Her er Danmarks nye PMV
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Her er Danmarks nye PMV

Her er den: Danmarks fremtidige pansrede mandskabsvogn Piranha V fra GDELS Mowag. Her på testbanen i Schweiz. Foto: Ingeniøren.

Piranha V fra Mowag, som er den schweiziske gren af forsvarsgiganten GDELS, vinder kontrakten med det danske forsvar om at erstatte Danmarks gamle M113-mandskabsvogne.

Det står klart efter et møde i dag mellem partierne bag det seneste forsvarsforlig, hvor Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) præsenterede sin anbefaling til Danmarks milliardindkøb af pansrede mandskabsvogne (PMV).

Kontrakten lyder på op til fem milliarder kroner. Udbuddet omfatter køb af 360 PMV’er, med en option om, at antallet kan variere fra 206 til 450 køretøjer. Konkurrencen har stået på, siden forsvaret i 2012 udsendte sit udbud, og i 2013 blev feltet skåret ned til de fem prækvalificerede kandidater, der indtil i dag var i spil.

Læs også: Danmark kan vælge ny PMV på torsdag

»Jeg er meget glad for, at vi nu med Piranha 5 har fundet en vinder af udbuddet på nye pansrede mandskabsvogne til forsvaret. Vores nuværende pansrede mandskabsvogn har tjent hæren godt i mange år, og vil fortsætte med det noget tid endnu, men med Piranha 5 har vi fundet den pansrede mandskabsvogn, der bedst kan løse forsvarets opgaver i fremtiden,« siger forsvarsminister Nicolai Wammen i en pressemeddelelse.

Således blev det hjulene, der løb med sejren i spørgsmålet om hjulkøretøjer versus bæltekøretøjer. Et spørgsmål, der har delt vandene internt i forsvaret.

Læs også: Forsvaret åbner for religionskrig om køb af nye mandskabsvogne

De øvrige fire kandidater i feltet var:

Bæltekøretøjer:
APC G5 fra tyske Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft
CV 90 Armadillo fra svenske BAE Systems Hägglunds
Ascod fra den spanske gren af GDELS

Hjulkøretøjer:
VCBI fra franske Nexter Systems

De fem kandidater er i 2013 blevet testet i forsvarets øvelsesterræn i Oksbøl, og FMI har siden arbejdet på sin indstilling til forligskredsen. Processen er undervejs blevet forsinket på grund af de nye modkøbsregler for forsvarsindkøb.

Læs også: Forsvaret er et år forsinket med indkøb af pansrede vogne

Det er forligskredsen, som består af Socialdemokraterne, Radikale, Socialistisk Folkeparti, Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative, der har truffet den endelige beslutning om indkøbet efter indstilling fra FMI.

Ingeniøren har i efteråret besøgt GDELS' testområde uden for Kreuzlingen i Schweiz, hvor Piranha V blev udsat for en række tests. Resultatet kan ses på video her:

Læs også: Video: Pansret mandskabsvogn på testbanen

Lidt overraskende men sikkert OK, selv om jeg helst havde set et miks mellem hjul og bælter, og havde troet at det blev bælter, hvis at der kun kom 1 slags.
@ Morten Hertz
De har godt nok Piranha 3 i forvejen, den nye Piranha 5 er en del anderledes, vejer feks. 10 ton mere og er faktisk at betragte som ny udviklet, hvor DK bliver første land som køber den.
Her er lidt mere info om Piranha 5

http://nytkampfly.dk/archives/6247

http://nytkampfly.dk/archives/6988

  • 1
  • 0