Hemmeligholdt udgravning viser det sekund, asteroide ramte Jorden

Et virvar af fisk, træer og uddøde blæksprutter er dukket op i en stivnet sø i North Dakota. Illustration: Robert DePalma

Forestil dig, at du tager en sæk cement og hælder ned i et akvarium fyldt med fisk og planter. Efter få sekunder begynder fiskene at indånde de små grå partikler, der forvandler det klare vand til en grå sovs – og efter kun få minutter begynder alt liv at stivne.

En lignende stivnet klump har amerikanske forskere fundet og udgravet i North Dakotas Hell Creek formation, og klumpen er intet mindre end et øjebliksbillede af, hvordan livet i en flod så ud, i minutterne efter at den såkaldte Chicxulub-asteroide ramte Jorden for 66 mio. år siden.

Billedet med cement er dog ikke helt dækkende for, hvad der præcis skete i søen. Da asteroiden ramte Jorden, udløste det nemlig ekstreme jordskælv med 10 til 11 på richterskalaen, der fik vandet i floden og søer omkring den til at blive kastet frem og tilbage, mens jord og sten væltede ned i vandet sammen med de tektitter – glaserede mineraler dannet ved nedslaget – der forvandlede luften til en tyk tåge.

I en artikel i Proceedings of the National Academy of Science har forskerne beskrevet, hvad de kan se i floden, og i en pressemeddelelse uddyber hovedforfatter Robert DePalma fundene:

»En sammenfiltret masse af ferskvandsfisk, landlevende hvirveldyr, træer, grene, stammer, uddøde blæksprutter og andre vandlevende dyr var alle pakket sammen i det her lag fra en bølge af vand,« fortæller Robert DePalma fra University of Kansas, hvor han arbejder som palæontolog.

Robert DePalma opdagede for første gang området i 2012, hvor han fik adgang af ejeren, og har siden udgravet det i hemmelighed, kun med enkelte kollegaer, der også er medforfattere på forskningsartiklen.

Fisk indåndede partikler fra nedslaget

I den forstenede masse, der kun har en tykkelse på lidt over en meter, har forskerne også fundet et utal af ukendte fiskearter, samt kendte arter som en to meter lang stør af arten paddestør. Langt de fleste fisk er uden tegn på at være skadet. Måske lige bortset fra en fisk, som – ifølge forskerne – har ramt et træ og er brækket midt over under katastrofen.

De mange fisk er også fundet med kun små mængder tektitter i deres gæller, hvilket tyder på, at de kun har levet i få minutter, før floden er stivnet i en slags tyk sovs.

»Fiskene blev begravet hurtigt, men ikke så hurtigt, at de ikke havde tid til at indånde de partikler, der væltede ned i floden,« siger medforfatter David Burnham fra University of Kansas og bemærker, at de fleste fisk levede i overfladen.

»De indåndede partiklerne, mens de svømmede i overfladen. Vi har fundet små mængder af partikler i gællerne, men vi ved ikke, om nogle også døde af at indånde disse,« siger David Burnham.

Svært ikke at blive berørt

De nye opdagelse har fået bred opmærksomhed i flere internationale medier som New York Times, The Guardian og BBC, og forskerne er heller ikke tilbageholdende med at kalde det en sensation af en opdagelse:

»Det er svært ikke at blive berørt og passioneret omkring det her. Vi kigger på minut for minut-fortegnelser over et af de mest afgørende øjeblikke i Jordens historie. Ingen anden udgravning har en opdagelse som denne. Og denne særlige hændelse er knyttet direkte til os alle sammen, til ethvert pattedyr på Jorden. Det var i dette øjeblik, vi arvede Jorden. Intet var det samme efter nedslaget. Det blev en planet med pattedyr i stedet for en planet med dinosaurer,« siger Robert DePalma.

Emner : Dyr
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

New Yorker artiklen bliver rimelig kritiseret i forskerkredse, fordi de detaljer Robert DePalma fortæller om ikke er at genfinde i forskningsartiklen i PNAS. Derfor har jeg holdt mig fra at gengive den for nu. Vi følger op med en mere uddybende artikel i avisen (og så på net), hvor vi folder historien mere ud og gengiver den debat som i øjeblikket rejser sig blandt palæontologer. (Og nej . Det er ikke en aprilsnar)

  • 6
  • 0

I artiklen skrives om ferskvandsfisk, blæksprutter iog andre vandlevende dyr. Der skulle nok stå marrine dyr, og så giver det mening. Med den sammensætning ligner det ganske rigtigt et sammenskyl fra en tsunami. Der er ingen der sætter spørgsmål ved at Chicxulub skete, heller ikke at det udløste meget store jordskælv. Det kan undre at man ikek beskæftiger sig emd trykbølgerne fra nedslaget, der hhelt sikkert har lammet eller dræbt store mængder af det marine liv. Det eneste er, at dinosaurne næppe kan sætte denne hændelse som den eneste årsag på deres gravsten.

  • 1
  • 2
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten