Hemmeligholdt rapport: Gensplejsede kartofler gav svulster

21. februar 2007 kl. 00:00
Efter otte års tovtrækkeri har offentligheden fået indblik i et russisk forsøg med rotter, der spiste genmodificerede kartofler. De fik svulster i nyren, og leveren svandt ind. Dansk forsker kalder forsøget rodet og for lille til at kunne bruges.
Artiklen er ældre end 30 dage

En rapport holdt hemmelig af amerikanske Monsanto og et russisk universitet i otte år kan nu få diskussionen om genmodificeret mad til at eksplodere i hele verden.

Rapporten angiver, at dyr, som spiser genmodificerede kartofler, får en forhøjet risiko for celleforandringer i de indre organer.
 
I forsøget faldt vægten og mængden af hæmoglobin i blodet væsentligt hos en flok forsøgsrotter i forhold til en kontrolgruppe. Svulster i nyren og tegn på nedbrydning af leveren og var desuden mere markante.

Rapporten vækker opsigt af to årsager. For det første blev kartoflerne introduceret til den almindelige landmand i Rusland og Georgien i slutningen af 1990'erne. Dermed debuterede Rusland som et land med genmodificerede afgrøder - næsten helt uden offentlig debat, for GMO-teknikken kendtes dårligt i det store rige.

Men de nye former for kartofler var hårdt tiltrængte. Colorado-billen, et skadedyr, som kom til Rusland i amerikanske fødevarer efter Anden Verdenskrig, koster de russiske kartoffelavlere milliard-beløb hvert år.
Det problem ville angiveligt ophøre med GMO-kartoflerne solgt af amerikanske Monsanto, verdens største leverandør af sprøjtemidler og genmodificerede frø.
 
Selvsamme firma nægtede sammen med Institute of Nutrition ved Russian Academy of Medical Sciences at give offentligheden indblik i undersøgelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For det andet minder undersøgelsen om en tilsvarende foretaget af den skotske forsker Arpad Pusztai i samme tidsrum. Han stod frem i britisk fjernsyn med resultater, der antydede, at selve gensplejsningen af kartofler kunne give sundhedsmæssige problemer ved anvendelse som fødevare.

Resultaterne vakte postyr og blev trykt i det ansete britiske tidsskrift The Lancet. Kort efter blev Arpad Pusztai fyret fra sit institut med beskyldninger om dårlig videnskab blandt andet ved forskelle i foderet til grupper af forsøgsrotter.

Det er i denne kontekst, at rapporten dumper ned. Som et udslag af, at Greenpeaces russiske afdeling brugte otte år og måtte igennem tre retssager ved en domstol, før den komplette del af rapporten blev frigivet.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger