Hellere ølbrygger end it-konsulent

Brygmester Allan Poulsen fra Brøckhouse i Hillerød sætter grænsen ved en halv million liter øl om året. Når produktionen på hans såkaldte mikrobryggeri i løbet af næste år kommer derop, så bliver det ikke større, skønt den 47-årige elektronikingeniør med lethed kunne sælge meget mere af sin præmierede øl.

Ikke mindst julebryggen, som fik 17 ud af 18 stjerner i dagbladet Berlingske Tidendes julebrygtest i november i år og dermed blev kåret som Danmarks bedste juleøl, og som lageret er totalt rippet for - og så lige inden jul.

»Det lyder fristende, men hvis bryggeriet bliver større, så forsvinder hyggen. Jeg brygger ikke øl, fordi jeg vil være millionær eller direktør, men fordi jeg kan lide det. Og hvis vi udvider det yderligere, så ender jeg med at sidde på et kontor - og det var faktisk det, jeg ville væk fra, da jeg valgte at kvitte jobbet som it-konsulent sidste år,« siger Allan Poulsen og tager et fast greb om kaffekruset.

For selv om glæden ved et godt glas øl har bragt ham hen, hvor han er i dag, så foretrække han kaffe med fløde som brændstof, når han har arbejdstøjet på. Kun til frokost og når produktionen skal testes, drikker han øl. Derimod er en godnatøl fast tradition, og har været det siden de glade dage i fælleskøkkenet på Egmontkollegiet. De første mange år med Tuborg i glasset, senere blev det for kedeligt og han begyndte at drikke udenlandsk øl i stedet. I dag er det ofte hans eget bryg, der er i glasset.

Sjovere at brygge øl

Og det har det været, siden han i 1997 var moden til selv at forsøge sig som brygmester. Han loddede selv sin første kobberkedel og fik skabt et teoretisk fundament ved at læse udenlandsk faglitteratur og lærebøger fra brygmesteruddannelsen. Og så gik han ellers i gang.

Det gik rigtig godt. Foreningen Danske Ølentusiaster kunne lide hans øl, og der var rigtig god afsætning. Hobbybryggeriet blev udvidet til 2.000 liter om måneden, og Allan Poulsen gik ned på en fire dages arbejdsuge som it-konsulent for at få tid til at rode med malt og humle.

»Det var simpelthen sjovere at være brygmester end at være it-konsulent, og så valgte jeg at følge drømmen, selv om det har betydet en halvering af min løn. Min kone og jeg talte selvfølgelig om, hvad vi kunne tabe ved at satse på en usikker fremtid som iværksættere. Omvendt ville alternativet være at blive siddende bag ved skærmen - og måske senere ærgre sig over ikke at have vovet forsøget.«

I dag arbejder Allan Poulsens kone, Susanne Christensen, der er uddannet journalist, halvtids på bryggeriets kontor. På den måde får de to set mere til hinanden. Allan Poulsen har som regel en ti timers arbejdsdag, der begynder klokken 8 om morgenen og slutter ved 18-tiden. Derudover er der ind imellem prøvesmagning og rundvisning om aftenen, og så kigger han altid ind en gang i løbet af weekenden.

Bryggeriet har syv medarbejdere. To halvtids på kontoret, fire i produktionen og så Allan Poulsen selv, der har en hel knagerække med kasketter: indkøbschef, planlægningschef, personalechef og brygmester. Herudover har han stor gavn af sin flair for teknik, for der er masser af småting, der skal skrues på indimellem.

Som hjemmebagt rugbrød

Den manglende brygmestereksamen generer ikke Allan Poulsen, måske næsten tværtimod.

»Når jeg møder folk, der er uddannet brygmestre ved de utroligt meget, også om alt det, der kan gå galt. Så kan jeg godt undre mig over, hvordan det overhovedet er lykkedes for mig at brygge øl.«

Mens de store bryggerier løbende tager prøver under brygningen og kontrollerer produktet, så får øllet på Brøckhouse lov at passe sig selv, indtil det er færdigt.

»Man kan sammenligne min ølproduktion lidt med hjemmebagt rugbrød. Der er jo heller ingen, der begynder at tage temperaturen på deres rugbrød for at tjekke om det er færdigt. Det er en fornemmelse man har. Sådan er det også med min øl.«

Selv om det har været et forrygende år for Brøckhouse med en efterspørgsel, der langt overstiger udbuddet, så ender året med et underskud på to mio. kr. - ud af en omsætning på to mio. kr. I dag ejer Allan Poulsen en tredjedel af bryggeriet og har fået tre investorer ind, som har skudt i alt ti mio. kr. i foretagendet. Det var nødvendigt for at få råd til at etablere sig.

Men Allan Poulsen er optimistisk. Budgetterne for 2004 viser et mindre overskud på driften. Og som tidligere it-konsulent i netop økonomistyringssystemer ved bryggeren godt, hvad han snakker om.