Her er den første ellastbil, der må køre i hele Europa

Den 5,5 ton tunge Modec-ellastbil kan snart være på vej til Danmark. Den er nemlig som den første ellastbil i verden blevet godkendt af EU. Nu kan den frit sælges i hele Europa.

Med sin maksimale hastighed på 80 kilometer i timen vil ellastbilen være perfekt til bykørsel, men få baghjul på motorvejen af de traditionelle forurenende lastbiler.

Ifølge Modec kan ellastbilen fragte to ton over 160 kilometer på en opladning.

Modec ellastbilen har fået EU's godkendelse og kan nu frit sælges i alle EU-lande. (Foto: Modec) Illustration: Modec

På lange strækninger behøver en Modec-chaufføren dog ikke bekymre sig om at overholde sine hviletider. En opladning tager nemlig otte timer.

Batteriskift tager 20 minutter

For at holde lastbilen på gaden har Modec udviklet en batteriskiftestation, hvor batteriet hentes ud fra undersiden af bilen. Princippet minder meget om batteriskiftestationen fra Better Place, der vil opstille skiftestationer i Danmark.

Et batteriskift hos Modec vil dog tage 20 minutter, mens Better Place kan gøre det på under et minut.

I dag tilbyder Modec sine kunder to slags batterier. Det ene er et lithium-ion-batteri, der kan give ellastbilen en rækkevidde på 96 kilometer. Det andet er et natrium-nikkel-klorid batteri, der går under navnet Zebra og kan give lastbilen en rækkevidde på 160 kilometer. En forbedret version af lithium-ion-batteriet er dog på vej.

Siden Modec begyndte sin produktion I 2007, har firmaet solgt flere end 150 biler i Storbrittannien til blandt andre Marks and Spencers.

DHL: For dyrt med ellastbiler i Danmark

Transportvirksomheden DHL ser meget positivt på ellastbiler, men påpeger, at med de høje danske afgifter vil ellastbilerne ikke komme til at rulle ind i Danmark.

Den store hurdle er nemlig ifølge kvalitets- og miljømedarbejder hos DHL, Anders Varming, at ellastbilerne er næsten tre gange dyrere end almindelige lastbiler.

»Der skal ske et eller andet med afgiftsreglerne i Danmark. Fritagelse for afgifter ville være en god måde at give ellastbilerne et skub ind i landet på. I dag står du med usikkerheden: Du risikerer at stå med tikkende afgiftsbombe, som du skal til at betale,« siger han.

Ud over den store investering i selve lastbilen vil en virksomhed som DHL, hvis de ønsker at køre med ellastbiler, være nødt til selv at installere ladestationer. Det er også dyrt.

Ideen med ellastbiler i byerne er efter Anders Varmings mening god.

»Der er masser af fordele ved de her biler. Forbedret luftmiljø i indre by. Betragteligt fald i støjniveau. Og så er de er billigere per kilometer at køre i,« siger han.

Dokumentation

Læs mere om ellastbilen

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

"Med sin maksimale hastighed på 80 kilometer i timen vil ellastbilen være perfekt til bykørsel, men få baghjul på motorvejen af de traditionelle forurenende lastbiler." Ja,men det er fordi de andre lastbiler kører for stærkt,man møder ingen lastbiler på motorvejene idag,der overholder hastigheds begrænsningerne på 80Km/t,der er fiflet ved næsten alle lastbilers fartbegrænse så de kører omkring 90-95Km/t,da jeg kørte lastbil (sidst for 13mndr.siden) kørte jeg et vogntog der med speederen i bund,fuld lastet på flad vej blev målt til 92Km/t,i den var det ikke unormalt at blive overhalet af andre vogntog.

 • 0
 • 0

Det afgørende omkring hastighed må være om det er den fysiske tophastighed på flad vej eller om det er elektonisk begrænset hastighed, hvis den fysiske tophastighed er 80 km/t, risikerer du at du på en strækning med stigninger falder til 70 km/t, det vil få de andre kæmper med deres anhængere til at overhale, og en lastbilsprop er skabt.

Der burde være krav om selvjusterende omdejningsbegrænser på vogntog over 3.500 kg, så når du skifter dæk og får lidt ekstra omkreds så skal lastbilen efter de næste 200 km være kallibreret efter GPS hastigheden.

Hvis forskellen på tophastigheden kun er få meter pr time, så er behovet for at overhale væk.

Kort sagt, stil krav om integreret motorstyring og GPS.

 • 0
 • 0

Tror umiddelbart, at den ville være perfekt til kommunalt arbejde. Eller i parkbebyggelser og lignende. Og specielt i hovedstadsregionen.Der er ikke så langt til nogen steder. Og der ville nok aldrig være brug for den en last på over 2 ton. MEN de afgifter skal jo bare ned. Så det offentlige kan blive fristet til at købe dem. Så de kan se fordelen og økonomien i det. Og det er vel egentlig der, det skal starte. I det offentlige. Det er vel egentlig dem, der skal sætte et godt eksempel. Og skal vise at det virker. Men det offentlige er afhængige af staten, og så er vi tilbage igen.

 • 0
 • 0

De fleste lastbiler er indstillet til en maks. fart på 89 km/t. fra producenterne, og det er helt lovligt. Herefter er der så tale om at dækkene er slidte eller nye, det er der sådan set heller intet ulovligt i? Hastighedsbegrænseren er justeret til det et halvslidt dæk?

Jeg kan fortælle at i mit firma er lastbilerne begrænset til maks. 85 km/t fra 89 km/t, men de fleste kan kun køre 82 km/t (i følge GPS) - og har bevirket et øget brændstofforbrug - meningen var den modsatte...! Gearingen / drivlinien er simpelthen forkert nu! Herudover vil jeg ikke kommentere din titel af selvbestaltet politibetjent.. langt de fleste ulykker sker med privatbiler, i de tilfælde hvor der er lastbiler involveret i dødsulykker er blot 25% lastbil chaufførnes skyld.

 • 0
 • 0

Jeg er ikke selvbestaltet politibetjent,jeg påpeger bare at virkeligheden ikke passer med færdselsloven,har du dårlig samvittigjed siden du kalder mig selvbestaltet politibetjent

 • 0
 • 0

Man kan ikke sætte afgiften ned på lastbiler, for der er ingen afgift! Og vognmænd kan også trække dieselafgiften fra i regnskabet. Derfor er det ikke muligt at "afgiftsfritage" el-lastbiler for at gøre dem mere attraktive.

 • 0
 • 0

Man kan ikke sætte afgiften ned på lastbiler, for der er ingen afgift! Og vognmænd kan også trække dieselafgiften fra i regnskabet. Derfor er det ikke muligt at "afgiftsfritage" el-lastbiler for at gøre dem mere attraktive.

 • ja den undrede også mig. Der er ganske vist afgift på erhvervskøretøjer, men det er da en stykafgift, så de "næsten tre gange dyrere end almindelige lastbiler." - har da ikke noget med afgift at gøre ??
 • 0
 • 0
Peter Andersen

He he, nej det der slog mig var at det så ud som om du følte dig forulempet ved at blive overhalet, men du kørte jo selv 92 km/t? Som jeg skrev kan vores lastbiler køre maks. 85 km/t, men nogle endda kun 82 km/t efter gps`en.

Som jeg ser det, burde man ligge meget mere kontrol på personvognene, det er der ulykkerne sker - tungvogns transporten er så gennemkontrolleret så muligheder for snyd er minimal.

Tænk nu bare på alle de som snart kaster sig ind i deres bil for at køre nonstop til spanien på ferie - det er langt farligere end at du køre 92 km/t i den lastbil du kørte i - men her er der ingen kontrol, men er lagt over på folks fornuft eller manglende på samme...!

 • 0
 • 0

Ja,men det er fordi de andre lastbiler kører for stærkt,man møder ingen lastbiler på motorvejene idag,der overholder hastigheds begrænsningerne på 80Km/t,der er fiflet ved næsten alle lastbilers fartbegrænse så de kører omkring 90-95Km/t,da jeg kørte lastbil (sidst for 13mndr.siden) kørte jeg et vogntog der med speederen i bund,fuld lastet på flad vej blev målt til 92Km/t,i den var det ikke unormalt at blive overhalet af andre vogntog.

Det kan vi vel løse med en hårdere straf for at blive opdaget? fx. at ved bare 5 km's overskridelse så ryger kortet? Og udenlanske chaufører bliver "persona non grata" og må gå hjem uden lastbilen?

 • 0
 • 0

Tror umiddelbart, at den ville være perfekt til kommunalt arbejde. Eller i parkbebyggelser og lignende. Og specielt i hovedstadsregionen.Der er ikke så langt til nogen steder. Og der ville nok aldrig være brug for den en last på over 2 ton.

Ork jo. Både skraldebiler og også de lastbiler som salter/gruser vejene. Men så er 2 tons måske ikke nok? Omend at der bruges ret små skraldebiler inde i centrum.

 • 0
 • 0

Man kan ikke sætte afgiften ned på lastbiler, for der er ingen afgift! Og vognmænd kan også trække dieselafgiften fra i regnskabet. Derfor er det ikke muligt at "afgiftsfritage" el-lastbiler for at gøre dem mere attraktive.

Jo da, fjern momsen, og el afgiften? Eller hæv den for de lastbiler som er diesel/benzin drevne.

 • 0
 • 0

Man kan ikke sætte afgiften ned på lastbiler, for der er ingen afgift!

Kunne man forestille sig at staten betalte halvdelen af udgiften til etablering af egne ladestandere, samt alt strømmen i en årrække, det kunne også gælde for busser.

 • 0
 • 0

Den type lastbil her er da skabt til at udbringe pakker i centrum af byerne, i gågader osv. Desværre bliver det nok først når det bliver stillet krav om at udbringning skal udføres med elbiler etc.

En idè til Dong og andre elselskaber? Køb disse og lease dem videre ud til selskaber som er interesserede?

 • 0
 • 0

Fri el, eller el til produktionspris skal selvfølgelig ledsages dokumentation for den bedst tænkelige udnyttelse af energien, vi skal have absolut emission fri busser og lastbiler, mekaniske bremser er kun til nødbremse og parkeringsformål.

På den måde kan staten/befolkningen få noget for pengene.

 • 0
 • 0

allerede før de kom igang blev det til 2 slags batteriskifte stationer det er da forrykt lav dog en standart. kunne vel laves så en lastbil havde plads til 2 sæt batterier

 • 0
 • 0

Det skulle da være nemt for politiker at få den her til landet.. start med at forbyd alt kørsel med eksplotions motor i gågader, så vil alle der skal bringe pakker/vare ud der blvie nød til at køre EL.

så for de også at se hvad der er af fordele ved dem og der med blive den højer anskaffelses pris ikke længer noget problem :-)

 • 0
 • 0

Man kan ikke sætte afgiften ned på lastbiler, for der er ingen afgift! Og vognmænd kan også trække dieselafgiften fra i regnskabet. Derfor er det ikke muligt at "afgiftsfritage" el-lastbiler for at gøre dem mere attraktive.

Kan vognmænd trække dieselafgiften fra? Så kan jeg da godt forstå, at det meste gods triller på lastbil i stedet for med tog. Det er bare ærgerligt for trafiksikkerheden og miljøet, men det forstår politikerne jo ikke.

I øvrigt vil jeg mene, at elvarevogn vil være en mere korrekt betegnelse end ellastbil, da den kun kan laste to tons.

 • 0
 • 0

Hej Lars JA - EL varevogn ... Men så skal batteriet bare lægges på en anhænger så LASTBILEN - ændres til PERSON-varerbil på 3.500 kg. Evt. med fordeling af last på hængeren hvis batteriet incl. hænger vejer under de 3.500 kg. Så overholdes vogntoget 2 * 3.500 kg til BE-kortet.

 • 0
 • 0
 

En fuldt lastet Modec vil veje 7,5 tons, hvis jeg har forstået det rigtigt.

Når sådan en bremser katastrofalt fra 80 km/t, skal der vel nogle ret gode bremser til?

det er vel ikke anderledes end andre lastbiler?

 • 0
 • 0

Ang. totalvægten, er den jo tilrettelagt til de fleste andre lande i EU end Danmark, f.ex. Tyskland, Frankrig, Italien, hvor man må køre op til 7,5 ton på et alm. B-kørekort. Faktisk kan en borger fra disse lande køre lovligt i Danmark med op til 7,5 ton - underlig logik. Derfor er lastbiler med netop totalvægt på 7,5 ton udbredt syd for os. I Danmark vil vognmanden selvfølgelig have "mest muligt med" i bilen, når nu han har bekostet en chauffør med C-kort, og derfor er de mindste lastbiler typisk distributionsbiler med totalvægt omkring 12 ton.

 • 0
 • 0
 
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten