Her er bomberobotten, der kan se ind i kufferten

Illustration: Fraunhofer Institut

Snart kan Rullemarie få en opgradering, så den med 3D-teknologi kan se ind i mistænkelig bagage. Fraunhofer-instituttet (FHR) er nemlig på trapperne med et nyt sæt sensorer til fjernstyrede bomberobotter bestående af en millimeterbølgescanner, der kan se ind i kufferter, et 3D-overvågningssystem og et digitalkamera, skriver instituttet i en pressemeddelelse.

»Indtil nu har vores teknik ikke gjort det muligt at skabe 3D-billeder af kuffertbomber, og det har været umuligt eller kun delvist muligt at skabe et kort over indholdet. Med sensorsættet kan vi visualisere i tre dimensioner, se, hvad der er inde i bagagen, og derved fastslå bombens komposition, samt hvordan delene er arrangeret i bagagen,« siger Stefan A. Lang, teamleder på FHR.

Ny teknik til Rullemarie

Millimeterbølger er også nyt for vores danske Rullemarie, som i dag tager røntgenbilleder for at undersøge, om bagage gemmer på sprængfarlige hemmeligheder. Med millimeterbølger er det muligt at skabe et 3D-billede, som gør det nemmere at identificere genstande, og teknologien er for nylig taget i brug i kropsscannere i Københavns Lufthavn.

Stefan A. Lang forklarer i pressemeddelelsen, at millimeterbølgescanneren ’bevæger sig langs et spor fra venstre til højre foran tasken’ for at skabe et billede.

Læs også: Nye kropsscannere skal beskytte flypassagerer – og deres privatliv

Fraunhofer skriver, at deres system udmærker sig ved at være let og kompakt, og at det kan installeres på en hvilken som helst robot:

»Indtil nu har specialister ofte været nødsaget til at ødelægge kuffertbomber, hvilket gør det svært at identificere gerningsmændene.«

3D-billeder kan hjælpe i efterforskningen

Selvom man måske er nødt til at ødelægge bomber, har man nu 3D-information om bomben, hvilket kan hjælpe i efterforskningen. Robotten, der er vært for sensorerne, sender 3D-billeder af omgivelser og kuffertens indhold samt billeder fra digitalkameraet tilbage til bombeeksperten, der fjernstyrer robotten.

Fraunhofer har udviklet på systemet i samarbejde med industrien og efterforskningsmyndigheder siden 2014. Til april er millimeterscanneren klar til at blive demonstreret, imens tests af hele systemet begynder i 2017. Systemet forventes at blive lanceret i 2019.

Emner : Sensorer
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Er muligt at se noget, hvis det er pakket ind i metal, eller andet ledende materiale?

  • 1
  • 0

Nej, millimeterbølger kan ikke gennemtrænge metal, og hvis det ikke er meget tynd folie kan røntgen heller ikke gennemtrænge en metalindpakning. Til gengæld vil det i sig selv vække mistanke ved en undersøgelse, da det netop indikerer at der er noget som ønskes skjult

  • 1
  • 0

Demonstration i 2015... test i 2017 og lancering i 2019..

Jeg synes, at det lyder som langsom færdig udvikling, når teknologien allerede eksisterer. . !

Som jeg forstår det, er er jo ingen der dør, hvis den svigter, da det handler om en ekstra teknologi til indsamling af efterforsknings informationer..!

Den er jo et tillæg til allerede eksisterende teknologi.?

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten