Heliumballon med kilometerlang vandslange skal manipulere med klimaet

Enorme heliumballoner med en diameter som højden på Københavns Rådhus skal svæve i 20 kilometers højde over 64 steder på kloden og sprøjte partikler ud i atmosfæren. Sådan lyder drømmescenariet for et britisk projekt om klima-manipulation.

Projektet indledes dog i lidt mindre skala, når der i oktober opsendes en heliumballon til en kilometers højde. Eksperimentet er første skridt mod at afklare, om det er en overkommelig opgave at sprøjte partikler ud i stor højde for at begrænse solens indstråling og dermed sænke temperaturen på kloden.

Bag eksperimentet står forskere fra universiteterne i Bristol, Cambridge, Edinburgh og Oxford, der sammen med Marshall Aerospace har fået støtte fra den britiske regering til at bygge en ballon med en længde på 19 meter, samt en fleksibel slange og et trykanlæg, der kan sende vandpartikler ud gennem en slags forstøver på ballonens underside. Formålet er at teste ballon og slange under forskellige vejrforhold.

Efterligner vulkanudbrud

Klimaforskerne læner sig op ad målinger af klodens temperatur, efter at den filippinske vulkan Pinatubo gik i udbrud i 1991. Vulkanen sendte 18 millioner ton SO2-partikler op i 30 kilometers højde i 1991, hvilket sænkede klodens temperatur med en halv grad over to år.

Med projektet Spice (Stratospheric Particle Injection for Climate Engineering) vil forskerne efterligne vulkaners effekt, og projektet bygger blandt andet på en britisk undersøgelse fra 2009, der konkluderer, at klodens temperatur vil falde med to grader over et par år, hvis der årligt bliver sendt 10 millioner ton SO2-partikler op i stratosfæren.

En af Spice-projektets største udfordringer bliver dog at finde frem til den rette konstruktion for en fuldskala-kæmpeballon samt en 20 kilometer lang slange, der kan modstå et tryk på mellem 4.000 og 6.000 bar.

En anden udfordring bliver at finde frem til den perfekte partikel til klima-manipulation - altså en partikel, som skærmer mest muligt for solens indstråling.

Og endelig er Spice-projektet oppe mod et kor af kritikere, der advarer om, at klima-manipulation har alt for store omkostninger, slet ikke tager fat om roden af den globale opvarmning og risikerer at ændre på vejrsystemer med uoverskuelige konsekvenser.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Vulkanen sendte 18 millioner ton SO2-partikler op i 30 kilometers højde

Da jeg gik i skole var SO2 en gasart, som altså består af MEGET små "partikler".

Men hele projektet er jo det glade vanvid. ENHVER klimaændring vil være god for nogle og skidt for andre. Jeg tror at disse balloner, hvis de nogensinde kommer op, bliver oplagte terrormål.

Niels

 • 0
 • 0

...årligt bliver sendt 10 millioner ton SO2-partikler op i stratosfæren.

Er det ikke den slags der skaber syreregn?

...samt en 20 kilometer lang slange, der kan modstå et tryk på mellem 4.000 og 6.000 bar.

Er det alene pga væskens tryk inden i, eller er der mon også taget højde for slangens belastning under sin egen vægt? For 20 kilometers slange må jo alligevel veje en del.

 • 0
 • 0

På figuren står "Pumping pressure 140 bar" svarer til 14m vandsøjle. De 6000 bar svarer til 600 m vandsøjle så slangen skal forsynes med 6000 bars trykpumper mindst for hver 600 m. Eller 140 bars pumper for hver 14 m. De må veje en del.

 • 0
 • 0

Jeg forestiller mig at slangen består af mange stanger der hver har en kapilarrørs effekt i forhold til vand. Man vil derved kunne have små segmenter af vand hvilende på store segmenter af luft så den samlede vandsøjle er mindre end 14 m, ved 1 km testen.

 • 0
 • 0

Det er altså 10m/bar og ikke 10bar/m, så de 140bar kan løfte til 1400m. Men projektet bærer tydeligt præg af klimahysteri.

Jeg venter i øvrigt spændt på udfaldet af retssagen mod geologerne i Italien, som ikke advarede nok om jordskælvet.

Jeg mener ikke at de skal dømmes, og retssagen burde aldrig være startet, men IPCC skulle måske passe på. Hvis nu temperaturen i de kommende år falder, så har vi enten brugt penge som ikke var nødvendige, eller alle klimatiltagene har virket alt for godt, så vi nu har fået "omvendte" klimaforandringer, der vel er lige så skadelige. Det eneste saliggørende er jo et stabilt klima (temperatur).

 • 0
 • 0

Sikke nogle idioter!

Lad dog klimaet bestemme selv; vi behøver ikke påvirke det, hverken med sod eller vandpartikler. Det er mennesket der må tilpasse sig naturen ikke omvendt.

