Hedegaard fik sit ja: Nu skal prisen på CO2-udledning i vejret

Det blev til et ja, da politikerne i Europa-Parlamentet onsdag for anden gang stemte om et energipolitisk forslag, der deler Europa i to ved at pumpe lidt liv i det døende kvotehandelssystem.

Afstemningen om det kontroversielle forslag om såkaldt 'backloading' endte med, at 344 stemte for forslaget, 311 stemte imod, mens 46 undlod at stemme.

»Det her betyder, at kvotehandelssystemet lever,« siger Britta Thomsen, der er medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokraterne.

Det nu vedtagne forslag kom fra Connie Hedegaards kontor i EU-Kommissionen og gik ud på at udskyde auktioneringen af 900 millioner CO2-kvoter fra perioden 2013-2015 til perioden 2019-2020.

Finten kaldes backloading, og ideen fra kommissionens side var at genskabe balancen i kvotehandelssystemet ved at fjerne kvoterne og dermed øge prisen for at udlede CO2 fra de nuværende 4 euro. Det skulle igen fremme grønne investeringer.

Frygt for øgede energipriser

Fra nej-siden, der blandt andet tæller magtfulde Business Europe, Dansk Industri samt Landbrug & Fødevarer, er holdningen derimod, at forslaget ikke vil have nogen gavnende effekt på kvotehandelssystemet.

Tværtimod er holdningen her, at backloading kun vil føre til øgede energipriser. Det vil skade dansk og europæisk industri, der er oppe imod stigende konkurrence fra især amerikanske selskaber. Her har store fund af skifergas og -olie ført til markant lavere energipriser.

Ved den første afstemning 16. april blev det til et nej med en forskel på 19 stemmer. Efterfølgende gik forslaget tilbage til miljøudvalget, der så fremlagde forslaget igen med den præcisering, at der er tale om et midlertidig tiltag, og at overskud fra 600 millioner kvoter øremærkes til grøn omstilling i energitung industri.

»Det er et udvandet forslag, men det er bedre end ingenting,« lyder kommentaren fra Britta Thomsen.

Emner : CO2-kvoter
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Kvoterne koster mange arbejdspladser. De er skabt af en elite der pisker en stemning op, og derefter udnytter den til at udbytte alm. mennesker.

Skullepolitikerne ikke hellere koncentrere sig om at skaffe arbejdspladser?

 • 0
 • 0

Skullepolitikerne ikke hellere koncentrere sig om at skaffe arbejdspladser?

Jeg synes faktisk, at de i endnu højere grad skulle koncentrere sig om at sikre en verden vi kan være bekendt at aflevere til vores børn.

Siden den moral ikke rigtigt ladet til at være sevet ind ret mange steder, er det helt fint, at politikerne tvinger den i gennem.

Vi har i alt for mange årtier betalt alt for lidt for energien, når alle omkostninger gøres op. Af en eller anden grund har vi bare accepteret, at der ikke skulle betales kompensation for at ødelægge naturen. Det er helt fint, hvis der bliver lavet om på det.

 • 0
 • 0

@Martin

Det er også en fin holdning, men den tager vi så bare når vi står sammen i køen med arbejdsløse, fordi produktionen etc. er lagt til udlandet (læs: billigere omkostninger til energi, løn etc.)

Så længe "vi" er de eneste der tænker på verdens helbred, så bliver vi desværre taberne. Så kan vi godt sige farvel til velfær og sikker alderdom.

 • 0
 • 0

Så længe "vi" er de eneste der tænker på verdens helbred, så bliver vi desværre taberne. Så kan vi godt sige farvel til velfær og sikker alderdom.

USA vil også igang jvf. en tidligere artikel hvor Obama har erklæret, at han vil reducere CO2 med executive orders hvis nødvendigt.

Kina, og resten af asien, er også igang med CO2 reduktion. Dette er især synligt med de enorme vindmølle parker som Kina har bygget.

Der er lang vej endnu, men floskler baseret i voldsomt forældet markedsteori hjælper ingen.

 • 0
 • 0

Kina, og resten af asien, er også igang med CO2 reduktion

Nej, deres udledning stiger eksplosivt, ligesom deres befolkninger. De bygger bl.a. meget kulkraft.

 • 0
 • 0

Nej, deres udledning stiger eksplosivt, ligesom deres befolkninger. De bygger bl.a. meget kulkraft.

Tror ikke helt du forstod pointen med mit indlæg. De ER igang med at reducere CO2, men masseflugten til byerne arbejder imod det. Ændrer ikke på at Kina, ligesom USA og EU, ofrer ressourcer for at nedbringe CO2 udledningen.

 • 0
 • 0

De ER igang med at reducere CO2

sjov formulering, når nu de bygger et nyt kulkraftværk hver 2. dag og deres beolkninger er hlt ude af kontrol.

 • 0
 • 0

I henhold til den seneste 5-årsplan for kooperativets (EUs) produktion vil man få en højere CO2-kvotepris og dermed færre udledninger!! Der er kort sagt tale om et godt gammelt kommunistisk værktøj til regulering af produktionen. Sådanne værktøjer har jo virkelig vist deres værdi i de gamle østbloklande.

Er der overhovedet nogen der har bekymret sig om, hvor høj kvoteprisen bliver med backloading. Jeg har ikke kunnet finde noget, der underbygger at kvoteprisen kommer op på de ønskede 30 EUR/ton.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten