Hemmelighedsfuld ingeniør får opbakning til sine koldfusions-principper
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Hemmelighedsfuld ingeniør får opbakning til sine koldfusions-principper

Har den italienske ingeniør Andrea Rossi opfundet en smart måde til at genere energi baseret på et kold-fusion-lignende princip, eller er han en svindler?

Det har været diskuteret intenst de senere år - også blandt debattørerne her på sitet, siden vi sidst skrev en række artikler om Rossis ideer og produkter.

Læs også: Italiensk ingeniør vil masseproducere billig energi baseret på kold fusion

Andrea Rossi har længe været meget hemmelighedsfuld omkring sit produkt og ikke ladet andre kigge ham i kortene. Han har desuden haft svært ved at leve op til sine erklæringer om at have et kommercielt produkt klar til lovede tidspunkter.

Det har fået skeptikere til at beskylde Rossi for at være en snyder.

Læs også: Skeptisk ingeniør: Snød fejlforbundet elstik forskere til at tro på kold fusion?

Første uafhængige test

Fem svenske og to italienske forskere og ingeniører har dog nu haft mulighed for at lave en fuldstændig uafhængig test af Andrea Rossis E-Cat.

De konkluderer, at der rent faktisk sker en energiproduktion i en reaktor indeholdende et hydrogen-nikkel-pulver og et ukendt katalysatormateriale, som ikke kan forklares med en kemisk reaktion.

De syv forskere er tilknyttet universitetet i Bologna, Uppsala Universitet og Kungl. Tekniska Högskolan i Stockholm.

Undersøgelsen indeholder ingen forklaring på, hvad der så er årsag til energiproduktionen, og ordene kold fusion eller Low Energy Nuclear Reactions (LENR) indgår ikke i rapporten, der beskriver undersøgelsen.

Der foreligger flere mere eller mindre spekulative teorier om, hvordan kernereaktioner kan foregå ved lav energi. Ingen af disse er dog bredt accepteret.

Læs også: Her er teorierne der skal forklare kold fusion

Undersøgelsen, som delvist er finansieret af Elforsk i Sverige, er frit tilgængelig via arxiv.org.

Ny Teknik i Sverige har forelagt rapporten for Peter Ekström, der er lektor i kernefysik ved universitetet i Lund. Han forklarer, at rapporten indeholder flere svagheder, men han vil først senere vende tilbage med konkrete eksempler herpå.

Test i to omgange

Rossis E-cat er undersøgt i to omgange. Første gang i december 2012 under en kørsel på 96 timer. Anden gang i marts 2013 under en kørsel på 116 timer.

I begge omgange blev der produceret varme, som langt overgik det, man kunne opnå ved kemiske reaktioner, skriver forskerne.

De skriver også, at yderligere undersøgelser, som forventes begyndt i løbet af denne sommer, og som vil vare seks måneder, er nødvendige for at kunne fastslå årsagen til varmeproduktionen.

Der blev undersøgt to forskellige varianter af Rossis E-cat i december og marts. E-cat HT2, som blev testet i marts, er en stålcylinder med en diameter på 9 cm og en længde på 33 cm.

I marts-forsøget blev der produceret 62 kWh for et forbrug på 33 kWh, og i december-forsøget blev der produceret 160 kWh for et forbrug på 35 kWh. I begge situationer blev eksperimentet afbrudt, før brændstoffet var brugt op.

Forskerne skriver, at de mener, at marts-undersøgelsen kan betragtes som en forbedring i forhold til december-undersøgelsen, da flere problemer, som opstod under den første test, blev løst.

Testen blev foretaget i Andrea Rossis laboratorium, men uden at opfinderen selv var til stede.

Hvis man faktisk har læst rapporten selv så er det temmeligt tydeligt at forsøget er installeret og sat i gang Før "reviewerne" blivet lukket ind.

Rapporten indeholder en række "under de givne forudsætninger"-forbehold - naturligt nok, hvis man skal lægge navn & rygte til noget man ikke kan kontrollere.

  • 10
  • 0

Jeg anbefaler så absolut, at man har en sund skepsis over for Rossi, men hvad angår om testen var uafhængig eller ej, så skriver forskerne selv:

"We would especially like to thank Andrea Rossi, M.A., inventor of the E-Cat, for giving us the opportunity to independently test the apparatus".

Det vil næppe heller tjene deres anerkendelse som forskere, hvis det ikke var tilfældet.

  • 7
  • 2