Her eksploderer amerikansk raket med forsyninger til rumstationen

Illustration: NASA TV

Tirsdag aften kl. 18.20 lokal tid eksploderede en raket kort efter opsendelsen med 2,2 ton forsyninger til Den Internationale Rumstation, ISS.

Den godt 40 meter høje raket eksploderede få sekunder inde i opsendelsen i en kugle af ild og røg, hvorefter den styrtede til jorden.

Læs også: Forskere advarer: Minisatelliter ude af kontrol truer sikkerheden i rummet

Raketten er kun den tredje bygget af det private firma Orbital Sciences Corp. på kontrakt med Nasa til 1,9 milliarder dollars. Den blev forsøgt sendt op fra den kommercielle rumbase Wallops Flight Facility i Virginia.

Endnu ved man ikke, hvad der gik galt, men data fra raketten bliver allerede nu gennemgået, ligesom Orbital Sciences indsamler vragdele til analyse.

»Vi kommer forhåbentlig snart til at forstå, hvad der skete, og så er vi snart på sporet igen. Vi har set alt det her ske før i vores branche, og vi har set hold komme sig efter det. Det vil vi også gøre,« siger direktør Frank Culbertson fra firmaet.

Den ødelagte raket har en anslået værdi af cirka 200 millioner dollars.

Firmaet skriver i en pressemeddelelse, at ingen kom til skade under eksplosionen, der dog har beskadiget en del af opsendingsplatformen.

Læs også: Nasa dropper verdens største solsejl til 123 millioner kroner

Ifølge BBC’s videnskabskorrespondent Jonathan Amos bør man som noget af det første undersøge de AJ-26 motorer, der løfter raketten af sted.

Der er tale om modificerede russiskbyggede motorer, som oprindeligt blev konstrueret til den uheldssvangre sovjetiske måneraket N-1. De er blevet moderniseret til moderne standard, men allerede tidligere i år eksploderede en i testfasen.

Se billedgalleri af eksplosion her.

»Vi bliver nødt til at at vente på undersøgelsen og være meget grundige, før vi afgør, hvorvidt den er af betydning eller ej,« siger Frank Culbertson om spekulationerne i motorhavari.

Astronauterne på ISS, der fulgte opsendelsen via et tv-signal, har forsyninger nok til at overleve, indtil næste forsyningsraket bliver sendt af sted. Det bekræfter en af lederne af Nasas afdeling for Human Exploration, William Gerstenmaier.

Han fremhæver, at astronauterne har forsyninger til seks måneder. Yderligere lander et russisk forsyningsskib ifølge Reuters på ISS kun 14 timer efter eksplosionen i Virginia.

Læs også: Ny succes for Orbital: Rumkapsel kom godt afsted mod rumstation

William Gerstenmaier forsikrer i samme udtalelse producenten bag raketten om, at Nasa har været fuldt tilfreds med de første to opsendelser med Antares-raketter.

Kilde BBC
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Fejler range safety ikke her? Burde den raket ikke være sprængt i det øjeblik den mister fremdrift?

Godt nok når den ikke særligt højt op, men en ildkugle i luften må være bedre end en ildkugle midt på pad.

 • 5
 • 2

ja efter amerikanske teknikere..modificerede motoren men endnu ved ingen hvad der var årsagen disse motorer er verdens bedste motorer der er vel en grund til at amerikanerne importerer dem

 • 1
 • 10

Da NASA benyttede deres launch site på cape canaveral, var der jo et kæmpe ryddet område i alle retninger omkring rampen... her ser det ud til at der ligger bygninger over det hele!

er der nogen som ved hvor (den forsøgte) opsendelse fandst sted?

 • 0
 • 0

http://www.spacelaunchreport.com/taurus2.html

After successfully testing the first three AJ-26 engines, the program suffered a setback when a fourth engine suffered a failure during a June 9, 2011 static test at Stennis Space Center's E-1 test stand. The engine caught fire during the aborted test because of a kerosene fuel leak from an engine manifold. The root cause was subsequently determined to be stress corrosion cracking of the 40-year old metal.

Det har nok været pga. prisen, at man har importeret dem. De har haft 2 motorfejl under test.

Iøvrigt viser det, at der er generelt større risici ved at designe en raket med én førstetrinsmotor.

 • 0
 • 1
 • der går rygter om, at motorerne slet ikke er ombyggede Russiske motorer, men standard motorer fra et overskudslager hos AnsaldoBreda…
 • 5
 • 2

(Wallops Island, Virginia, hvor der også er et stykke til den nærmeste nabo)

Det kan godt være der er langt til nærmest nabo, jeg kan bare ikke forstå hvorfor de har valgt at ligge så mange af deres egne bygninger ved siden af. (i videoen tæller jeg ~10 bygninger i nærheden af rampen) Det kan godt være at alt personale er evakueret flere kilometer væk, men det er vel unødvendigt at have alle de bygninger så tæt på... I videoen kunne det også godt se ud til at et par af husene er væk nu ;)

 • 0
 • 0

Det ligner reflekser i optikken på kameraet.

Det er helt klart refleksioner i optikken. Det ses tit ved opsendelser efter solnedgang.

Det ses at flammen skifter fra nominel til ox-rich kort før det hele går ned. Det kunne tyde på en fejl i fuelforsyningen, så motoren er gået ox-rich og derefter har brændt hul i kølekappen, enten på grund af den rige ilt-atmosfære eller som følge af manglende køling pga. svigt i fuelforsyning.

 • 5
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten