Her er dokumentationen for Holland og Belgiens Ansaldobreda-mareridt

13. juni 2013 kl. 12:5910
Her er dokumentationen for Holland og Belgiens Ansaldobreda-mareridt
Illustration: NMBS.
Teknisk gennemgang af Ansaldobredas V250-højhastighedstog afslørede 2.019 fejl, hvor der maksimalt måtte være 10. Belgisk togselskab viser billederne.
Artiklen er ældre end 30 dage

Løsrevne døre, dårlige bremser, utætte afdækninger omkring de tekniske installationer, kabler hængt op med tape og tagkonstruktioner, der river sig løs under kørslen.

En uafhængig teknisk analyse bestilt af det nationale belgiske togselskab, NMBS, fandt 2.019 potentielt driftsforstyrrende fejl på V250-højhastighedstogene fra IC4-producenten Ansaldobreda. Selskabet havde på forhånd defineret 10 potentielt driftsforstyrrende fejl som det maksimalt acceptable.

Det fremgår af materiale, offentliggjort af NMBS.

De nationale togselskaber i både Holland og Belgien har efterfølgende annulleret deres fælles ordre på 19 V250-højhastighedstog. Det skete på et tidspunkt, hvor ni V250-tog allerede var overtaget og kortvarigt sat i drift på jernbanestrækningen mellem Amsterdam og Bruxelles.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det belgiske jernbaneselskab, NMBS, har nu offentliggjort et resumé af de tekniske problemer, der har plaget V250-materiellet og som er årsag til selskabets beslutning om at annullere ordren med Ansaldobreda.

Læs også: Se udsnit af de 2.019 fejl i højhastighedstoget V250 efter blot én vinter

Gennemgangen er på flamsk, men indeholder en lang række fotos, der dokumenterer, at den daglige drift med V250-materiellet har været et sandt mareridt (se analysen nederst).

Navnlig problemerne med utætte afdækninger omkring de tekniske installationer og manglende forankring af kabler svarer nøjagtig til de problemer, som også DSB har kæmpet med på IC4-materiellet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I hvert fald de første 14 IC4-tog, som DSB overtog fra Ansaldobreda, led også under det faktum, at der trængte vand ind i tagkonstruktionen, hvor fugten efterfølgende ødelagde de elektriske installationer. Derudover var kablerne på taget hverken placeret i kabelbakker eller bundet tilstrækkelig fast i tagkonstruktionen. Og når kablerne lå løst, blev de udsat for ekstra stor slitage på grund af togets vibrationer under driften.

Tilsvarende fejl i IC4

Da Ingeniøren i januar 2012 besøgte DSB's IC4-værksted i Randers handlede ombygningsarbejdet netop om at udskifte gamle, ødelagte kabler, forankre dem i kabelbakker og gøre overbygningen vandtæt.

Læs også: Kom indenfor i DSB's IC4-værksted

DSB’s håndværkere brugte mere end 20.000 arbejdstimer på at genopbygge det første IC4-togsæt, der kom under behandling på værkstedet.

Den samme tålmodighed har de hollandske og belgiske jernbaneselskaber tilsyneladende ikke haft med Ansaldobreda – i hvert fald har de valgt at gøre kort proces og annullere tog-ordren frem for at kaste sig ud i et DSB-lignende arbejde med at opgradere togsættene til acceptabel standard.

En anden forskel mellem IC4 og V250 er, at da Transportministeriet i Danmark hyrede rådgivervirksomheden Atkins til at foretage en teknik gennemgang af IC4-materiellet, endte konklusionen med at blive, at IC4-togsættene består af grundlæggende sunde komponenter, at der ifølge Atkins ikke skulle være forhindringer for, at IC4-togsættene skulle kunne ende med at blive en driftsikkert togtype.

Den tekniske gennemgang foretaget på opdrag af det nationale, belgiske togselskab er på mange områder kommet til den stik modsatte konklusion: De fremtidige vedligeholdelsesomkostninger vil eksplodere, hvis V250 skal fungere som en driftsikker togtype. Og med den enorme usikkerhed forbundet med muligheden for at anskaffe reservedele i fremtiden, er det tvivlsomt, om det er pengene værd at forsøge at holde liv i V250’erne.

Her er rapporten fra belgiske NMBS (på flamsk)

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rapport om fejl på V250

Remote video URL

10 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
15. juni 2013 kl. 16:00

Hverken i det kommunale eller i det statslige system, er der konsekvenser på uduelige, tåbelige og inkompetente beslutninger. Derfor er det så herligt, at være offentlig ansat i dagens Danmark. Alt er muligt, og der tages kært omsørg af disse inkompetente personer, der blot får en konsulentstilling lidt væk fra skadalens åsted!!

10
14. juni 2013 kl. 06:21

De kan tilsyneladende blive ved med at sælge togsæt - og så aflevere noget af det værste l... Det må betyde, dem der skal tage beslutningen om det rigtige indkøb, ikke har nogen som helst føling med omverdenen.

9
13. juni 2013 kl. 20:51

Metroen kunne de heller ikke klare til tiden.

Havde bygningen af metroen ikke været 2 år forsinket, havde vi manglet togene til den, da AB lige nåede at blive færdig nogenlunde samtidig med metroen.

Mvh. Jørgen Hansen

8
13. juni 2013 kl. 16:07

Nu bliver det selskab ved med at blive nævnt i flæng i sager, der er gået galt, minus metroen.. Men det må vel samtidig desværre betyde, at ingen lytter til, hvordan det går galt andre steder siden problemerne får lov at fortsætte nye steder.. vel sagtens igen når DK skal have eltog.. Men godt, at der i det mindste er nogle, der så tager konsekvensen når det endelig er gået galt (igen)

7
13. juni 2013 kl. 15:26

Dansk er min 5e sprog, efter nederlandsk, fransk, tysk og engelsk. Jeg gør min bedste...

6
13. juni 2013 kl. 14:53

Ved at checke på firmaet har jeg fundet ud af at man har hele 50 personer på management level i Ansaldobreda. De fleste har til af "Proxy" eller "Special Proxy" og alle er Sen. Manager. Jeg kan ikke huske hvornår jeg har set disse begreber anvendt endsige så stor et overhead for 2250 ansatte.

Er det klassikeren om høvdinge og indianer?

MVH, Martin

5
13. juni 2013 kl. 14:25

Der burde rulle en del hoveder hos DSB og Atkins burde slæbes i retten - men desværre så er det typisk dansk - ingen bliver for alvor stillet til ansvar for deres dumheder.

Vi kunne have sparet en masse tid og penge hvis vi havde fra starten købt vores tog hos et firma der ved lidt mere om den slags og når en leverandør ikke levere det lovede skal kassen smækkes i indtil tingene er i orden.

4
13. juni 2013 kl. 13:40

Er der ikke grænser for hvad man sådan kan levere? De må da have overtrådt ALT i deres kontrakt, og vel også nærmest have sat folks liv og lemmer på spil. Jeg kan ikke forstå at man ikke kan lukke det firma, eller i hvert fald udelukke dem fra EU licitationer. Ellers tror jeg også jeg byder ind næste gang. Så kan de få min gamle sæbekassebil, og jeg kan få 10mia kr.

2
13. juni 2013 kl. 13:34

og Danmark var hovedstaden i Amsterdam…

To ting kunne være interessante at få gjort her:

  1. Samme gruppe teknikere undersøgte både IC4 og V250 og konkluderede om den grundlæggende forskel på bedømmelsen af de to tog virkelig havde sin rod i store kvalitetsforskelle på udførslen af de to tog.

  2. Ti år efter hhv den danske og den belgiske rapport har ligget på bordet, se hvad konsekvenserne af hhv at fortsætte og skrotte tog har været i både øgede udgifter (nyt tog i det belgisk/hollandske tilfælde, udbedring af skader og ekstraordinær vedligehold i det danske) og forsinkelser.

1
13. juni 2013 kl. 13:26

Det heder altså Nederlandsk. Flamsk og Hollandsk er til Nederlandsk hvad Jysk og Sjællandsk er til Dansk.