Her er dragten, der skal holde Felix i live
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Her er dragten, der skal holde Felix i live

Når østrigeren Felix Baumgartner - også kendt som Frygtløse Felix - om få timer springer ud af en ballon fra 36 kilometers højde, kræver det en temmelig solid dragt med masser af udstyr.

At brase igennem lydmuren med over 1.100 km/h og ned i den nedre atmosfære er nemlig en barsk omgang for den menneskelige krop, der ikke til daglig kæmper mod den slags udfordringer.

Til formålet har den frygtløse springer fået specialdesignet en dragt og en hjelm, som gerne skulle holde styr på både kropstemperatur, tryk og væskebalance, indtil han trygt er landet på Jorden igen. En ikke helt triviel opgave, som også vil teste færdighederne hos virksomheden David Clark Company, som har udviklet rumdragter de seneste 71 år.

Her ses Felix Baumgartners dragt, som han har på, når han bryder lydmuren i frit fald. (Foto: Redbull Stratos) Illustration: Redbull Stratos.

For at begynde fra en ende af skulle hovedet være godt beskyttet af hjelmen, som er lavet af kompositmaterialer, der gør det muligt at få vægten ned på under fire kilo.

Visiret er lavet, så det ikke kan give sig og skævvride udsynet, hvilket er meget vigtigt både på vej ud af kapslen under ballonen og under landingen. Samtidig sidder der en solskærm foran visiret, som kan trækkes manuelt op og ned.

Derudover har visiret et integreret kredsløb af varme, for at det ikke skal dugge til og for at holde iskrystaller væk.

Læs også: Vovehals klar til at bryde lydmuren i frit fald fra ballon

Ilt skal der også til, og en kontrolenhed i hjelmen sørger for, at Felix har ilt nok på alle tidspunkter af missionen. Både på jorden, i kapslen og på vej ned fra to ilttanke. Desuden kan han holde sig forsynet med væske ved hjælp af en integreret og tæt drikkeluge.

For at kunne opretholde kontakt til kontrolcentret er hjelmen udstyret med headset og mikrofon.

Bevæger vi os ned mod halsen, finder vi en nakkering, som hjelmen sidder fast på resten af trykdragten med. Ligesom handskerne bliver hjelmen 'skruet' på med et tæt system.

Selve dragten er lavet af et materiale, som er både brand- og kuldehæmmende. Den er designet til at kunne modstå temperaturer mellem 38 plusgrader og 68 minusgrader celsius. Desuden kan den modstå det fald i tryk, der ellers kunne gå hen og give Felix Baumgartner 'dykkersyge'.

På samme måde kan højderne i sig selv give kroppen så store udfordringer med tryk, at blodet begynder at boble, og huden hæver på en måde, der kan betyde døden, hvis ikke det bliver udjævnet. Den opgave skulle dragten også gerne kunne klare.

Læs også: Joe Kittingers hop i 1960 fra 102.000 fods højde

For at være sikker på at have et godt udsyn under spring og landing er dragten desuden udstyret med spejle, da det bliver svært for Felix at bevæge sig og dreje hovedet i den oppustede dragt.

Selve trykket i dragten bliver der holdt styr på ved hjælp af en lille controller, der sidder i dragten. En ventilslange sørger for at regulere temperaturen, så han får tilført noget varme på vej op i kulden, mens en lille kuldeblæser sørger for, at hans varme ånde ikke dugger hele visiret til.

På hvert lår og på brystet har han monteret et kamera, der optager faldet, så både astronauterne og vi kan se med fra oven.

Ud over kameraet på brystet indeholder brystoppakningen en GPS, sender og modtager til lydsystemet i hjelmen samt måleudstyr, som bl.a. skal dokumentere, at han slår alle de verdensrekorder, han håber på.

Det er første gang, en dragt af denne kaliber bliver testet på denne måde, så ifølge Red Bull Stratos - Felix Baumgartners sponsor - følger astronauter og rumfirmaer spændt med for at se, hvad de kan lære af springet.

Dokumentation

Redbull Stratos' hjemmeside

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

I skriver om dragten:
"Den er designet til at kunne modstå temperaturer mellem 38 plusgrader og 68 minusgrader celcius."

Jeg havde nok forventet, at den blev udsat for mere varme end det - er jeg helt gal på den?

 • 0
 • 0

Det kan undre at der ikke er tænkt mere aerodynamik ind i designet af dragten!
Den store kasse på brystet og de slanger og fittings, som sidder der i fartvinden, må da give noget "Drag" og måske vibrationer når lydmuren brydes!!!
- ? -

 • 0
 • 0

> en kontrolenhed i hjelmen sørger for, at Felix har ilt nok på alle tidspunkter af missionen <

Det kan godt være, at hjelmen kan regulere ilttilførslen, men de forsyninger, Felix har med i dragten, rækker kun til 10 minutter efter at han har forladt kapslen. Ved de lave temperaturer kan teknikken te sig uberegneligt, og hvis faldskærmen udløses for tidligt, kan det tage lang tid at komme ned. Vovet !.

 • 0
 • 0

"Desuden kan han holde sig forsynet med væske ved hjælp af en integreret og tæt drikkeluge."

Okay. Nødvendigt, når turen tager så lang tid. Mon osse der vises (kort!)film undervejs?

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten