HD-vinylplader kan spille højere og længere
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

HD-vinylplader kan spille højere og længere

Illustration: Amanda Ghassaei

Det lyder måske som en forsinket aprilsspøg, men den er god nok: Et østrigsk firma vil bruge 29 millioner kroner på at udvikle 'HD'-vinylplader, som kan spille længere, højere og med et mere troværdigt lydsignal, end hvad der kendes fra dagens vinyler.

»Vores mål er at præsentere vores test-presninger officielt på Making Vinyl-konferencen i oktober,« siger Günter Loibl, der står i spidsen for startup-virksomheden Rebeat Innovation, til musikmediet Pitchfork. Han henviser til en vinylmesse i Detroit i USA, der løber af stablen til efteråret.

Det østrigske firma vil investere, hvad der svarer til 29 millioner kroner i teknologien, som blev patenteret i Europa i 2016.

Fremstillingsprocessen for HD-vinyler foregår ved at konvertere lyd digitalt til et topografisk kort i 3D. Lasere bruges derefter til at indgravere kortet på den matrice, der benyttes til at presse de lydbærende riller i vinylen.

Ifølge Günter Loib er resultatet plader, som har mindre tab af lydinformation. Helt præcist skulle det give 30 procents længere spilletid med 30 procents højere amplitude (lydstyrke).

Derudover kan HD-pladerne afspilles på almindelige grammofoner og i tilgift undgå visse kemikalier, som indgår i fremstillingen af dagens vinyler.

Rebeat Innovation har bestilt et større lasersystem til en pris på 3,6 millioner kroner, som firmaet håber at have i sving til juli i år. Når systemet er på plads, vil firmaet producere fem test-matricer til fem udvalgte pladepresserier. De første af slagsen skulle komme til verden til september.

»Det vil tage otte måneder mere at få finjusteringerne på plads. Så til sommer 2019 ser vi de første HD-vinyler i butikkerne,« lyder forhåbningen fra Günter Loib.

Spaendende nyhed. Det er altid interessant at se en ny udvikling - isaer hvis den kan bruges paa eksisterende systemer.

Jeg undrer mig dog over hvordan de kan opnaa en 30% amplitude foroegelse under RIAA standarden uden at pickupén hopper ud af rillen. Det bliver spaendende at se.

Amplituden er i sig selv ikke interessant - Det er jo blot et spoergsmaal om forstaerking. Det er Dynamikomraadet der taeller. Det er i oevrigt allerede ganske godt paa nutidens vinyler (laes 1950'er teknologi), men dog ikke saa stort som paa de digitale medier - ikke at jeg savner noget i sammenligning. Jeg foretraekker klart mikrodetaljerigdommen paa en god klassisk Decca indspilning fra 1960'erne fremfor imponatoreffekten fra en Telarc CD fra slutfirserne.

I sidste ende er det alt sammen jo blot et beskedent forsoeg paa reproduktion af den virkelighed man kan hoere i en aegte koncertsal. Der er lang vej endnu.

  • 7
  • 0

Jeg savner nogen tech specs. Hvilken sample rate kører det? Hvor meget harmonisk forvrængning er der i forhold til en klassisk fremstillet vinyl med samme spillelængde?

  • 1
  • 0