Helge Lundgren
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Helge Lundgren

Helge Lundgren blev civilingeniør i 1937 fra Danmarks Tekniske Højskole (DTU) og blev samme år magister i matematik fra Københavns Universitet. I 1950 blev han professor i Havnebygning og Fundering ved DTU. Han formåede gennem sit lange og overmåde flittige virke, også som direktør for Geoteknisk Institut (DGI) 1950-55, at sætte sit præg på ikke mindre end fire bygningsingeniørvidenskabelige discipliner: bygningsstatik, fundering, havnebygning og hydrodynamik.

Hans doktordisputats Cylindrical Shells blev en klassiker blandt ingeniører, der beskæftiger sig med betonskaller, og efter et studieophold i USA indførte han senere som professor den moderne geoteknik i Danmark.

Derefter var han den, der i Danmark introducerede rationelle, videnskabeligt baserede metoder inden for havne- og vandbygning. Fastlæggelsen af designkriterierne for projekteringen af havnen i Hanstholm er et klassisk eksempel herpå. I denne by er en gade, fuldt fortjent, opkaldt efter ham. Også hans opstilling af en matematisk model til forudsigelse af strømme og vandspejl i Limfjorden i forbindelse med Thyborønundersøgelserne var banebrydende.

I det hele taget var han en stærk initiativtager, hvad angår opstillingen af matematiske modeller for vandstrømme, fra store vandområder til vandledningsnet. Her indtager Dansk Hydraulisk Institut (DHI), med sine mere end 1.000 medarbejdere i ind- og udland, i dag en international suveræn position. "HL", som Helge Lundgren ofte blev kaldt, var med til at stifte DHI i 1964. Han gik af som professor i 1984, men fortsatte som konsulent, også for DHI.

I spændingsfeltet mellem en stærk teoretisk begavelse og ambitionen om at være en praktisk ingeniør opstod mange nær-geniale idéer. Han var en enestående igangsætter. Men i hans rastløse virke kunne det ikke undgås, at en del forskningsprojekter løb ud i sandet. De skulle på én gang være fundamentale og anvendelige i praksis (Helge Sander ville have elsket ham!) Alt for lidt blev publiceret i videnskabelige tidsskrifter under HL's navn, men hans tanker har siden ofte fundet deres vej derhen gennem dem han inspirerede.

Helge Lundgrens navn vil sætte mange tanker i bevægelse blandt gamle studerende og samarbejdspartnere, og det føles, som om en æra er til ende. Man kan måske - som en "ingeniørmæssig tilnærmelse" - sige om ham, hvad Lord Allanbrook sagde om Winston Churchill: "Han var den vanskeligste mand, jeg har arbejdet sammen med - men jeg ville ikke have undværet det for alt i verden."

Helge Lundgren blev født den 1/9-1914 og døde den 16/2-2011.
Bisættelsen foregår i stilhed. Æret være hans minde.

*Mindeord ved Michael B. Abbott (professor emeritus), Jørgen Buhr Hansen (docent emeritus), Ivar G. Jonsson (docent emeritus), Ian Larsen (Zentech, professor emeritus), Arne Hasle Nielsen (fhv. dir., civilingeniør), Hans Peter Steenfos (fhv. dir., civilingeniør). *

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten