HD for ingeniører - findes der et liv samtidig?
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
By signing up, you agree to our Terms & Conditions and agree that Teknologiens Mediehus and the IDA Group may occasionally contact you regarding events, analyzes, news, offers, etc. by telephone, SMS and email. Newsletters and emails from Teknologiens Mediehus may contain marketing from marketing partners.

HD for ingeniører - findes der et liv samtidig?

Jesper Elbæk Sørensen er civilingeniør og arbejder med konstruktioner og byggeteknik. Han vil gerne tage en HD, men kan man det ved siden af et fuldtidsarbejde OG et familieliv?

"Kære Efteruddannelsespanel

Jeg har tænkt over at tage en HD, som mange andre ingeniører indenfor rådgivningsbranchen også gør. Men jeg har også vurderet, at det ikke rent tidsmæssigt vil kunne lade sig gøre, da HD-studiet til tider kan være lige så tidskrævende som et fuldtidsarbejde.

Mit spørgsmål er derfor, hvordan skal man få tid til at håndtere et (mere end) fuldtidsarbejde, studie/efteruddannelse og privat/familieliv uden at gå ned med stress.

Som en del af mit arbejde deltager jeg i en del fagrelevante kurser, der også giver efteruddannelse indenfor specifikke områder.

Med venlig hilsen

Jesper Elbæk Sørensen"

Annette Raunsholdt, Cand.merc., bach. psyk., partner i My Mentor og medlem af Ingeniørens efteruddannelsespanel, svarer:

"Kære Jesper,

Jeg kender ikke til din konkrete hverdag og det kan derfor være svært at sige, hvor der vil kunne findes tid til HD-studiet.

Jeg har eksempler på ingeniører, der har valgt at gå på nedsat arbejdstid for at kunne uddanne sig sideløbende. Om det er muligt og i det hele taget en god ide for dig, må du vurdere - eventuelt i samarbejde med din arbejdsplads. Ligeledes kan du tage en snak med din familie om, hvordan der kan blive tid til studiet.

Spørgsmålet er imidlertid, om det er det værd. Om du ikke vil få mere ud af at have et godt arbejds- og privatliv, og ud af et overskud på de områder at sikre dig en god karriere fremover, i stedet for at skulle presse et studium igennem, som der måske ikke er tid til.

Min anbefaling vil være, at du overvejer om det er på nuværende tidspunkt i dit liv, at du skal tage en HD:

Hvad taler for? Hvad vil du opnå ved at tage en HD på nuværende tidspunkt i dit liv? Er der i det daglige arbejde kvalifikationer, som du mangler? Er der karrieremuligheder, som ikke kan opnås, med mindre du har en HD?

Imod taler den pris - som du selv er inde på - det kan være at tage endnu en ting ind i en travl hverdag. Vil det lige være det, der gør at hverdagen ikke kommer til at hænge sammen? Hvilke konsekvenser vil det have for dit arbejds- og privatliv, at du skal bruge tid på studiet?

Venlig hilsen

Annette Raunsholdt"

Spørg om efteruddannelse er i dag redigeret af Line Meyer, lim@ing.dk.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hej Jesper.

Jeg har nu i snart to år læst HD, som jeg begyndte på, da jeg fik arbejde her i mediehuset.

Selv om jeg ikke er ingeniør, har jeg ligesom dig (mere end) et fuldtidsarbejde, men dog ingen børn.

Når jeg kigger på mig selv og mine studiekammerater, handler det i høj grad om ambitionsniveau. På Handelshøjskolen i København er studiet normeret til omkring 20 timer om ugen inklusive forberedelse, gruppearbejde, undervisning, eksamen og så videre, men jeg tror, at de færreste bruger så meget tid.

Jeg har været til stort set al undervisning, men ikke løst alle de frivillige opgaver, jeg burde. Til gengæld har betalt manuduktion været en stor hjælp tidsmæssigt, og jeg har således klaret mig fint igennem (og niveauet af undervisere er på manuduktion generelt højt modsat på CBS, hvor det svinger meget og jeg har haft flere katastrofalt dårlige undervisere). HD 1. del er utrolig tal-centreret, og jeg kan ikke forestille mig andet, end at det vil være en stor fordel at være ingeniør - bl.a. kan du formentlig slippe for statistik-faget, som trækker mange tænder ud første år.

Mit råd vil være at snakke med en anden ingeniør, som har taget eller er ved at tage en HD. Virkelighedens verden er ikke lige så sort, som myterne tit vil gøre den til ("skilsmissestudiet" er næsten HD's eget varemærke nu om dage). Forhåbentlig vil ingeniører med HD også deltage her i debatten.

Hvad har jeg så fået ud af det? Nogle gode studiekammerater, en god teoretisk indsigt i emner som samfundsøkonomi, erhvervsøkonomi, strategi og organisation. Og selv om det har været to hårde år, glæder jeg mig til at begynde på 2. del efter sommer.

  • 0
  • 0

Hej Jesper!

Jeg læste og bestod HD i begyndelsen af 80'erne, men tidsforbruget er nok ca. det samme idag. Jeg brugte ca. 1000 timer pr. år de første 2 år og ca. 1600 timer det sidste år med hovedopgaven.

Kunsten er at prioritere sin fritid ben-hårdt. Antallet af gæster og hygge-fritidsaktiviteter (fx se min kones basketball kampe) blev skåret ned. Prime-time på hverdage med familien fra 17:30-19 - derefter skal far (eller mor) have fred til at læse/skrive. Hele tiden: "Er det her vigtigt?" Ellers skæres det fra! Det er naturligvis en hård belastning for ægteskabet, og 'skilsmissestudiet' er ikke helt ved siden af. Jeg blev i øvrigt også skilt et år efter, men det var ikke pga. HD-studiet!

I øvrigt er det de samme betingelser, man ofte har i et stort chefjob med 70 timers arbejde om ugen. Og derfor er det ofte sagt, at HD beviser, at man kan klare den belastning også!

Blandt plusserne ved HD studiet kom også for mig nogle nye venner, en af dem er i dag en af mine aller bedste venner.

Pøj-pøj med det, hvis du går i gang!

  • 0
  • 0