Helge Sander: Snart kan vi gøre krav på Nordpolen

Ekspedition Lomrog II er netop vendt hjem fra et togt til Nordpolen med data, som skal bevise, at Rigsfællesskabet kan gøre krav på Nordpolen.

Det såkaldte kontinentalsokkelprojekt blev iværksat i 2002 og skal ud fra en kortlægning af undergrunden dokumentere Rigsfællesskabets rettigheder til at udnytte ressourceforekomster på og under havbunden omkring Grønland. Med andre ord er målet at skaffe Danmark og Grønland indtægter fra den olie, som ventes at ligge i undergrunden under den arktiske havbund.

Forskerne har på det netop afsluttede seksugers togt med den svenske isbryder Oden kortlagt kontinentalsoklen ud fra Lomonosov-ryggen ind over Nordpolen. Sammen med data fra tidligere togter ser det lovende ud for olieambitionerne.

Åbent vand bag ved Oden på Lomrog II-togtet indikerer rimelige isforhold til seismiske undersøgelser. Foto: A76 Illustration: A76

»Meget tyder på, at Rigsfællesskabet er rykket ét vigtigt skridt nærmere et krav på kontinentalsoklen ind over Nordpolen,« siger videnskabsminister Helge Sander (V) i en pressemeddelelse, hvor han fortsætter:

»På trods af svære isforhold har meldingerne fra Oden-ekspeditionen været overvejende positive, og vi skulle gerne have fået indsamlet de data, vi regnede med. Dette lover godt for underbyggelsen af vores krav.«

Størstedelen er kortlagt

Togtleder Christian Marcussen, der er seniorforsker ved Geus, fortæller til Ing.dk, at også togtets deltagere er meget glade.

»Vi har nu indsamlet data fra størstedelen af det område, vi gerne vil dække, men den endelige analyse og sammenskrivning sker først når vi har alle de data, vi skal bruge, så jeg kan ikke sige nu, at Nordpolen bliver grønlandsk. Men jeg er optimistisk,« siger han.

I den seneste feltrapport fra Oden har forskerne om bord skrevet, at ekspeditionen har været utroligt vellykket, og at flere af forskerne har fået flere og bedre data, end de turde håbe på.

Nye teknikker

Data fra Lomrog II har generelt været af bedre kvalitet, end der blev indsamlet på Lomrog I. Det skyldes blandt andet, at holdet på trods af svære isforhold, havde succes med nye teknikker.

Blandt andet har de indsamlet 3D-billeder af havbunden ved at finde et isfrit område og lade Oden sejle rundt om sig selv. På den måde fik de 3D-dækning 3-4 km ud fra skibet.

Ligeledes har geologerne, der har indsamlet seismisk data af undergrunden, haft succes med en ny taktik. De lader Oden sejle frem og tilbage to gange og lave en sejlrende inden de sætter det seismiske udstyr - luftkanon og hydrofoner - i vandet og tager en tredje tur.

Det har betydet, at geologerne ikke har mistet seismisk udstyr til isen, der ellers tog en del på sidste togt. Men den største succes er, at geologerne er kommet hjem med godt 380 km seismiske data.

»De nye teknikker har betydet, at vores data er blevet bedre, og at risikoen for at miste udstyr er mindsket, men de har været meget tidskrævende,« siger Christian Marcussen.

Nordpolen dækket af is

Det tog også tid at komme hjem, da isen skabte problemer. F.eks. var der et døgn, hvor Oden kun flyttede sig godt 20 sømil, da skibet blev ved med at sidde fast i isen, på trods af at der var fuld kraft frem.

Udover data glæder ekspeditionsholdet sig blandt andet også over, at de fik set isbjørne og kom på Nordpolen, hvor de så GPS'en gå i selvsving. Christian Marcussen kan da også fortælle, at der var is på Nordpolen, da Oden var der.

Dokumentation

Nyhed fra Videnskabsministeriet
Kontinentalsokkelprojektet

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det ville være et smukt og godt klimainitiativ, hvis rigsfællesskabet kunne opnå olieudvindingsrettighederne i Arktis og derefter frede området og lade olien blive hvor den er.

Hver eneste liter olie, der pumpes op af jorden, vil jo i praksis blive brændt af og forvandlet til uhelbredelig CO2 i atmosfæren.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten