Hemmelighedsfuld odyssé sikrede købet af Andreas Mogensens rumkapsel

Sådan ser Soyuz TMA-18M ud - på Danmarks Tekniske Museum kan man få et kig ind i den. Illustration: DTM

Hvordan vil det mon være at bumle ned gennem Jordens atmosfære, siddende i en russisk Soyuz-kapsel kun beskyttet af seks centimeters aluminium og samtidig agere højrehånd for Danmarks astronaut, Andreas Mogensen?

Det kan vi få lov til at opleve gennem virtuel reality (VR) på Danmarks Tekniske Museum i Helsingør fra i dag og frem til slutningen af november i den nye udstilling Rummet Tur-Retur.

Den danskudviklede VR-oplevelse vil sikkert appellere til mange, der ikke har hang til rumsyge – eller her på Jorden køresyge - for man kan blive en anelse svimmel af VR.

Udstillingens virkelige trækplaster er dog en vaskeægte, russisk Soyuz-kapsel, der har været ude i rummet.

Soyuz TMA-18M

Der er jo ikke tale om en hvilken som helst rumkapsel, men præcis Soyuz TMA-18M, som Andreas Mogensen 2. september 2015 sad i på sin rejse til Den Internationale Rumstation, ISS.

Læs også: Spørg Scientariet: Hvordan lugter der på rumstationen?

Tilmed kom den tilbage til Jorden i marts 2016 med den dengang nykårede NASA-rekordholder for flest dage i rummet, Nasas astronaut Scott Kelly, og den russiske kosmonaut Mikhail Kornienko, der begge havde opholdt sig et år i rummet som led i et særligt forsøg. Så det er en næsten sagnomspunden genstand.

Nu står rumkapslen altså i Helsingør, tilmed monteret med Andreas Mogensens eget formstøbte sæde og alt udstyr.

To års købsforhandlinger

Med et glimt i øjet kan man sige, at den strabadserende rejse på få timer gennem atmosfæren er intet at regne imod den odyssé, som rumkapslen har været igennem nede på Jorden; fra den landede på en øde slette i Kasakhstan til den havnede i Nordsjælland - med udsigt til hurtigt at opnå rang af (inter)nationalt klenodie …

Læs også: Rumfart: 12 store begivenheder vi holder øje med i 2018

Det har taget museets direktør, Jesper Buris Larsen, to år at få kontrakt på købet af rumkapslen, som Aage og Johanne Louis-Hansens Fond har betalt.

Der står kun to andre Soyuz-kapsler i Europa, nemlig ved Den Europæiske Rumorganisation Esas hovedkvarter i Holland og på Science Museum i London.

Og nu har den russiske rumorganisation endda netop meddelt, at de ikke sælger flere rumkapsler.

»Så kapslen er unik,« fortæller Jesper Buris Larsen.

Komplicerede forhandlinger

Udover at takke fonden for donationen kan Jesper Buris Larsen og museet også takke Danmarks ambassadør i Rusland, det danske rumkontor i Styrelsen for Forskning og Uddannelse og Esa, for uden deres hjælp var Helsingør ikke blevet kapslens nye rumhavn.

Læs også: Danske rumteknologer vil tættere på astronauter og rumturister

I første omgang skulle man have følere ude i forhold til russerne, og siden forhandle gennem de rette ’kanaler’.

Jesper Buris Larsen var selv seks gange i Rusland for at mødes med sælgerne.

Det første møde i selskab med Andreas Mogensen, hvor kapslen i øvrigt var skilt fuldkommen ad, fordi man som ren rutine gennemgår alle Soyuz-kapsler for eventuelle skader, så man kan rette eller forudse fejl på nye kapsler. Selve kapsel-modellen har 40 år på bagen og bliver løbende opgraderet.

Der har kort fortalt været omfattende forhandlinger. Jesper Buris Larsen har en fortid som kommunikationschef og marketingschef i FLSmidth-koncernen og derigennem masser af international forhandlingserfaring.

»Jeg har været mange steder på kloden og har stor erfaring fra udlandet. Men jeg må sige, at det her er noget af det mest komplicerede, jeg har været med til,« siger han.

Hemmelig pris og hemmeligt fundsted

Lige før jul sidste år fik museet så den bedste julegave nogensinde, for der kom besked fra Rusland om, at købet var gået igennem. Og lige efter påske ankom den cirka 1700 kilo tunge kapsel med en lastvogn fra Rusland.

Læs også: To år efter rumrejsen: Danmarks astronaut forfølger drømmen i Nasa

Hvorfra i Rusland er hemmeligt. Danmark har tavshedspligt, fordi der er stærk sikkerhed omkring Ruslands rumprogram, der jo i dag er eneansvarlig for opsendelsen af astronauter til ISS.

Prisen er også hemmelig. Det har man aftalt med både fonden og russerne, men Jesper Buris Larsen løfter en flig med denne antydning:

»Kapslen koster millioner af kroner ...«

Sådan så det ud den 2. marts 2016, da Soyuz TMA-18M-kapslen var på vej til at lande med Nasas Scott Kelly, og Roscosmos' to kosmonauter Mikhail Kornienko og Sergey Volkov på en slette i Kasakhstan. Illustration: NASA/Bill Ingalls

Se rumdragt og leg selv astronaut

I dag er der så liftoff, når Andreas Mogensen, H.K.H. prins Joachim og kulturminister Mette Bock klipper snoren til udstillingen Rummet tur-retur.

Besøgende kan den næste uge endda nå at se Andreas Mogensens rumdragt, som han havde på i Soyuz’en. Den har Nationalmuseet været så venlig at udlåne.

Læs også: ESA søger ingeniører og forskere til Månen og Mars

Og ellers er udstillingen spækket med ting og sager med relation til rummet. F.eks. en model af klimaobservatoriet Asim, der netop er monteret uden på ISS, og en primitiv model af Ørsted-satellitten lavet i pap og klæbet sammen med klisterbånd hjemme på en forskers køkkenbord.

Udstillingen rummer også det vandrensningsudstyr fra danske Aquaporin og Danish Aerospace Company, som Andreas Mogensen lavede forsøg med på ISS. Og en prototype af nogle nye træningstights med sensorer, som det danske firma Ohmatex har udviklet til astronauter.

Museets gæster kan også lege astronauter med hvide astronaut-kostumer og tre forskellige hjelme. Og en montre runder meget naturligt vores fascination for science fiction med modeller af Tusindårsfalken fra Star Wars og USS Enterprise fra Star Trek.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

"med den nykårede verdensrekordholder for flest dage i rummet, Nasas astronaut Scott Kelly, og den russiske kosmonaut Mikhail Kornienko"

Dette er vist ikke korret.

  • 1
  • 0

Kapslen kan ikke genbruges i rumprogrammet. Eneste værdi den teknisk, fagligt har er den viden der udtrækkes ved de obligatoriske tjek og test af kapslerne når de kommer tilbage til producenten efter landing. der gennemgår de et omfattende tjek program.

Men der er et meget sultent kommercielt internationalt marked for alt der har været i rummet.

  • 0
  • 0

Hej Henrik, Du har fuldstændig ret. Scott Kellys længst-tid-i-rummet rekord er alene for amerikanske astronauter.

Det menneske der p.t. har opholdt sig længst i rummet (879 dage) er russeren Gennady Padalka.

Før ham var rekorden hos russeren Sergei Konstantinovich Krikalev, som nogen nok husker som den cosmonaut der befandt sig på rumastationen MIR da Sovjetunionen kollapsede. Han er således det eneste menneske nogensinde der har er rejst ud i rummet med et statsborgerskab og kommet hjem med nyt statsborgerskab. Fløj ud som Sovjetborger og kom hjem som russer.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten