifølge Proses rapport stadig problemer med at opfylde kravene i den aktuelle europæiske standard for sikkerhedskritisk tog-software, EN 50128.

Prose anbefaler, at DSB udvider sit tekniske mandskab med to fuldtidsstillinger, der skal arbejde med TCMS.

‘En udfordring for projektet er den aktuelle mangel på en erfaren softwaretester i TCMS-projektgruppen, som er bekendt med de valideringsopgaver, som er angivet i EN50128,’ skriver Prose i rapporten.

Fase 5: Mangler 13 togsæt

Fase 5 er tidsplanens næste fase og dækker hele perioden fra august 2015 til december 2016. Eftersom indsættelsesplanen i øjeblikket er skredet, skal DSB indsætte i alt 13 togsæt for at nå delmålet på 45 togsæt i drift inden da. I samme periode skal IC4 opnå en driftssikkerhed på 14.000 kilometer uden fejl i den regionale østtrafik og intercitytrafikken og på 10.500 kilometer i den regionale vesttrafik.

Læs også: IC4-rapport: Også motorerne er ramt af omfattende fejl

Fase 6: Kobling i drift

I fase 6, som omfatter køreplanen for 2017, skal sammenkoblingen i drift være fuldt funktionel. Driftskobling er en præmis for, at IC4 kan afløse IC3 i intercitytrafikken, og målet er fire sammenkoblede togsæt. DSB oplyste i Inge­niøren i november, at sammenkobling af fire togsæt er udskudt på ubestemt tid.

DSB vil i fase 6 være oppe på 55 togsæt, hvis det lykkes at indhente tidsplanen.

Fase 7: 18.000 km uden fejl

I perioden frem til fase 7, som omfatter køreplanen for 2018, skal DSB ikke føje IC4-tog til driften. Derimod skal driftssikkerheden øges, så togene kører 18.000 kilometer uden fejl i den regionale østtrafik og intercitytrafikken og 16.000 kilometer i den regionale vesttrafik. Til den tid skal DSB være i stabil drift med sammenkoblede togsæt i regionaltrafikken i Vestdanmark.

Fase 8: I mål

Frem til fase 8, som omfatter køre­planen for 2019, skal DSB nå de endelige mål for både driftssikkerhed, tilgængelighed og funktionalitet. DSB skal have 62 IC4-tog i drift samt ni togsæt i værkstedsreserve og tre togsæt i driftsreserve.

‘Det endelige mål for tilgængelighed, som er at have 74 IC4-togsæt i drift i 2019, er realistisk, eftersom DSB har den nødvendige vedlige­holdelsesinfrastruktur samt de nødvendige procedurer på plads til at understøtte implementeringen af denne tilgængelighed,’ skriver Prose i rapporten.

Læs også: IC4: Selv hvis planen lykkes, er togene DSB's mest upålidelige

IC4 skal op på en driftssikkerhed på 20.000 kilometer uden fejl, hvilket også er et realistisk mål, konkluderer Prose. DSB får dog brug for forstærkninger.

’Der er imidlertid behov for yderligere foranstaltninger for at nå de målsætninger, der er fastlagt i indsættelsesplanen. Den tekniske kapacitet skal øges svarende til mindst 12 fuldtidsstillinger for at forbedre fejlanalysen, etablere en ekspertgruppe til power packs (motorsystemet, red.) og definere foranstaltninger. Derudover er der behov for en udvidelse af værkstedspersonalet med mindst 40 fuldtidsstillinger,’ skriver Prose.

DSB har ikke ønsket at kommentere på indsættelsesplanen.

23 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
23
21. december 2014 kl. 17:17

3) Hvilke tog vil du leje/købe? Hvor står der lige nogle tog klar til at køre på danske skinner og efter danske krav? iflg. transportministeren kører DSB med alt hvad der kan skaffes. Og selv hvis der kan findes noget, skal der enorme udgifter til at opgradere/vedligeholde/leje som nemt kan overstige de 100-200 mio. der skal bruges på IC4.

Spekulationer - helt klart. Lige så klart at det er hurtigt at undersøge hvilke togsæt der er godkendt til kørsel i Danmark!

Lokomotiver: MBR185.2, som kan godkendes i Danmark med den rette udstyrpakke, men som kun må køre 140 km/t og som mangler tunnelgodkendelse findes på lejemarkedet allerede.Rygter siger at Siemens arbejder på at få Vectron og TaurusIII godkendt i Danmark.

Intercity version af Bombardiers dobbeltdækkervogne findes, men er ikke endnu godkent i DK.

osv.

Men helt rigtigt - der står intet noget sted, der kan sættes i drift i næste uge

22
20. december 2014 kl. 14:23

Kan det tænkes, at man prøver at få dette projekt til at fortsætte, således at evt korruption, senere kunne falde for forældelsesfristen?

21
19. december 2014 kl. 16:06

</p>
<ol><li>
<p>Min holdning om at skrotte IC4 i år var måske lidt forhastet :-)
Man må bruge dem som de er så man kan opfylde køreplanene så godt som muligt.
Man bør, efter min mening, ikke ofre mere end højest nødvendigt og sideløbende undersøge mulighederne for at leje erstatningsmateriel.</p>
</li>
<li>
<p>Ja, det synes jeg helt klart man skal, man bør arbejde på at få elektrificeringen færdiggjort hurtigst muligt og efterhånden som strækningerne er færdige anskaffe (leje/købe) materiel til disse strækninger.</p>
</li>
<li>
<p>Man bør undersøge mulighederne for at leje materiel til at dække de defekte IC4 tog ind.

  • Så skal vi skrotte IC4 eller ej? Hvis vi bare kører videre uden at rette op på dem eller bruge penge på vedligeholdelse, så er de hurtigt af skinnerne igen pga. manglende fejl-håndtering.

  • Elektrificeringen er der vist heller ingen uenighed om hér at vi skal have gjort færdig. Desværre koster det 30 mia., og pga. den lave olie-pris kommer der ikke rigtig penge ind i kassen - selvom politikerne lover det ikke får indflydelse (det er nemt at sige, det er den næste regering der skal finde pengene).

  • Hvilke tog vil du leje/købe? Hvor står der lige nogle tog klar til at køre på danske skinner og efter danske krav? iflg. transportministeren kører DSB med alt hvad der kan skaffes. Og selv hvis der kan findes noget, skal der enorme udgifter til at opgradere/vedligeholde/leje som nemt kan overstige de 100-200 mio. der skal bruges på IC4.

  • 20
    19. december 2014 kl. 14:29

    Alt sammen meget spændende at læse om.

    Faktum er, for os der kører med skidtet, at nu er der kun knap halvt så mange sidepladser som i dobbeltdækkertogene, med det resultat, at står man op i toget, uden mulighed for noget at holde fast i, og det indtil Roskilde. Det er bestemt ikke hensigtsmæssigt efter en lang arbejdsdag. Lydniveauet og den generelle komfort behøver jeg vist ikke spilde mange ord på, den er simpelthen for lav.

    Og, og, og... Resultatet er, at jeg nu også vil ud og købe mig en bil - og jeg glæder mig allerede :)

    Så, vi ses - ude på motorstien :)

    PS til DSB: Lad nu nogle erfarne bygge jeres næste tog.

    19
    19. december 2014 kl. 14:25

    ....holdning. Om du så tror det er farvet af min politiske holdning lader jeg være op til dig selv.

    1. Min holdning om at skrotte IC4 i år var måske lidt forhastet :-) Man må bruge dem som de er så man kan opfylde køreplanene så godt som muligt. Man bør, efter min mening, ikke ofre mere end højest nødvendigt og sideløbende undersøge mulighederne for at leje erstatningsmateriel.
    2. Ja, det synes jeg helt klart man skal, man bør arbejde på at få elektrificeringen færdiggjort hurtigst muligt og efterhånden som strækningerne er færdige anskaffe (leje/købe) materiel til disse strækninger.
    3. Man bør undersøge mulighederne for at leje materiel til at dække de defekte IC4 tog ind.

    Man bør så vel foretage en kontrolleret afvikling af IC4 og i takt med dette elektrificere og leje erstatningstog. Jeg er godt klar over at disse tiltag bestemt ikke er gratis men det er det bestemt ikke at arbejde videre med IC4 i den tro at det bliver et anvendeligt tog.

    18
    19. december 2014 kl. 13:58

    Anders Jakobsen, mit politiske tilhørsforhold har intet med min negative holdning overfor IC4 at gøre.
    Det har et tidligere arbejdsforhold til gengæld:

    Du beskriver her hvor dårligt IC4 toget er, især problemerne med sammenkoblingen. Det er en objektiv beskrivelse. At toget er elendigt er ingen i tvivl om, tæt på en fornærmelse imod et industrialiseret land.

    Men dit første indlæg er en subjektiv holdning, at toget skal skrottes i år 2014. Det følger ikke direkte af den objektive beskrivelse, fordi der også vil være betydelige negative følgekonsekvenser af en sådan beslutning og så bliver det en politisk holdning (i første omgang ikke nødvendigvis partipolitisk holdning…)

    Derfor spørger jeg dig, ikke til din oplevelse af toget, men:

    1. Hvilke afgange der trods alt betjenes af IC4 toget skal slettes fra den aktuelle køreplan?
    2. Skal elektrificeringen fremrykkes, så vil kan komme hurtigere ud af den pinefulde situation?
    3. Hvordan skal togbetjeningen indtil elektrificeringen er på plads håndteres uden IC4 tog? Indkøb af andre dieseltog? Færre afgange for de i forvejen hårdt prøvede passagerer.

    Og idet du ligefrem skilter med dit politiske tilhørsforhold, hvordan skal de økonomiske konsekvenser af beslutningerne for de sidste to punkter håndteres indenfor dit partis overordnede økonomiske politik?

    PERSONLIGT så synes jeg det er lige så hul i hovedet at skrotte IC4 i år som det er at satse på toget som ryggraden i landstrafikken i nogen form. Det eneste realistiske for mig er at bruge IC4 as-is med minimum niveau af investeringer.

    17
    19. december 2014 kl. 13:10

    Anders Jakobsen, mit politiske tilhørsforhold har intet med min negative holdning overfor IC4 at gøre. Det har et tidligere arbejdsforhold til gengæld: Jeg har, i et tidligere job, arbejdet som konsulent ved Bombardier i Randers.

    DSB havde hyret Bombardier i Randers til at undersøge hvor galt det stod til og hvad det ville koste at få Bombardier til at rette software og TCMS. DSB mente det blev for dyrt og det kunne det selv gøre billigere.....historiens ulidelige klare lys beviser så noget andet......

    I mit arbejde som konsulent for Bombardier stod jeg for undersøgelsen af sammenkoblingen og skal her, så godt som min hukommelse virker, beskrive det mekaniske i sammenkoblingen mellem 2 IC4, derudover er der også en masse software med skift af aktivt førerhus etc. •Togfører sætter en DESKKEY i den korrekte position i det tog han er i (A), •Togføreren koder den korrekte kode for det tog (B) som der skal kobles med, ◦Via radiokommunikation aktiveres B's computer og begynder test af kobliingen og begynde åbning og uudtrækning af kobleren. Denne er kort fortalt:

    •Beskyttelsesskjoldene skal åbnes og de skal være helt ude før sekvensen fortsætter •Her kommer de første problemer, de proximity sensorer som skal detektere om skjoldet er helt åbent er elendigt monteret •Når så de er ude skal kobleren køre ud og låses. •Dernæst skal en beskyttelsesbælg ud, og låses. •Alle disse skridt overvåges af begge togs computere og hvis det ikke kører som det skal fejler en af dem og koblingen fejler.

    Når A's computer fortæller at A's egen kobler er klar og har fået besked fra B's computer at B også er klar kan togføreren langsomt køre frem mod det holdende tog og koble sammen. Når det så er sket skal begge togs computere til at kommunikere og bestemme alt som master/slave og styring af alt muligt.

    Sammen med alt dette skal der kommunikeres med togets interne styresystem, fx. brakes, traction, HMI etc.

    Afkobling er lige så kompliceret.......

    Vi var på en testtur hvor både gearkasse og computer gik ned. Derudover så vi elendig mekanisk kvalitet og elektrikkerarbejde som enten var mangelfuld eller direkte skræmmende dårligt udført. Så det er derfor jeg ikke har spor tiltro til at IC4 nogensinde bliver et anvendeligt tog.

    16
    19. december 2014 kl. 12:08

    Det er en konsekvens af episoden ved Marslev i 2011, hvor et IC4-tog passerede et rødt lyssignal, fordi glatte skinner fik hjulene på en af togets aksler til at blokere.

    Der blev ikke konstateret glatte skinner ved Marslev. Hold nu op. Tværtimod konstaterede man at der ikke var rester af løv på skinnerne.

    15
    19. december 2014 kl. 11:51

    ....sig til hovedet......
    Skrot det tog, helst i år.

    Nu lagde jeg mærke til dit politiske tilhørsforhold via dit profilbillede, så det kræver uddybning.

    Jeg så helst at IC4 blev skrottet til fordel for noget bedre så hurtigt som muligt. Men for realister er kodeordet det sidste, “så hurtigt som MULIGT":

    1. En skrotning af IC4 i år ville medføre en mærkbar materielmangel: IC4 kører rent faktisk i passagertrafikken og uden den brugbare IC4 tog ville der ikke være nok materiel til køreplanen. Hvilke afgange i køreplanen foreslår du tages ud af drift?

    2. Jeg er af den opfattelse at IC4 “skandalen” er politisk fremkaldt, idet folketinget og skiftende regeringer igennem deres manglende evne til at sige stop i tide, hvorved plan B aldrig har været igangsat. Den eneste praktiske løsning på nuværende tidspunkt er at speede elektrificeringen op så hurtigt praktisk og økonomisk muligt så elektrisk materiel kan tage i brug, hvilket dog uundgåeligt vil kræve en større udgift for statskassen i en årrække. Er du indstillet på det samme, er dit moderparti?

    3. Og på den mellemlange sigt, imellem det akutte behov for at skrotte dele af den netop iværksatte køreplan og indtil elektrificeringen er gennemført, hvilket materiel skal erstatte IC4 togene?

    Bare at skrue landstrafikken ned til et minimum for at “straffe” DSB vil ikke kun være at fejlflytte ansvaret fra det politiske lag til DSB. Endnu værre er det at de passagerer der har lidt under dårlige og manglende IC4 tog får ENDNU dårligere forhold indtil elektrificeringen er gennemført, er det god LA politik?

    Det er for nemt at skrive “skrot togene” hvis man vil være politisk realist.

    14
    19. december 2014 kl. 10:06

    Det var ikke Bombardier der byggede IC3. IC3 blev specificeret af DSB og bestilt hos Scandia i Randers. Scandia var den forlerte leverandør, da de ikke havde know-how til at bygge aluminiumvognkaser og heller til at installere og idriftsætte mikrocomputer styrede tog. Scandia blev overtaget af ABB, der "mergede" traktions-divisionen til Adtranz, der blev solgt videre til Bombardier. IC3 var for længst færdig, da Bombardier kom ind i billedet.

    DSB valgte den samme "Power pack" IC4 med direkte kobling via gearkasse som for IC3. Det er ikke en normal løsning indenfor traktion. Man fortrængte at levetiden for et dieseltog er 5 til 6 gange sålang som for en diesel lastbil, altså skal IC4s "Power pack" skiftes ud eller hovedrepareres 5 gange i toget levetid. Et togs levetid er 130000 timer en lastbils 20000 timer.

    13
    19. december 2014 kl. 09:51

    men er det nødvendigt? Jeg personligt tror ikke en dyt på, at 74 IC4-tog rundt perfekt om 5 år. Uanset hvad, så skal vi se frem til 5-10 år endnu med katastrofal mangel på tog. Men det kunne blive bedre inden.

    Hvorfor ikke se det på en anden måde. Lad IC4 køre som de nu engang kører de næste 5 år. Om 2 år er der el til Esbjerg. I 2018 er der el til Næstved (Lille Syd). Jeg kan desværre ikke finde oplysninger om, hvornår der er el til Rødby, men Femern er klar i 2021. Fredericia-Aalborg har el senest i 2023.

    I stedet for at koncentrere sig om IC4, hvorfor er man så ikke allerede i gang med at bestille el-tog til Esbjerg-strækningen, der skal bruges allerede om 2 år? Derefter går det stille og roligt med en (næsten) hvert andet årlig ny-elektrificering, hvor vi fra dag 1 jo skal indsætte el-tog.

    Så inden for de næste 8 år vil IC4 blive godt og vel overflødig fordi der så er el de fleste steder. Planen er, at IC4 skal kunne køre om 5 år (hvad jeg som nævnt ikke overhovedet ikke tror på de gør). Dvs de i bedste fald får sølle 3 år med kørsel!

    Jeg er med i koret om at "skrotte" IC4, forstået på den måde, at nu bruger vi skidtet som det er, propper ikke flere penge i dem end nødvendigt for sikkerhed/vedligehold. Glemmer alt om, at de skal kunne køre 180 eller 200 km/t, og så må vi indrette køreplanerne efter det.

    Og vigtigst af alt - nu koncentrerer vi os om at få købt nye, moderne el-tog.

    12
    19. december 2014 kl. 09:44

    Stop nu denne "alt eller intet" alternativer snak. Selvfølgelig kan der skaffes alternativer inden 2019 - og også før, hvis man betaler. Der har vist aldrig været ført en saglig undersøgelse af mulighederne for alternativer. Kun at "200 km/t 4-vogns dieseltogsæt der kan koble" ikke lige står og flyder andre steder end i Danmark.

    IC4 er som det nu engang er, og det kan sikkert blive lidt bedre, og da DSB ikke har råd til at skrotte dem, så lad dem da bare fortsætte med at skrue på dem - de kan jo tydeligvis godt lide det.

    Men hvor mange ekstra mio skal vi hælde i projektet? Jo, det vil koste 100-200-300 mio ekstra, at få dem til at performe "knap så imponerende" i 2019 jvf Prose, men det er jo oveni alle de omkostninger, som projektet i forvejen har, og som ikke er indregnet i Prose rapporten - eller andre rapporter for den sags skyld. Prose regner jo ikke med løn, husleje, reservedele, afskrivning på maskiner, værktøj etc

    Et forsigtigt bud er vel mellem 300 og 500 mio kroner om året, som det totalt koster DSB at holde projektet kørende alt inkl.. Plus så forøgede driftsomkostninger, når de så endelig kører (jvf DSBs årsberetning)

    Hvem undersøger hvad man kan få for det halve? 50 IC4 der kører 20.000 km mellem fejl? For den anden halvdel kunne man jo passende købe de siddepladser, som politikerne har lovet de sidste mange år...

    11
    19. december 2014 kl. 09:37

    Prose har nu godtnok skrevet at der er stor risiko for det dobbelte er nødvendigt, altså 220 mio. De 110 mio. gælder kun hvis der ikke opstyr nye problemer af større omfang. Men lad os antage du har ret, og der skal bruges 2 mia. på at istandsætte togene (hvilket så godtnok er fuldstændig urealistisk, medmindre der skal skiftes undervogn, motorer osv.). Det er stadig langt billigere end alternativet (skrotte dem) som stort set uanset hvad vil koste over 10 mia. Du har altså argumenteret for, at vi er nødt til at beholde IC4, selvom du slynger om dig med enormt pessimistiske tal.

    110 mio svare til omkring 1.5 mio pr. togsæt hvilket ikke rækker langt når man tager antallet af fejl og ombygninger der skal udføres på IC4 - bare ombygning af automatkoblingen koster nok ikke under 1 mio.

    Udskiftning af motorerne er vist næppe utænkelig som resultat af de motorhavarierne der har opstået på toget. Undervogn (bogier og hjul) er netop heller ikke fejlfrie, bogierne er belastet ud over hvad de er designet til og hjulene slides meget hurtigere end forudset - også her ligger der en potentiel udgiftspost af ukendt størrelse.

    Togcomputeren er en anden ukendt faktor, trods talrige forsøg, er det endnu ikke lykkedes for DSB at foretage der nødvendige forbedringer - nu forsøger man sig med at hardwire sig ud af problemerne...

    Vi er enige i at IC4 desværre er kommet ud over 'point of no return', men er det nødvendigt at bringe dem helt op til de stade, så man kan koble 4 togsæt sammen, hvorfor ikke finde et realistisk niveau, evt. med at færre antal tog.

    Jo mere DSBs tidsplan skrider, jo kortere bliver tilbagebetalingstiden for det tiltag man foretager, inden at IC4 kan afløses af el-tog, og IC4 vil altid have mærkbart højere driftsomkostninger en f.eks. IC3, bl.a. pga. den noget højere vægt.

    10
    19. december 2014 kl. 09:33

    og man skal tro på julemanden....

    jeg tror ikke på det men hvis det lykkedes nogen, så respekt til der der gør det

    9
    19. december 2014 kl. 08:51

    Som vel de fleste andre, synes jeg bestemt også IC4-historien i lange perioder har lignet en farce. Det er en velkendt situation: Skal vi blive ved med at smide gode penge efter dårlige? Jeg er meget enig med Martin Brorsens minianalyse, toget er, om man så må sige, kørt. Vi er nødt til at få de italienske vidundere på sporet. Fremtiden er naturligvis elektrisk og det må alle så arbejde for, at den fremtid kommer snart.

    7
    19. december 2014 kl. 08:28

    Der blev bestilt 82 togsæt.

    Der skal være 74 driftsklare i 2019

    Af disse skal 12 stå stille (være reserve/stå på værksted).

    Det svarer til at Nordens største hotel, Bella Sky, hele tiden har 130 værelser, ikke ledige, men ude af drift!

    Det er da vist kun i offentligt misrygtede firmaer, med fraværende ejere, at man har så store aktiver stående uvirksomme.

    6
    19. december 2014 kl. 08:16

    Det kommer aldrig til at ske.

    5
    19. december 2014 kl. 07:56

    Hvad DSB praktiserer med det dødsdømte projekt kaldet 'IC4', må betegnes som 'fri leg', altså en tilstand hvor man blot skal få tiden til at gå og have det sjovt - projektet har forlængst mistet en hver for for legitimitet, og den eneste grund til at fortsætte er for at undgå en nedskrivning på 6 mia kr. - og en fare for at DSBs dage som selvstændigt togselskab er talte.

    Prose skriver at der 'kun' skal bruges omkring 110 mio, før at ALLE IC4 togsæt er i en stand hvor de kan benyttes til IC-trafikken - et fuldstændigt latterligt lille beløb, som aldrig, aldrig vil holde - vi skal nok snakke faktor 10 eller 20 istedet.

    Prose beskriver også, at DSB mangler bemanding for at kunne forbedre toget, men de specialister som DSB har brug for, vil nok betakke sig for at deltage i et projekt som i realiteten er 'hjernedødt' og kun holdes kunstigt i live som beskæftigelses projekt.

    Personer med den profil DSB efterspørger, kan med stor sikkerhed få job alle andre steder og hvorfor så lade sig indlemme i den dysfunktionel organisation, når alle andre muligheder står åbne.

    8
    19. december 2014 kl. 08:41

    Hvad DSB praktiserer med det dødsdømte projekt kaldet 'IC4', må betegnes som 'fri leg', altså en tilstand hvor man blot skal få tiden til at gå og have det sjovt

    Hvis DSB vælger at skrotte IC4 skal de nedskrives, hvilket gør DSB insolvent. Dvs. staten enten skal dække IC4's værdi (4-5 mia.) eller lade DSB gå konkurs og så dække de efterfølgende problemer med stort set ingen togførsel, tusindvis af arbejdsløse og de administrative udgifter med afvikling af DSB. Desuden skal der indkøbes nye tog, og siden der slet ikke findes hyldevarer som passer til de danske baner, er det nødvendigt at ny-udvikle. Så ser vi på en ~10 mia. investering, med op til 5 år før togsæt kan tages i drift. Og IC3 har vist, at det kan tage 8 år før de overhovedet begynder at køre fornuftigt, selvom det var Bombardier der byggede dem.

    IC4 skandalen er rigtig uheldig, og der er ingen gode løsninger. Men det hjælper intet at påstå man bare lige kan skrotte dem og så gøre noget andet. Problemet er, at 'andet' er en utrolig dyr affære.

    Prose skriver at der 'kun' skal bruges omkring 110 mio, før at ALLE IC4 togsæt er i en stand hvor de kan benyttes til IC-trafikken - et fuldstændigt latterligt lille beløb, som aldrig, aldrig vil holde - vi skal nok snakke faktor 10 eller 20 istedet.

    Prose har nu godtnok skrevet at der er stor risiko for det dobbelte er nødvendigt, altså 220 mio. De 110 mio. gælder kun hvis der ikke opstyr nye problemer af større omfang. Men lad os antage du har ret, og der skal bruges 2 mia. på at istandsætte togene (hvilket så godtnok er fuldstændig urealistisk, medmindre der skal skiftes undervogn, motorer osv.). Det er stadig langt billigere end alternativet (skrotte dem) som stort set uanset hvad vil koste over 10 mia. Du har altså argumenteret for, at vi er nødt til at beholde IC4, selvom du slynger om dig med enormt pessimistiske tal.

    4
    19. december 2014 kl. 07:39

    Ufatteligt at den her katastrofe får lov at fortsætte..!

    Staten går mere op i, om de kan spare en million på kontanthjælpen, end de mange milliarder, der er blevet og nu fortsat bliver smidt i det her hul - det er simpelthen ubegribeligt :-(

    3
    19. december 2014 kl. 07:29

    At alle(?) toge vrimle

    Engang troede jeg også på julemanden, og i lidt længere tid på storken, men virkeligheden sørgede for at fjerne den type tro, mene og håb.

    Og efter utallige år, hvor jeg i stegende hede, støj og møg eller regn, blæst og frost har ventet på (forsinket, .....name it) + mistet forbindelse til bus m.v., så stoler jeg fremover kun på mine 4 stk. gummihjul.

    Med DSB's evner in mente, så er jeg forlængst lagt i graven før X, Y og Z (måske) er gennemført og (måske) virker.

    Livet er for kort til De Sløve Bananer - R.I.P.

    2
    19. december 2014 kl. 07:23

    ....sig til hovedet...... Skrot det tog, helst i år.

    1
    19. december 2014 kl. 06:07

    At alle(?) toge vrimle De mange DSB-sving der sker Op under Proses himle

    • God jul alle sammen:-)