Her er de dioxin-tal, vi ikke må se.
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Her er de dioxin-tal, vi ikke må se.

Under henvisning til loven om offentlighed i forvaltningen har 'Ingeniøren' fået udleveret Levnedsmiddelstyrelsens rapport om 'Dioxiner i danske levnedsmidler', som sundhedsminister Elsebeth Kock-Petersen har forbudt styrelsen at offentliggøre. I
forskellige tabeller viser rapporten, at den gennemsnitlige dansker hver uge indtager 2.029 picogram dioxin, og at halvdelen af denne mængde stammer fra fisk. Det er denne konklusion, der har fået ministeren til at reagere, fordi de undersøgte fisk
udelukkende stammer fra Bornholm. Østersøen menes at være mere forurenet med dioxiner end andre farvande, hvor danskernes spisefisk stammer fra. Derfor er tallene for fisk ikke repræsentative mener Kock-Petersen.

UHA-DA DA DA Pas på, når du læser tabellen i 'Ingeniøren'. Den indeholder nemlig tal, som er uegnede for danskere. Det mener i det mindste sundhedsminister Elsebeth Kock-Petersen (V), der har forbudt Levnedsmiddelstyrelsen at offentliggøre den
rapport om dioxinindholdet i danske levnedsmidler, tabellen stammer fra.
Man kan ikke på så spinkelt et grundlag fortæller folk, at det kan være farligt at spise fisk. Det vil være at skabe unødig angst blandt forbrugerne, som ellers får at vide, at fisk er sundt, siger Elsebeth Kock-Petersen ifølge Ritzau.
Ingeniøren har forlangt og fået rapporten udleveret fra Sundhedsministeriet med henvisning til loven om offentlighed i forvaltningen.
Rapportens officielle titel er 'Dioxiner i danske levnedsmidler'. Værket har ligget færdigtrykt hos Levnedsmiddelstyrelsen siden efteråret 1988, afslørede Ingeniøren for en uge siden. Og allerede i marts 1988 kunne Ingeniøren bringe resultatet af
dioxinmålingerne på baggrund af en foreløbig rapport.
TÆT PÅ GRÆNSEN Den endelige rapport går videre end den foreløbige. Således har Levendsmiddelstyrelsen samlet set på dioxinindholdet i forskellige levnedsmidler, og hvad den almindelige dansker guffer i sig.
Resultatet er, at en normal-dansker nedsvælger 2. 029 picogram (ti i minus tolvte gram) dioxin om ugen.
'Det er betænkeligt tæt på det tolerable ugentlige indtag, der for en person på 60 kilo er 2. 100 picogram pr. uge', konkluderer rapporten.
Over halvdelen af vores ugentlige dosis dioxin stammer fra fisk, selv om danskerne i gennemsnit kun spiser 140 gram fisk om ugen, anfører rapporten. Og det er netop den sammenhæng, sundhedsministeren er utilfreds med, fordi der kun er undersøgt fisk fra
Bornholm. Østersøen er sandsynligvis mere forurenet med dioxiner end andre farvande, og derfor er fiskene ikke repræsentative.
Levnedsmiddelstyrelsen erkender allerede i rapporten, at der er brug for supplerende undersøgelser. De er i fuld gang nu, og resultaterne forventes i begyndelsen af næste år.
JUSTERINGER Tallene i rapporten viser i øvrigt kun små justeringer i forhold til den midlertidige rapport. Blandt andet er dioxinindholdet i sild og i torskelever slået sammen til et gennemsnit for fisk på 50 picogram dioxin pr. gram fedt, hvor de fede
sild ligger på 58 picogram og torskelever på 40 picogram. Indholdet i kød er sat til 2,6 picogram dioxin pr. gram fedt. Her viser målingerne, at hakket oksekød indeholder 2,4 picogram og oksenyrefedt 2,8 picogram dioxin pr. gram fedt. Smør, mælk og
yoghurt fordeler sig fra 0,5 picogram pr. gram fedt til 3,8 picogram.
Levnedsmiddelstyrelsen har kun undersøgt forholdsvis fede levnedsmidler, fordi dioxinerne ophobes i fedt. I frugt, grønt og korn er indholdet sandsynligvis langt lavere.
Dioxin er et fælles navn for mere end to hundrede kemiske forbindelser, de såkaldte polychlorerede dibenzodioxiner og dibenzofuraner. De hører ifølge Levnedsmiddelstyrelsen rapport til de giftigste menneskeskabte forbindelser, ligesom de ved dyreforsøg
har hvad rapporten kalder 'en kræftpromoverende virkning'. For at kunne sammenligne er måleresultaterne regnet om til såkaldte TCDD-ækvivalenter, hvor der er korrigeret for stoffernes forskellige giftighed.
SPIS AFVEKSLENDE I en rapport fra 1987 om fisk vurderede Levnedsmiddelstyrelsen, at store fiskespisere bør veksle mellem fede og magre fisk for at opnå fiskenes ernæringsmæssige fordele uden for meget forurening.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten