Hemmelighedsfuld minister: Frekvensauktion stadig udskudt på ubestemt tid

Illustration: www.jeppebnielsen.com

Præcis en måned efter at Energistyrelsen uden varsel eller forklaring udskød en længe ventet frekvensauktion på ubestemt tid, står branchen stadig uden en forklaring på udskydelsen.

Spørgsmålet om auktionen lå derfor i luften, da telebranchen mødtes til sin årlige konference onsdag. Det var energi- forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) også klar over, da han gik på scenen foran branchen.

Læs også: Udskudt uden forklaring: Branche undrer sig over mobil-auktion

»Elefanten i rummet skal vi også lige omkring. Jeg havde utroligt gerne set, at frekvensauktionen var i fuld gang og jeg beklager meget, at den er udskudt,« sagde han efter at have fremhævet regeringens bredbåndspulje.

»Jeg kan desværre ikke sige mere om, hvorfor og hvornår i kan forvente, at den kommer på sporet igen. Det eneste jeg kan appellere til er, at I har tillid til vores håndtering af sagen. Vi lægger stor vægt på det frugtbare og konstruktive samarbejde, vi har med jer i branchen,« fortsatte ministeren.

Læs også: Fastfrosset mobil-auktion: Socialdemokrat kræver forklaring

Og den kortfattede meddelelse adskiller sig ikke fra, hvad branchen får at vide bag mere lukkede døre, forsikrer Jakob Willer, direktør i Teleindustrien.

»Jeg ved ikke mere, end vi har fået at vide her. De må have deres grunde, og det må vi have tillid til,« konstaterer han over for Ingeniøren.

5G fra eksisterende master

Tilliden er imidlertid ikke ensbetydende med, at branchen ikke har brug for en afklaring.

»Vi har lige hørt fra TDC, at det er vigtigt med en afklaring. Det har betydning for, hvordan selskaberne planlægger deres netværk,« fortsætter Jakob Willer med henvisning til en præsentation af TDC’s 5G-planer.

Netop udrulning af 5G er fokus for en del af konferencen. Her fortalte professor Preben Mogensen fra Aalborg Universitet blandt andet, at 5G uden problemer kan udrulles på eksisterende frekvenser og mastepositioner, men at de høje hastigheder, der ofte forbindes med teknologien, først kan nås når selskaberne får flere og højere frekvenser til rådighed.

TDC lagde derfor i sin præsentation vægt på, at adgangen til frekvenser er væsentlig at kende, når der skal lægges planer for eksempelvis 5G.

Frekvensauktionen skulle i løbet af efteråret afgøre, hvem der fremover får adgang til at levere mobilt bredbånd på 700-, 900- og 2300-MHz-båndet.