Hel amerikansk bydel skal 3D-printes

Illustration: Bjarke Ingels Group

Næste år begynder opførelsen af, hvad parterne bag kalder verdens største 3D-printede bydel.

I Austin i Texas er det planen at opføre 100 boliger ved hjælp af 3D-print.

Bydelen bliver tegnet af arkitektfirmaet Bjarke Ingels Groups, mens en amerikansk typehusproducent, Lennar, og et teknologifirma, Icon, står for byggearbejdet.

Illustrationer af projektet antyder, at det 3D-printede element i projektet primært er boligernes betonvægge, der skal opføres med Icons byggesystem Vulcan. Den seneste udgave af Vulcan er af gantrytypen og kan dække et område på 2,6 x 8,5 x 2,6 m.

Illustration: Bjarke Ingels Group

Både Bjarke Ingels-koncernen og Lennar har ejerandele i Icon, der ifølge erhvervsmediet Business Insider hidtil har været med til at opføre mindre klynger af fire huse.

Parterne påstår, at 3D-print-metoden leverer konstruktioner, der lever op til de amerikanske byggenormer og -standarder og har fordel af et lavere materialeforbrug.

Mens Texas-projektet fastholder jordforbindelsen og opfører etplanshuse, er der flere eksempler på højhuse opført med 3D-print-produceret betonelementer i blandt andet Kina. På Ingeniøren har vi også tidligere omtalt et 3D-print-kontorhøjhus i Dubai, opført med et kinesisk system udviklet af firmaet Winsun.

I Danmark anvendes 3D-print inden for byggeri næsten kun på forsøgs- og pilotprojektniveau. I 2017 blev den første kontorbygning, der lever op til kravene i bygningsreglementet, opført med 3D-printede vægge.

I sommer blev der sat gang i byggeriet af et 3D-prototypehus i Holstebro, som, hvis det viser sig succesfuldt, kan blive til en lille landsby med 22 3D-byggede huse.