Helsingør vil udvinde 4.800 kg fosfor af spildevand

28. april 2016 kl. 16:575
Krüger skal bygge et fosforanlæg til rensningsanlægget i Helsingør. Anlægget skal udvinde fosfor af spildevandet, som man hidtil ikke har genanvendt. Tilbagebetalingstiden er syv-otte år.
Artiklen er ældre end 30 dage

Nu skal der udvindes fosfor af Helsingør-borgernes spildevand. Forsyning Helsingør har netop indviet et nyt anlæg, leveret af Krüger, som efter planen skal kunne udvinde 4.800 kg fosfor af byens spildevand.

Dermed føjer Helsingør sig til rækken af byer med rensningsanlæg, som er begyndt at udvinde fosfor af spildevandet. Fosfor anvendes i kunstgødning og forventes at blive en global mangelvare.

Læs også: Aarhus udvinder rent fosfor til markerne af byens spildevand

»Vi ønsker at være en grøn virksomhed, der udnytter ressourcer, der kan blive knaphed på i fremtiden,« siger Charly Dahlsen, der er produktionsleder på Forsyning Helsingør, i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge salgschef Bjarne Mogensen fra Krüger er det det første fosforanlæg, virksomheden bygger i Danmark, men virksomheden har trukket på erfaringer fra Belgien og Tyskland.

Læs også: I Billund er spildevand en ressource

Kan blive en god forretning

Forsyning Helsingør forventer en tilbagebetalingstid på 7-8 år på anlægget med de nuværende priser, men peger også på, at hvis fosfor bliver en global mangelvare, kan prisen stige drastisk og gøre anlægget til en god forretning.

Det er dog ikke Forsyning Helsingørs primære målsætning:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Lektor advarer: Fosfatmangel får fødevarekrise til at eksplodere

Miljømæssigt er fosforanlægget ligeledes en forbedring, da renseanlægget fremover ikke skal bruge så mange kemikalier til traditionel fosforfjernelse.

Det vil samtidig reducere de årlige driftsudgifter til fosforfjernelse med anslået ca. 0,2 mio. kr.

Læs også: ANALYSE: Fosfor kan blive næste kampplads i vandmiljøet

Genanvendelse af fosfor sker via metoden struvit-fældning, som giver et meget koncentreret produkt, der muliggør oplagring og transport.

Kan erstatte import af fosfor

Samtidig har struvit-fældning i kombination med biologisk fosforfjernelse potentiale til at genvinde fosfor i en biotilgængelig form.

Læs også: Miljøminister: Slut med at deponere fosfor fra vores spildevand

»Det giver mulighed for udfasning af kemiske fældningskemikalier, så man undgår kemisk slam, hvor fosforen er svært tilgængelig for planterne,« forklarer Bjarne Mogensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Også i Aaby Rensningsanlæg ved Aarhus og i Horsens har man etableret fosfor-udvindingsanlæg.

Per Krøyer fra Grundfos har tidligere over for Ingeniøren vurderet, at genvindingen af fosfor kan erstatte op til 20 procent af Danmarks import af fosfor, hvis den nye teknologi installeres på de op til 50 rensningsanlæg, der i dag har biogasproduktion og er af en størrelse, hvor det kan betale sig.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
10. maj 2016 kl. 12:27

Det andet struvitanlæg i nævner, udover i Aaby, ligger i Herning. Det er pt Danmarks største og forventes at udvinde 150 tons struvit pr år.

4
30. april 2016 kl. 15:54

Lægger mig fladt ned: Der er selvfølgelig tale om knap 5 ton! Beklager fejlen - og tak fordi I er vågne!

3
29. april 2016 kl. 16:23

En personækvivalent (1 PE) er fastsat til 1 kg Fosfor om året. Så Helsingørs befolkning på omkring 50.000 personer udleder næppe mere end 50 tons om året, og det er næppe muligt at fange alt fosfor.

Man regner med at slam fra danske renseanlæg indeholder omkring 4000 tons om året, så hovedparten af det tilledte fosfor til renseanlæg fældes i slammet.

Men den vigtigste forbruger (og "udleder") af fosfor er dansk landbrug, der spreder omkring 50.000 tons fosfor ud med gyllen på markerne.

Hvad med en fosforafgift?. Det er vel noget lettere at reducere fosforforbruget end at genvinde fosfor fra spildevand og gylle.

2
29. april 2016 kl. 14:46

...er det nok 4800 kg. :)

1
29. april 2016 kl. 14:28

Helsingør vil udvinde 4.800 tons fosfor af spildevand, lyder overskriften på artiklen.

4.800 tons er cirka en tredjedel af de 12.000 – 14.000 tons fosfor i handelsgødning, som danske landmænd bruger om året – totalt.

Artiklen slutter med, at Per Krøyer vurderer, at genvinding af fosfor på op til 50 rensningsanlæg, der producerer biogas, kan erstattet op til 20 procent af Danmarks import af fosfor.

Forsyning Helsingør oplyser selv, at de kan producere ca. 100 kg om ugen. Det blive til ca. 5 tons om året.

Hvordan er I nået frem til de 4.800 tons??