Hemmelig auktion og dataudveksling mulig med ny dansk krypteringsmetode
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser og accepterer, at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Hemmelig auktion og dataudveksling mulig med ny dansk krypteringsmetode

Som de første i verden har danske forskere løst et årtier gammelt problem for kryptering: at lave avancerede beregninger på data, som er krypteret.

I praksis gør den nye metode fra Aarhus Universitet, kaldet Secure Multiparty Computing, det muligt at beregne f.eks. en endelig auktionspris ud fra en række bud, selv om de er krypterede og dermed hemmelige. Det betyder også, at firmaer kan give samarbejdspartnere adgang til at se på deres allermest følsomme data - uden at afsløre noget som helst.

I årtier har det netop været en af krypteringens store udfordringer, fortæller projektets leder Ivan Damgaard, professor ved Datalogisk Institut på Aarhus Universitet.

»Siden 1980'erne har vi vidst, at det kunne lade sig gøre, og at potentialet var enormt - men det er først nu, at vi har bevist, at det er anvendeligt. Jeg mener bestemt, at det er et verdensgennembrud.«

Den 14. januar i år blev metoden for første gang brugt - og beregningen handlede om noget så jordnært, som hvad prisen for en sukkerroekvote skulle være.

Omkring 1.200 sukkerroedyrkere ville for første gang afholde en stor, fælles auktion over deres produktionskvoter, men der var et dilemma: For at finde frem til hammerslagsprisen på kvoterne, skulle køberne opgive, hvad de maksimalt ville betale - og sælgerne, hvad de som minimum ville have for deres kvote. Det var imidlertid oplysninger, som de 1.200 landmænd ville holde for dem selv, hvilket gjorde det umuligt at fastlægge den pris, som sikrede, at flest mulige kvoter rent faktisk blev solgt.

Men problemet blev løst med den nye krypteringsmetode, der for første gang i verden udførte en beregning på krypterede data. Den optimale auktionspris blev fundet, selv om buddene forblev hemmelige.

Digitaliseret handel

»Indtil for et par år siden kunne vi med nød og næppe sammenligne to krypterede heltal. Men i sukkerroeauktionen skulle der jo pludselig regnes på over 1.200 bud med 2.000 til 4.000 tal hver, så det er verdens første storskalaforsøg,« siger Ivan Damgaard, som understreger, at det ikke er udviklingen af kraftigere computere men en smartere metode, der har muliggjort succesen.

Traditionelt er kvoterne blevet handlet mand til mand med spyt i næven, men det er meget besværligt. Derfor er sukkerroedyrkerne og Danisco også glade for systemet, siger Klaus Sørensen, chefkonsulent hos Danske Sukkerroedyrkere:

»Det er svært at sætte beløb på besparelsen, men førhen skulle de ringe til hinanden og forhandle en pris, og det har krævet mange forgæves opkald og tabte handler.«

Danisco og sukkerroedyrkerne har allerede meldt ud, at de er interesserede i at bruge systemet, når auktionen skal afholdes igen til august.

Kundegrundlaget er generelt stort, vurderer Brian Troelsen, chefkonsulent i it-analysevirksomheden IDC.

»Metoden er interessant, for den kan bruges i mange sammenhænge på det globale råvaremarked, f.eks. med kaffe og guld, hvor der handles efter auktionsprincippet og for rigtig store beløb. Og det er godt, at systemet fungerer helt uden menneskelig indblanding, som jo ellers kan være en kilde til fejl.«

Krypteringsmetoden benytter beregninger modulo primtal og har en sikkerhed svarende til 1024 bit RSA kryptering. Det er en såkaldt "public key"-kryptering, hvor alle kender nøglen, der krypteres med, mens nøglen, som skal bruges til at pakke informationerne ud med, er hemmelig.

RSA-kryptering bruges i vidt omgang i e-handel og i digitale signaturer - men algoritmen der benyttes her er anderledes. Den har helt specielle matematiske egenskaber, som gør det muligt at håndtere den store udfordring, nemlig at regne på krypterede tal.

Stort potentiale

Ivan Damgaard har siden 1980?erne forsket intensivt i kryptologi og Secure Multiparty Computing og er et af verdens største navne på feltet.

Den hollandske krypteringsprofessor Ronald Cramer fra universitetet i Leiden er begejstret:

»Det her er intet mindre end et vendepunkt i historien,« siger Ronald Cramer, som lægger vægt på, at teknologien er helt banebrydende ny, da kryptering normalt handler om at "beskytte de gode fra de onde":

»Men det her sikrer, at forskellige parter kan samarbejde uden at afsløre ting, som de gerne vil holde for sig selv. For eksempel kan firmaer samkøre deres databaser uden risiko. Potentialet er enormt, og vi har kun set begyndelsen,« siger Ronald Cramer.

Forskerne bag projektet har dannet et konsortium, som skal skabe forretning på deres opdagelse. Tanken er, at virksomheder og organisationer kan købe en brugslicens, og det vil ikke kræve meget at ændre programmet, så det kan bruges i andre sammenhænge, mener Ivan Damgaard.

Budgettet for projektet er ca. 15 mio. kroner, hvoraf Højteknologifonden har støttet med 9,2 mio. kroner.

Kommentarer (0)