Her er dinosaurernes nye stamtræ

Til venstre ses det gamle stamtræ, hvor Ornithischia er fugleagtige dinosaurer, og Saurischia er reptilagtige. Tyrannosaurus Rex hører under Theropoda. Til højre ses den nye opdeling, der knytter Theropoda og Ornithischia tættere sammen og finder en overraskende plads til Herrersauidae, som det tidligere har været uklart, hvor skulle placeres. Illustration: Nature

Læs også: En torosaurus er alligevel ikke en torosaurus

I en artikel i Nature præsenterer Matthew G. Baron fra University of Cambridge i England sammen med to kolleger et nyt stamtræ for dinosaurerne til erstatning for den opdeling, som har været accepteret gennem 130 år.

Fugledinosauere yngrer end troet

Det er en omfattende analyse af mange dinosaurer og deres karakteristika, der får de tre forskere til at fremsætte en ny hypotese for dinosaurernes stamtræ. Den mest afgørende ændring er, at de fugleagtige dinosaurer, Ornithischia, opstod langt senere, end hidtil formodet - måske først for 200 millioner år siden eller endnu senere.

Læs også: Pruttede dinosaurer Jorden varmere?

Det er også overraskende, at den kødædende Herrarasauridae nu placeres i tæt slægtskab med de planteædende Sauropoder.

Sydligt oprindelsessted droppet

Også hvad angår dinosaurernes oprindelsessted flytter forskerne nu fokus fra Sydamerika til den nordlige halvkugle.

Læs også: Hemmelig dinosaurkoloni levede videre i en halv million år

Kevin Padian fra University of California, Berkeley, der har været med til at bedømme forskningsartiklen, før den blev accepteret til offentliggørelse, skriver i en kommentar i Nature, at det nye stamtræ bygger på tidligere forskning, men det på mange måder er både originalt og overraskende.

Palæontologisk nybrud vil kræve tid

På mange måder finder Padian analysen logisk og sammenhængende, og han noterer, at nogle af de seneste fund understøtter den opdeling, der fremgår af det nye stamtræ. Han slutter dog sin kommentar med denne forsigtige konklusion:

"Det bliver interessant at se, hvordan palæontologer modtager denne originale og provokatoriske revurdering af dinosaurernes oprindelse og slægtskab".

Det bliver nok ikke uden modstand, at det nye stamtræ eventuelt kommer til at slå igennem.