Havvind kræver tre gange så meget i støtte som solceller
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Havvind kræver tre gange så meget i støtte som solceller

Grøn strøm fra nye store solcelleanlæg koster en tredjedel i PSO-støtte, sammenlignet med grøn strøm fra havvindmøller. Solceller koster således 13 øre pr. kWh i PSO-betaling, mens havmøller koster mellem 38 og 41 øre pr. kWh.

Det fremgår af en ny opgørelse fra energi-, forsynings- og klimaministeren i forbindelse med behandling af lovforslaget om stop for den såkaldte 60/40-støtte til solceller.

Læs også: Energiminister vil have øjeblikkeligt stop for støtte til solceller

Opgørelsen kigger for første gang på de samlede støtteomkostninger ved de forskellige teknologier – som for eksempel værdien af betalt nettilslutning – og udmønter det i et støttebehov pr. kWh for teknologierne i hele deres levetid.

Resultatet er som nævnt, at kommercielle solceller på 60/40-ordningen vil koste 13 øre pr. kWh i PSO-støtte over hele deres 30-årige levetid, når man medregner den indirekte støtte i form af, at solcelleejere ikke selv betaler omkostninger til balancering af deres elproduktion. Udgiften til netforstærkninger er ikke kvantificeret, fordi behovet afhænger af anlæggets placering.

Læs også: 87 MW solceller godkendt inden tilskuds-stop

Landvindmøller modtager knap 13 øre/kWh i reel PSO-støtte over deres levetid på 25 år. Beløbet er inklusive PSO-støtte til nettilslutning, nettab og balancegodtgørelse, når der ikke er behov for forstærkning af transmissionsnettet, hvilket er tilfældet ved de fleste projekter.

Kystmøllerne, som i øjeblikket er i udbud, koster ca. 24-26 øre pr. kWh i støtte, hvis man regner med en budpris på 70 øre/kWh, som er et politisk fastsat loft for udbudsprisen. Heri indgår et skøn på omkostningerne til forstærkning i transmissionsnettet, der sættes til knap 2 øre/kWh.

Læs også: Sortænder vælter havmølleplaner i Sejerøbugten

Gennembrud for solceller

Endelig er der så havmøllerne, der antages at have en levetid på 25 år, som – på basis af det igangværende Kriegers Flak-udbud - regnes til at skulle modtage mellem 38-41 øre pr. kWh i PSO-støtte i hele levertiden.

Prisen er baseret på en budpris på 90 øre/kWh, som er det skøn, der er lagt til grund for beregninger af økonomien i Energiaftalen af 2012.

Læs også: Uro om PSO-afgift sætter energiforlig på højkant

Heri indgår værdien af betalingen af nettilslutning og forstærkning i transmissionsnettet, som skønnes til knap 2 øre/kWh. Udgiften betales af Energinet.dk og opkræves hos elkunderne over tarifferne.

Så er der endelig den suverænt dyreste elproduktionsteknologi, nemlig biogas. El fra biogas modtager ifølge opgørelsen godt 50 øre pr. kWh i real PSO-støtte, og her antager man en levetid på 20 år.

Læs også: Organisationer raser: Minister vil bruge energisparepenge på varmepumper og biogas

Dette er Enhedslistens energiordfører, Søren Egge Rasmussen, der har stille spørgsmålet. Og han mener, at tallene viser en ny, spændende situation:

»Hvis solcelleanlæggene virkelig kan bygges til de her priser, så står vi med et gennembrud for store solcelleanlæg. Hvad der er den ideelle sammensætning af vind- og sol-strøm, vil ministeren ikke svare på. Men jeg mener, vi med den nye viden skal væsentlig højere op end de 918 MW, som energiforligskredsen har aftalt som mål for 2020,« siger han.

Ideelle miks er 20-80

Hvad angår den aktuelle situation, hvor man har skrottet en tillskudsordning og lammet solcellebranchen, så henviser han til, at en række partier i det såkaldte betænkningsbidrag i forbindelse med loven netop har opfordret til, at energiforligskredsen snarest drøfter, hvordan man kan sikre en fortsat positivt udbygning med de stadigt billigere solceller:

»Vi skal drøfte sagen den 24. maj, og vi ser da bestemt positivt på muligheden for at skabe én eller anden form for erstatnings-støtteordning til solceller,« siger Søren Egge Rasmussen.

Læs også: 87 MW solceller godkendt inden tilskuds-stop

Professor i energiplanlægning fra Aalborg Universitet Henrik Lund kalder priserne i ministeriet udregning for ’spændende’, men minder om, at der stadig er en faktor fire i forskel på benyttelsestiden for henholdsvis sol og vind-teknologierne.

For solceller er den 1.000 timer om året mod vindmøllernes 4.000 timer, hvilket igen vil sige, at der skal bygges fire gange så mange solceller for at få produceret den samme mængde energi:

»Det betyder, at der reguleringsmæssigt er meget større omkostninger til elektrolyse, varmepumper med mere, der kan opsuge spidserne i elproduktion fra solceller - hvis vi nu forestillede os, at al grøn strøm skulle fabrikeres med solceller,« forklarer han.

Læs også: 20 procent solceller gør mere gavn i energisystemet end 2 millioner elbiler

Til gengæld er der store fordele ved at kombinere de to energikilder på rette vis, fordi de producerer på forskellig tidspunkter.

Her har 20 pct. solstrøm og 80 pct. vindstrøm hidtil videre været det ideelle miks rent systemnæssigt:

»Hvis prisen på solcelleteknologien bliver ved med at falde, kan den balance godt skubbes. Men hvor den så skal ligge, må afhænge af samfundsøkonomiske beregninger,« siger han.

Forskerne på Aalborg Universitet har tidligere anbefalet en kontrolleret udbygning med solceller på 200 MW om året, som kan understøtte en industri.

Støttemæssigt anbefaler forskerne en støtte (feedin-tarif) pr. kWh, der skal frigøres fra egetforbruget, og som skal falde over årene, så branchen tvinges til hele tiden at optimere og udvikle teknologien.

Grøn el og energi er så fedtet ind I tilskud, skatter og afgifter at man skal have en phd i et eller andet for at kunne følge med. Vi almindelige forbrugere kan kun konstatere at energi I Danmark er den dyreste i Europa,

  • 16
  • 35

Det er godt at vi endelig bliver klar over hvad kwt prisen er på ren energi for de forskellige alternativer. Det er helt klart at hav-vindmøller ikke er rentabelt relativt til sol og vind på land. Det er også klart at landbaseret sol og vind nu kun er marginalt dyrere end den indirekte og massivt subsidierede fossil energi. Det ville være interessant at se hvor store fossil energiens subsidier er når man medregner alle de omkostninger deres forurening pådrager samfundet. Millioner af menneske dør hvert år alt for tidligt på grund af fossilernes luftforurening så fossilernes subsidier er enorme.

Det er også krystal klart hvorfor ministeren kun vil de allerdyreste havvindmøller. Han er fossil lobbyisternes stik-i-rand-dreng og de vil have max omkostninger for den rene energi så de kan postulere at det ikke er muligt at droppe fossilerne uden at ødelægge økonomien. Det er selvfølgelig noget sludder og et kynisk forsøg på at sabotere drømmen om et forureningsfrit Danmark hvor folk ikke bliver syge og dør mange år før normalt af at trække vejret.

  • 29
  • 9