 • 0
 • 0

Ja hvad nu hvis det lykkes os at lave en positiv tilbagekobling med en temperatur sænkning? Så er der risiko for en ny istid!!, som vil være væsentlig værre for mennesket. Kloden er ligeglad, hvis temperaturen stiger 20 grader vil kloden stadig eksistere og der vil stadig være liv på kloden, men nok ikke menneskeheden. Hvis temperaturen falder 20 grader vil næsten alt flercelle liv uddø/gå i hi Kloden har åbenbart været dækket af is flere gange : https://secure.wikimedia.org/wikipedia/en/... Hovedparten af jordens eksistens har tilsyneladende været glacial, så det er en unormal periode vi lever i.

 • 0
 • 0

Er der nogen som har en idé om mængden af vand som det er målet at pumpe op? Eller hvilke type vand der skal bruges? er det fx ok at bruge saltvand (ødelægger sikker pumper og alt muligt andet)? Kan denne metode bruges til at sørge for regnvand til nogle af de tørre områder i verden fx sahara, da denne jo ligger relativt tæt på havet? Det vil samtidig været et sted hvor jeg kunne forestille mig at skyerne kunne have relativ stor temperatur effekt.

 • 0
 • 0

Sikke nogle idioter!

Lad dog klimaet bestemme selv; vi behøver ikke påvirke det, hverken med sod eller vandpartikler. Det er mennesket der må tilpasse sig naturen ikke omvendt.

Det lyder som det rene Anders And.

 • 0
 • 0

Det bliver noget af en bedrift at få sådan et system op at køre. Man kan så spekulere over om det er dét værd, men om ikke andet, så vil der vel blive rykket nogle milepæle rent teknologisk.

Og hvis man kan lave en 20km ledning op i luften, hvorfor så stoppe der? 100 km next step, Tilslutning til ISS, så får de rindende vand, selvom ledningen nok bliver snoet nogle gange om jordkloden i døgnet.

Om det har den ønskede effekt rent klimamæssigt kan jeg ikke overskue. Men det virker som om at kloden selv er igang med at regulere via øget regn, og alle der har set science fiction ved jo, at i fremtiden regner det hele tiden!

Men kan vi "vande" sahara og andre ørkenområder med disse nye fantastiske maskiner, så lad os prøve det. :-)

 • 0
 • 0

Lad dog klimaet bestemme selv; vi behøver ikke påvirke det,

Stop forureningen af atmosfæren - så behøver vi ikke påvirke klimaet.

Mvh Søren

 • 0
 • 0

Jeg tror at disse balloner, hvis de nogensinde kommer op, bliver oplagte terrormål.

terror? ej altså, selv hvis nogen ville ødelægge dem, så tror jeg ikke at det vil gøre befolkningen bange, hvilket jo er intensionen og definitionen på terror.

 • 0
 • 0

Lad dog klimaet bestemme selv; vi behøver ikke påvirke det, hverken med sod eller vandpartikler. Det er mennesket der må tilpasse sig naturen ikke omvendt.

Fint, men så skal vi vel også stoppe al udledning af CO2 for ellers så påvirker vi jo naturen.

 • 0
 • 0

"Fint, men så skal vi vel også stoppe al udledning af CO2 for ellers så påvirker vi jo naturen." Naturen er ikke bange for CO2 og geoengineering løser heller ikke udledning af CO2 ved at sprøjte endnu flere partikler i luften, tværtimod. Har du bemærket stigende antal dødende træer langs vejene? Det er på grund af kemisk luft forurening fra igangværende geoengineering SRM som tilfører enorme mængder svøvl, aluminium oxid, barium og nanopartikler i stort set alle atmosfæriske lag. Det har faktisk intet med udledning af CO2 eller global opvarmning(emne som er meget omdiskuteret i videnskabelige kredse, for når 30 000 videnskabsfolk rejser deres stemmer og risikerer deres arbejde for at blive hørt så måtte der være noget galt) at gøre i virkeligheden, men med erstatning af naturlige klimaprocesser med patenteret teknologi så folk bliver fuld afhængige af visse allrede magtfulde selskaber samt bevæbning af vores luftrum. Dette eksperiment tilhører geoengineering teknologier som er godt i gang med at ødelægge vores biodiversitet og naturlige omgivelser. Geoengineering teknologier har virkelig taget tilløb såsom GMO træer, GM alger og jern gødning i haverne. Grunden siger de som nævnt er kampen med global Varming som dog ikke kan konstateres i faktuelle data. I virkeligheden temperaturen ved polerne er faldet under 1C og hvis isen smelter skyldes akkumuleringer af radioaktivt materiale. Geoengieering gør at ozonhulerne blot bliver større(”A polar stratospheric cloud over McMurdo, Antarctica, on 24 August 2004. These clouds cause ozone depletion every spring because of anthropogenic chlorine in the stratosphere. The ozone hole is expected to disappear by the middle of this century, but with geoengineering, the Antarctic ozone hole would continue to form for another 30 to 70 years” http://climate.envsci.rutgers.edu/pdf/Whit...), biodiversiteten udslettes, klimamønster forandres, partikel forurening bliver en alvorlig problem, men der er nogle som får store fordele eksempelvis dem som ejer patenterne eller dem som skal betale store karbon skat, idet 1% investering i geoengineering besparer resterende 99% eventuel nedskærings af emissioner.

 • 0
 • 0

Ville det ikke være smartere at lave en pumpe der sænker trykket i slangen så meget at vandet fordamper i stedet? Så skal der ikke bruges så massive materialer til slangen, og kun en pumpe placeret i luftskibet er nødvendig. Jeg må dog indrømme at jeg ikke ved om det er muligt at pumpe de nødvendige mængder op med denne metode, samt om det ville tage for lang tid at pumpe de nødvendige mængder op.

Desuden er der også mulighed for at lave slangen som et varmelegeme der varmer vandet op til kogetemperatur, hvorefter det fortsætter op til ballonen. Igen vil jeg dog sige at jeg ikke har regnet på dette, men noget isolering og nogle metaltråde i røret burde ikke betyde de samme vægt-problemer, såvidt jeg kan forestille mig.

 • 0
 • 0

Hej Mikkel

Hvis du transpoter vandet op på gas form skal det kondenceres inden spray.

Hele denne idé virker vandvittig. Tænkt blot på hvad temperaturen er i 20 km højde...

-Eivind

 • 0
 • 0

I dag oven i geoengineering eksperimenterne starter den tiende WMO videnskabelige konference om Vejr Modifikation i Indonesien http://climate-l.iisd.org/category/issues/...

Disse aktiviteter, både vejrmodifikation og geoengineering har været kørende for mange år, uden at det brede befolkningen informeres eller spørges om tilladelse. Både er dybt uetiske og sker på bekostning af både natur og helbred, idet store mængder kemikalier udløses i vores omgivelser. Apropos de nødvendige mængder der skal pumpes op Mikkel, hvem definerer disse mænger og præcis hvorfor?

 • 0
 • 0

Press Release September 30, 2011 www.etcgroup.org

“Hold Your Hoses!”

Kink in UK’s ‘Trojan Hose’ geoengineering experiment, as European Parliament signals its opposition to planet-tinkering

Opponents of proposals to “geoengineer” the planet have two reasons to celebrate this week.

Firstly, ETC Group has learned that UK scientists, in the midst of controversy, are on the cusp of postponing an imminent test of an experimental hose (dubbed the “Trojan Hose” by opponents) designed to deliver sulphur dioxide to the stratosphere as a way to engineer a cooler planet. The test had been scheduled for October; on Monday, 60 groups from around the globe sent an open letter to the UK government and the research councils involved expressing their opposition to the experiment. No public announcement of the decision has been made and details must be clarified, but an undeniable lack of prior stakeholder engagement is the likely reason for the delay.

Secondly, the European Parliament meeting in Strasbourg on Thursday adopted a resolution expressing “opposition to proposals for large scale geoengineering” – the first time the European legislature has commented on the matter. The resolution aims at developing a common EU position ahead of next year’s United Nations Conference on Sustainable Development (Rio+20). The resolution also called for the establishment of “capacity within the UN system to monitor, evaluate and provide information about new technologies.” The Parliament’s call echoes recent calls from civil society, which stress the crucial need for strong participation in technology evaluation from social movements and civil society, especially those people potentially affected.

ETC Group, which spearheaded the international campaign against the ‘Trojan Hose’ test, cautiously welcomed the decision. ETC Group’s Diana Bronson warns, “We are glad to see the geoengineers coming off their high hoses, recognizing that genuine consultation is needed. However, we must be clear about what constitutes stakeholder engagement when it comes to re-jigging the planet: All people and all governments have a stake in this decision, and the only legitimate forum for decision-making is the United Nations.”

Commenting on the European Parliament resolution, ETC Group’s Executive Director Pat Mooney, added, “We are pleased that Members of the European Parliament have put geoengineering forward as an issue for the Rio+20 Summit to take on. No geoengineering experiments should go ahead before a global debate takes place.”

Note to editors: The statement on geoengineering in the European Parliament resolution of 29 September 2011 on developing a common EU position ahead of the United Nations Conference on Sustainable Development (Rio+20) is found in paragraph 90; the statement on building capacity within the UN for technology evaluation is in paragraph 93. The resolution is available here

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc...

For more information:

Diana Bronson, in Montreal: +1 514 629 9236 diana@etcgroup.org

----- For more information about our work, please visit our website at http://www.etcgroup.org/ Interested in supporting our work? Donate Here! http://www.etcgroup.org/en/node/5195 ETC Group is a registered Charity in Canada. ETC Headquarters are at:

431 Gilmour Street, Second Floor Ottawa, ON K2P-0R5 Canada

Relateret: About building a ('Cloverleaf'?) plasma layer - Patents Here is the video in question download 9/5/2011.avi http://www.youtube.com/watch?v=EnFBjSYTIUI... samt http://sincedutch.wordpress.com/2011/10/04...

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten