Her ender dit elektronikaffald sine dage
Forbrugerelektronik14. marts 2017 kl. 09:20
- Omkring 80 pct. af danskernes små elektriske apparater fra genbrugspladserne ender deres dage med at blive skruet, klippet og knust i småstykker hos DanWEE Recycling i Hedehusene. Her modtager man bure med elektronikaffald fra genbrugspladser over hele landet. Illustration: Christian Østergaard.
- Illustration: Christian Østergaard.
- Elektronikken er typisk pakket i todelte bure på genbrugspladserne, hvoraf den ene del indeholder skærme, og den anden indeholder blandet elektronik. Skærmene indeholder væsentligt flere dyrebare stoffer end anden elektronik og kan, afhængigt af typen, også indeholde skadelige stoffer. Illustration: Christian Østergaard.
- Bure med blandet elektronik ender på samlebåndet, hvor det skal håndsorteres. Denne proces er dyr for virksomhederne, der derfor ønsker sig mere kildesortering, så de eksempelvis kan modtage computere i et læs for sig. I dag bliver der sorteret i nogen grad på genbrugspladserne, men det er også en kilde til fejl. Eksempelvis viste en opgørelse i december, at omkring 500 ton elektronik hvert år fejlsorteres i kabel-containere på genbrugspladserne. Illustration: Christian Østergaard.
- Medarbejderne hos DanWEEE er inden de kan sortere og adskille elektronik igennem en oplæring på seks måneder for at lære at skelne de forskellige komponenter og materialer i elektronikken. Illustration: Christian Østergaard.
- Ved samlebåndet bliver kabler klippet af, og nogle typer elektronik sorteres fra. Eksempelvis behandles elektronik med kostbare komponenter såsom computere for sig selv, men også andre varegrupper som elværktøj behandles for sig selv, fordi de har en anden sammensætning end det typiske elektronikaffald. Illustration: Christian Østergaard.
- Når de særlige typer elektronik er sorteret fra, køres resten igennem en grov kværn, der har til formål at 'slå hul' på apparaterne, så deres komponenter kan behandles videre hver for sig. Illustration: Christian Østergaard.
- Herefter følger endnu et samlebånd. Her sorteres hovedbestanddelene igen i forskellige fraktioner. Printkort sorteres fra, ligesom plast og andre metaller så vidt muligt adskilles. Illustration: Christian Østergaard.
- Efter sortering bliver hver fraktion igen ført gennem en shredder, der nu producerer små stykker materiale, der kun er et par centimeter på hver led. De stykker bliver sorteret maskinelt ved hjælp af blandt andet hvirvelstrømsmagneter. De kan sortere materialerne, da hvert materiale opfører sig forskelligt i en hvirvelstrøm og er magnetisk i forskellige grader. En stor del af konkurrenceparametrene for genanvendelsesvirksomhederne ligger i, hvordan maskinerne indstilles under denne proces for forskellige affaldsfraktioner. Det påvirker, hvor ren hver fraktion kan blive, og dermed, hvor værdifuld den er. Illustration: Christian Østergaard.
- Endelig pakkes hver fraktion i sække, der skal eksporteres til virksomheder andre steder i EU, der kan oparbejde hvert metal til genbrug. Illustration: Christian Østergaard.
- Blandt fraktionerne fremhæver virksomhederne især aluminium, der genbruges i flere forskellige kvaliteter. Her er det en fraktion, der er at betragte som rent aluminium. Den indeholder omkring 97 pct. aluminium, oplyser DanWEE Recycling. Illustration: Christian Østergaard.
- Elektronik med mere kostbare komponenter bliver skilt manuelt af medarbejdere, der blandt andet fjerner køleelementer, kobberplader, harddiske og printplader af forskellig værdi. Illustration: Christian Østergaard.
- Her har medarbejdere afmonteret kobberdele fra servere og anden computerhardware. Kobber er en af de i alt 19 fraktioner, DanWEEE Recycling sælger videre. Illustration: Christian Østergaard.
- Printkort sorteres i tre forskellige fraktioner, afhængigt af hvilke komponenter de indeholder. Illustration: Christian Østergaard.
- Harddiske sorteres for sig og går igennem en særlig shredder for at sikre, at data bliver destrueret. I nogle tilfælde vælger virksomheder selv at se deres harddiske blive destrueret for at sikre sig, at ingen data bliver stjålet. Illustration: Christian Østergaard.
- Særligt computere, skærme, mobiltelefoner og fjernsyn indeholder mange sjældne jordarter og meget af den mest kostbare ingrediens i elektronik; guld. En bærbar computer indeholder typisk for omkring 20 kr. guld og er blandt de enheder, der kan give overskud at modtage for selskaberne. Overordnet set går gevinsten mere eller mindre op med udgiften ved at udvinde den. Elektronikproducenter og importører betaler derfor i dag affaldsbehandlerne på baggrund af den aktuelle pris, behandlerne kan få for råstofferne. Illustration: Christian Østergaard.
- Gamle billedrørsskærme skal behandles for sig og bliver typisk eksporteret til udlandet uden at være behandlet i Danmark. Netop nu er et større parti strandet hos DanWEEE Recycling, da køberen af skærmene er gået konkurs. DanWEEE skal derfor finde en ny leverandør og derefter vente på eksportgodkendelse – en proces, der godt kan tage et halvt år, til trods for at eksporten sker til EU-lande. Det er et problem, som affaldsbehandlerne højlydt har klaget til Miljøstyrelsen over. Illustration: Christian Østergaard.
person
Christian Østergaard
Jourhavende, ing.dk
Kun halvdelen af det danske elektronikaffald ender sine dage, hvor det burde: hos genanvendelsesvirksomhederne. Men hvad sker der med det, der trods alt ender, hvor det skal? Ingeniøren har besøgt DanWEEE Recycling i Hedehusene, der modtager 80 pct. af småt elektronikaffald fra de danske genbrugspladser.
Ingen kommentarer endnu. Start debatten
DelUdskriv
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat