Her er brancherne, der har haft størst vækst i produktiviteten

29. juli 2014 kl. 11:291
Her er brancherne, der har haft størst vækst i produktiviteten
Illustration: AKK Industri.
Der er stor forskel på, hvilket brancher der har været bedst til at hæve produktiviteten, siden krisen ramte. Se listen, der også viser, hvem der klarede sig godt før krisen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Mens nogle brancher har fået voldsomt meget mere værdi ud af hver eneste medarbejder siden krisen, er det gået den anden vej for andre områder. Det viser en analyse, som cheføkonom hos DI Klaus Rasmussen har gennemført med afsæt i tal fra Danmarks statistik.

Særligt hos maskinindustrien ser det ud til at gå forrygende, mens eksempelvis produktiviteten for råstofudvinding går den anden vej. Som forklaring på lige dette område skriver Klaus Rasmussen i analysen:

»Her steg produktiviteten kraftigt i perioden fra 1995 til 2007, i takt med at man fandt nogle givtige oliefelter. Nu er en del af disse oliefelter ved at løbe tør, hvorfor produktiviteten inden for råstofudvinding falder kraftigt i disse år.«

Læs også: Analyse: Danske virksomheder er verdensmestre i at effektivisere

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han bemærker desuden til Ingeniøren, at det ikke kun er inden for produktion, men også inden for andre områder, eksempelvis rådgivning, at der er sket en vækst i produktivitet siden 2010. Produktivitet viser, hvor store værdier hver enkelt ansat skaber.

»Jeg tror, krisen har været en øjenåbner for mange. Og så har der selvfølgeligt også være meget fokus på produktivitet de senere år, og det har sikkert også fået nogen til at se på, om man ikke kunne gøre det lidt bedre,« siger han.

Klaus Rasmussen påpeger, at produktivitetsstigningen stadig er for lav, selvom nogle har løftet sig.

»Vi mangler at få resten med.«

Vækst i produktivitet før og efter krisen, pct.

Du kan sortere kolonnerne i tabellen ved at klikke øverst i dem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kilde: DI og Danmarks Statistik
Note: Offentlige erhverv og boliger er ikke medtaget

1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
29. juli 2014 kl. 12:28

Jeg er lidt forvirret. Tabellerne viser jævnfør teksten stigning i produktiviteten, men er det per år eller hhv per 12 år og per 3 år. Og hvorledes definers produktiviteten overhovedet. Det ville jo være rart med nogle enheder på størrelserne. Vi er jo trods alt ingeniører, de fleste af os der læser Ingeniøren og dimensionsanalyse var da en del af pensum. Jørgen