Henrik Nicolaisen fra Total: Her er planerne for indvinding af skifergas

15. maj 2013 kl. 15:11
Remote video URL
Se projektkoordinator i Total Henrik Nicolaisens oplæg ved Ingeniørens teknologiske topmøde om skifergas.
Artiklen er ældre end 30 dage

Højdepunkter fra Henrik Nicolaisens oplæg. Se hans PowerPoint-slides nederst:

Henrik Nicolaisen er projektkoordinator hos Total - det franske firma, som vil lave prøveboringer sammen med Nordsøfonden i Nordjylland.

Han fortæller om, hvordan en boring efter skifergas anlægges, hvilke risici der er forbundet med produktionen, men også de positive erfaringer, man har i USA, hvor der er foretaget over 500.000 boringer.

I Danmark lyder vurderingen på 650 milliarder kubikmeter, og den første prøveboring vil koste Total i omegnen af 350 millioner kroner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ingeniørforeningen, IDA, har spurgt en række fagfolk i de fagtekniske selskaber Energi, Miljø, RISK og STAV om, de har tillid til udenlandske firmaer som Total i forhold til sikkerheden.

Dengang svarede 48 procent nej. Men Henrik Nicolaisen forsikrer, at Total sagtens kan løfte den miljømæssige opgave.

»Total er lille i Danmark, vi er to mennesker indtil nu. 2010 startede vi sammen med Nordsøfonden, der 20-procents partner, at interessere os for skifergas i DK«

»Vi har fået to licenser (Nordjylland og Sjælland nord for Roskilde) til den danske undergrund i forhold til skifergas.«

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi har brugt over to år på at undersøge, om der rent faktisk findes skifergas i Danmark. Sæby 1 fra Nordjylland har givet et stort datagrundlag. På det nordlige sjælland ved vi ikke ret meget. De bedste vurderinger og undersøgelser er fra 1950’erne.«

Fase to: 2012-14 vil bestå af 2D seimiske boringer, næste fase bliver de horisontale boringer.

»Kan vi forvente et gasmarked i Danmark, hvis vi får etableret skifergas-produktion i Danmark,« spørger Henrik Nicolaisen og giver selv svaret:

»2024 når vi et punkt, hvor vi bliver nødt til at importere gas til Danmark, hvis vores forbrug skal opretholdes. Så vi bliver afhængige afhængige af andet, end vedvarende energikilde. I hvert fald for en overgang.«

»I Danmark har vi strenge krav om, at de stoffer, der bruges til fracking. Alt vil blive åbent, og borgerne i Nordjylland vil også kunne tilgå data og erfaringer fra boringer, hvis der opstår tvivl og frygt for, hvorvidt skifergassen er sikker osv.«

  • Spørgsmål fra salen:

Totals argument for at skifergas kan forlænge Danmarks selvforsyning holder ikke. Det viser eksempelvis energiudspillet 'Vores energi', hvor man har kigget på vores egentlig forbrug af gas i 2035. Hvad siger du til det?

Nicolaisen: »Jeg må forholde mig til de tal, som ligger der nu. Vi må bare erkende, at vi ikke bliver ved med at være selvforsynende med gas i Danmark, som situationen ser ud nu.«

Hvad med åbenhed om de miljøkonsekvenser, som nordjyderne har krav på. Jeg tænker især på de kemikalier, som skal sprøjtes ned i undergrunden sammen med vandet til fracking. Politikerne i Frederikshavn vil have svar i en grundig VVM-redegørelse

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Hvis vores efterforskningsboring er positiv, laver vi en ansøgning til den danske stat. Den ansøgning vil jo også indeholde et grundig analyse af, hvad de stoffer betyder for miljø omkring skifergasboringen. Jeg mener, at der allerede i dag er fuld åbenhed om det her,« siger Henrik Nicolaisen.

Planerne for indvinding i Danmark v/ Henrik Nicolaisen, projektkoordinator, Total

Totals Henrik Nicolaisens præsentation på Ingeniørens skifergasmøde

Remote video URL

7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger