Det kører på sidste årti for den internationale rumstation ISS, som siden 2000 har tjent videnskaben med oceaner af forsøg, udført af flere end 200 astronauter fra hele verden.
Når den sidste astronaut har forladt skuden, er det planen, at rumstationen skal times til at falde ned over det område i Stillehavet, der kaldes Point Nemo.
Det ligger ved koordinaterne 48°52.6′S 123°23.6′W og er tidligere blevet valgt som gravsted for gamle rumfartøjer, da det er det punkt i havet, som ligger længst fra land.
Området kaldes 'Spacecraft Cemetery', og der skulle ligge mindst 263 andre udtjente stykker rumskrot i området.
I januar 2031 er det så målet, at de rester, der er tilbage af rumstationen efter turen ned gennem atmosfæren, vil havne samme sted.
Astronauterne er dog langt fra begyndt at pakke flyttekasserne, for der er stadigvæk mange opgaver, der venter i de sidste år – ikke mindst at føre de mange igangsatte medicinske og miljøvidenskabelige forsøg til dørs.
Blandt andet er rumstationen længe set som en slags overgang til en rejse til Mars, hvor en masse videnskabelige forsøg bl.a. skal afdække, hvad langvarige rumrejser betyder for kroppen, og om man kan dyrke fødevarer og 3D-printe reservedele i rummet på vej derud.
Men i løbet af årtiet vil arbejdet altså også løbende blive overdraget til kommercielle udbydere, hvor op til flere har budt sig til.
Kort før jul annoncerede NASA, at agenturet havde doneret knap 3 mia. kroner til tre amerikanske selskaber, som er udvalgt til at overtage opgaven med at sikre USA’s tilstedeværelse i lav jordbanehøjde.
Et af selskaberne er Lockheed Martins Nanoracks, som i efteråret 2021 meldte ud, at de vil opsende deres kommercielle rumstation Starlab i 2027.
Blue Origins satser på at kunne gøre dem kunsten efter – også i slutningen af dette årti og med en næsten matchende pengepose med fra Nasa.
Selskabet, der har Jeff Bezos i spidsen, har slået sig sammen med bl.a. Boeing og Sierra Space om rumstationen Orbital Reef, der ligeledes skal placeres i lavt kredsløb. Målet er både at give plads til virksomheder og universiteters forskning, men også til rumturister.
Sidste pengemodtager er Northrop, som ligeledes har planer om en station, der også rummer turisme.
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard