Løsrevne døre, dårlige bremser, utætte afdækninger omkring de tekniske installationer, kabler hængt op med tape og tagkonstruktioner, der river sig løs under kørslen.
En uafhængig teknisk analyse bestilt af det nationale belgiske togselskab, NMBS, fandt 2.019 potentielt driftsforstyrrende fejl på V250-højhastighedstogene fra IC4-producenten Ansaldobreda. Selskabet havde på forhånd defineret 10 potentielt driftsforstyrrende fejl som det maksimalt acceptable.
Det fremgår af materiale, offentliggjort af NMBS.
De nationale togselskaber i både Holland og Belgien har efterfølgende annulleret deres fælles ordre på 19 V250-højhastighedstog. Det skete på et tidspunkt, hvor ni V250-tog allerede var overtaget og kortvarigt sat i drift på jernbanestrækningen mellem Amsterdam og Bruxelles.
Det belgiske jernbaneselskab, NMBS, har nu offentliggjort et resumé af de tekniske problemer, der har plaget V250-materiellet og som er årsag til selskabets beslutning om at annullere ordren med Ansaldobreda.
Læs også: Se udsnit af de 2.019 fejl i højhastighedstoget V250 efter blot én vinter
Gennemgangen er på flamsk, men indeholder en lang række fotos, der dokumenterer, at den daglige drift med V250-materiellet har været et sandt mareridt (se analysen nederst).
Navnlig problemerne med utætte afdækninger omkring de tekniske installationer og manglende forankring af kabler svarer nøjagtig til de problemer, som også DSB har kæmpet med på IC4-materiellet.
I hvert fald de første 14 IC4-tog, som DSB overtog fra Ansaldobreda, led også under det faktum, at der trængte vand ind i tagkonstruktionen, hvor fugten efterfølgende ødelagde de elektriske installationer. Derudover var kablerne på taget hverken placeret i kabelbakker eller bundet tilstrækkelig fast i tagkonstruktionen. Og når kablerne lå løst, blev de udsat for ekstra stor slitage på grund af togets vibrationer under driften.
Tilsvarende fejl i IC4
Da Ingeniøren i januar 2012 besøgte DSB's IC4-værksted i Randers handlede ombygningsarbejdet netop om at udskifte gamle, ødelagte kabler, forankre dem i kabelbakker og gøre overbygningen vandtæt.
Læs også: Kom indenfor i DSB's IC4-værksted
DSB’s håndværkere brugte mere end 20.000 arbejdstimer på at genopbygge det første IC4-togsæt, der kom under behandling på værkstedet.
Den samme tålmodighed har de hollandske og belgiske jernbaneselskaber tilsyneladende ikke haft med Ansaldobreda – i hvert fald har de valgt at gøre kort proces og annullere tog-ordren frem for at kaste sig ud i et DSB-lignende arbejde med at opgradere togsættene til acceptabel standard.
En anden forskel mellem IC4 og V250 er, at da Transportministeriet i Danmark hyrede rådgivervirksomheden Atkins til at foretage en teknik gennemgang af IC4-materiellet, endte konklusionen med at blive, at IC4-togsættene består af grundlæggende sunde komponenter, at der ifølge Atkins ikke skulle være forhindringer for, at IC4-togsættene skulle kunne ende med at blive en driftsikkert togtype.
Den tekniske gennemgang foretaget på opdrag af det nationale, belgiske togselskab er på mange områder kommet til den stik modsatte konklusion: De fremtidige vedligeholdelsesomkostninger vil eksplodere, hvis V250 skal fungere som en driftsikker togtype. Og med den enorme usikkerhed forbundet med muligheden for at anskaffe reservedele i fremtiden, er det tvivlsomt, om det er pengene værd at forsøge at holde liv i V250’erne.
Her er rapporten fra belgiske NMBS (på flamsk)
