Her bliver den internationale rumstation dumpet i 2031

3. februar 2022 kl. 12:27
Her bliver den internationale rumstation dumpet i 2031
Ved det røde mærke bliver rumstationen stedt til hvile efter 30 års tro tjeneste. Illustration: Google Maps.
ISS er gået ind i sit sidste årti, inden stationen bliver smidt ned over Point Nemo.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det kører på sidste årti for den internationale rumstation ISS, som siden 2000 har tjent videnskaben med oceaner af forsøg, udført af flere end 200 astronauter fra hele verden.

Når den sidste astronaut har forladt skuden, er det planen, at rumstationen skal times til at falde ned over det område i Stillehavet, der kaldes Point Nemo.

Det ligger ved koordinaterne 48°52.6′S 123°23.6′W og er tidligere blevet valgt som gravsted for gamle rumfartøjer, da det er det punkt i havet, som ligger længst fra land.

Området kaldes 'Spacecraft Cemetery', og der skulle ligge mindst 263 andre udtjente stykker rumskrot i området.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Deltag i debatten: Hvorfor skal vi overhovedet bo på Mars?

I januar 2031 er det så målet, at de rester, der er tilbage af rumstationen efter turen ned gennem atmosfæren, vil havne samme sted.

Astronauterne er dog langt fra begyndt at pakke flyttekasserne, for der er stadigvæk mange opgaver, der venter i de sidste år – ikke mindst at føre de mange igangsatte medicinske og miljøvidenskabelige forsøg til dørs.

Arbejdet overgår til private selskaber

Blandt andet er rumstationen længe set som en slags overgang til en rejse til Mars, hvor en masse videnskabelige forsøg bl.a. skal afdække, hvad langvarige rumrejser betyder for kroppen, og om man kan dyrke fødevarer og 3D-printe reservedele i rummet på vej derud.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men i løbet af årtiet vil arbejdet altså også løbende blive overdraget til kommercielle udbydere, hvor op til flere har budt sig til.

Læs også: Jeff Bezos vil bygge kommerciel rumstation

Kort før jul annoncerede NASA, at agenturet havde doneret knap 3 mia. kroner til tre amerikanske selskaber, som er udvalgt til at overtage opgaven med at sikre USA’s tilstedeværelse i lav jordbanehøjde.

Et af selskaberne er Lockheed Martins Nanoracks, som i efteråret 2021 meldte ud, at de vil opsende deres kommercielle rumstation Starlab i 2027.

Blue Origins satser på at kunne gøre dem kunsten efter – også i slutningen af dette årti og med en næsten matchende pengepose med fra Nasa.

Selskabet, der har Jeff Bezos i spidsen, har slået sig sammen med bl.a. Boeing og Sierra Space om rumstationen Orbital Reef, der ligeledes skal placeres i lavt kredsløb. Målet er både at give plads til virksomheder og universiteters forskning, men også til rumturister.

Sidste pengemodtager er Northrop, som ligeledes har planer om en station, der også rummer turisme.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger