Fra 84 ikke driftsduelige togsæt, som ikke kan sammenkobles, og som stadig afslører nye problemer, til 74 fuldt funktionelle togsæt, der kan sammenkobles i drift og køre 20.000 kilometer uden at gå i stykker.
Det er den forandring, IC4-flåden ifølge DSB skal undergå frem til 2019. Og det er en realistisk plan, konkluderede ekspertgruppen fra den schweiziske ingeniørvirksomhed Prose i den IC4-rapport, som blev præsenteret i forrige uge.
DSB har udarbejdet en indsættelsesplan i otte faser fra 2013 til 2019. For hver af faserne har DSB opstillet delmål efter tre parametre:
Tilgængelighed: Slutmålet er, at 74 IC4-sæt skal være driftsklar i 2019.
Driftssikkerhed: Her er endemålet, at hvert IC4-tog skal kunne køre 20.000 kilometer mellem fejl.
Funktionalitet: Det endelige mål er, at alle IC4’s funktionaliteter skal være til rådighed.
Fase 3: Ingen sammenkobling
Prose har gennemført sin undersøgelse i indsættelsesplanens fase 3 i efteråret 2014, hvor DSB på flere parametre var bagefter planen.
Hvad angår funktionaliteten, skulle det allerede i 2013 (i fase 2) have været muligt at køre med sammenkoblede togsæt. Men DSB har indstillet al kørsel med sammenkoblede IC4-tog på grund af en softwarefejl. Sammenkoblingen af fire togsæt er nu udskudt på ubestemt tid, og Ingeniøren skrev i november, at DSB i stedet forventede at kunne køre med bare to sammenkoblede togsæt, da køreplanen for 2015 trådte i kraft i mandags. Det er ikke tilfældet, oplyser DSB til Ingeniøren.
Læs også: IC4-rapport: Risiko for flere koblingsproblemer
Det andet funktionalitetsmål var, at IC4 skulle kunne køre med 180 km/h, hvilket heller ikke er opfyldt. IC4-togene er i dag pålagt hastighedsbegrænsninger på 169 km/h og på 140 km/h om efteråret, når skinnerne er glatte.
Det er en konsekvens af episoden ved Marslev i 2011, hvor et IC4-tog passerede et rødt lyssignal, fordi glatte skinner fik hjulene på en af togets aksler til at blokere. Det betød, at togets sikkerhedssystem, ATC, fik forkerte oplysninger og derfor ikke nødbremsede toget. Derfor kører IC4-togene nu med den pågældende aksel udkoblet. Uden trækkraft eller bremsekraft kan sensorerne på akslen levere præcise data om togets hastighed og position, men det bringer togets bremseprocent ned under de påkrævede 170 procent.
DSB har efter krav fra Trafikstyrelsen testet IC4-togenes antiblokeringssystem i efteråret, men resultaterne foreligger ikke endnu.
Fase 4: Softwareproblemer
Med overgangen til den nye køreplan, K15, i mandags har IC4-planen nået fase 4. DSB skulle nu have 41 togsæt i drift, hvilket ikke er tilfældet. 32 IC4-togsæt er driftsklar, hvoraf 11 indgår som reserve.
Togene skulle nu kunne køre 12.000 kilometer mellem tekniske fejl i intercitytrafik og i regionaltrafik i Østdanmark og 8.500 kilometer i regionaltrafik i Vestdanmark. Men ifølge DSB’s seneste statusrapport præsterede IC4 kun gennemsnitligt 6.617 kilometer mellem fejl i andet halvår 2014.
Læs også: Utraditionel anbefaling: Slid fem IC4-togsæt ned og find fejlene
DSB skulle også have opdateret computersystemet TCMS på alle IC4-tog, hvilket endnu ikke er tilfældet. DSB har ifølge Proses rapport stadig problemer med at opfylde kravene i den aktuelle europæiske standard for sikkerhedskritisk tog-software, EN 50128.
Prose anbefaler, at DSB udvider sit tekniske mandskab med to fuldtidsstillinger, der skal arbejde med TCMS.
‘En udfordring for projektet er den aktuelle mangel på en erfaren softwaretester i TCMS-projektgruppen, som er bekendt med de valideringsopgaver, som er angivet i EN50128,’ skriver Prose i rapporten.
Fase 5: Mangler 13 togsæt
Fase 5 er tidsplanens næste fase og dækker hele perioden fra august 2015 til december 2016. Eftersom indsættelsesplanen i øjeblikket er skredet, skal DSB indsætte i alt 13 togsæt for at nå delmålet på 45 togsæt i drift inden da. I samme periode skal IC4 opnå en driftssikkerhed på 14.000 kilometer uden fejl i den regionale østtrafik og intercitytrafikken og på 10.500 kilometer i den regionale vesttrafik.
Læs også: IC4-rapport: Også motorerne er ramt af omfattende fejl
Fase 6: Kobling i drift
I fase 6, som omfatter køreplanen for 2017, skal sammenkoblingen i drift være fuldt funktionel. Driftskobling er en præmis for, at IC4 kan afløse IC3 i intercitytrafikken, og målet er fire sammenkoblede togsæt. DSB oplyste i Ingeniøren i november, at sammenkobling af fire togsæt er udskudt på ubestemt tid.
DSB vil i fase 6 være oppe på 55 togsæt, hvis det lykkes at indhente tidsplanen.
Fase 7: 18.000 km uden fejl
I perioden frem til fase 7, som omfatter køreplanen for 2018, skal DSB ikke føje IC4-tog til driften. Derimod skal driftssikkerheden øges, så togene kører 18.000 kilometer uden fejl i den regionale østtrafik og intercitytrafikken og 16.000 kilometer i den regionale vesttrafik. Til den tid skal DSB være i stabil drift med sammenkoblede togsæt i regionaltrafikken i Vestdanmark.
Fase 8: I mål
Frem til fase 8, som omfatter køreplanen for 2019, skal DSB nå de endelige mål for både driftssikkerhed, tilgængelighed og funktionalitet. DSB skal have 62 IC4-tog i drift samt ni togsæt i værkstedsreserve og tre togsæt i driftsreserve.
‘Det endelige mål for tilgængelighed, som er at have 74 IC4-togsæt i drift i 2019, er realistisk, eftersom DSB har den nødvendige vedligeholdelsesinfrastruktur samt de nødvendige procedurer på plads til at understøtte implementeringen af denne tilgængelighed,’ skriver Prose i rapporten.
Læs også: IC4: Selv hvis planen lykkes, er togene DSB's mest upålidelige
IC4 skal op på en driftssikkerhed på 20.000 kilometer uden fejl, hvilket også er et realistisk mål, konkluderer Prose. DSB får dog brug for forstærkninger.
’Der er imidlertid behov for yderligere foranstaltninger for at nå de målsætninger, der er fastlagt i indsættelsesplanen. Den tekniske kapacitet skal øges svarende til mindst 12 fuldtidsstillinger for at forbedre fejlanalysen, etablere en ekspertgruppe til power packs (motorsystemet, red.) og definere foranstaltninger. Derudover er der behov for en udvidelse af værkstedspersonalet med mindst 40 fuldtidsstillinger,’ skriver Prose.
DSB har ikke ønsket at kommentere på indsættelsesplanen.
